Közélet

2008.01.09. 17:56

Élőlánccal védenék meg a nyugdíjasok a pécsi betegosztályt

Becsapottnak érzi magát a pécsi nyugdíjasház összes lakója. Közel százötven ember várja a lakógyűlést, hogy kiderüljön: hogyan alakul a jövőjük. Bezárja-e az önkormányzat a betegosztályt?

Kozma Ferenc

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A ház lakói aláírásokat gyűjtöttek a hírek hallatára, és elszánták magukat: ha kell, testükkel védik meg a biztonságot nyújtó „kiskórházat”
[/caption]Több mint száz aláírást gyűjtött össze Szabó Tiborné, és azon töprengenek, hogy milyen hivatalos helyre kellene elküldeni a petíciót. Vargáné szerint bárhová, sajtónak, tévének, csak a pécsi önkormányzatnak nem. Hiszen becsapták őket. Megkezdődött ugyanis a betegosztály felszámolása, a „kiskórház” lakóinak egy részét már át is költöztették a malomvölgyi elfekvőbe.

Vargáék szobájában többen gyülekeznek az újságíró hallatán, jön Rajna Géza, Singovszky Ferenc, Jászkúti Sándorné. Utóbbi az otthon egyik legrégibb lakója, 84 éves, és szomorúan jegyzi meg, hogy szerinte ilyesmi a demokráciában nem történhetett volna meg. Éppen azt veszik el tőlük, amiért ideköltöztek. Varga Ferencné a férjével együtt azon kesereg, hogy miért is adták fel két éve a szép lakásukat, miért kellett elhinni mindazt, amit a nyugdíjasházban tett első látogatásuk során elmondtak és bemutattak nekik. Kakas Lászlóné úgy véli, hogy mindenkinek eszébe jutott ezen a hétvégén az előző lakása.

– Mielőtt idejöttünk, volt némi gyűjtött pénzünk – mondja Vargáné –, s megkérdeztük az ügyintézőt, vajon nem maradhat-e meg a lakásunk úgy, hogy a beugrót kifizetjük. Azt mondta, hogy nem. El kellett adni ahhoz, hogy megnyíljon az út ehhez a parányi szobához, de megtettük, mert nincs senkink, féltünk a jövőtől. Bármelyikünk megbetegedhet, mozgásképtelenné válhat. Itt pedig ha le is kerülne a földszinti betegszobába, vele lehet a másik. De mi lesz akkor, ha a Malomvölgybe vagy más kórházi elfekvőbe szállítják...?

Vargáné szerint ha ezt tudják, nem jönnek ide. A saját lakásukból is az elfekvőbe vezetett volna az út. Hát akkor miért adták el, és fizettek közel négymilliót a semmiért?

Bólogatnak a szobában lévők. Hasonló gondolatok járhatnak a fejükben.
Mondják, hogy a házat, a lakást sem szabadon adhatták el, hanem az önkormányzat értékbecslése után, amit nekik kellett kifizetni.
– Tegnap még azon töprengtünk – magyarázza Szabóné –, hogyan lehetne a falra szerelt nővérhívó csengő helyett egy másikat, egészen az ágyig elérőt beszerelni, mert az egyik lakásban is úgy halt meg valaki a minap, hogy nem tudott a gombig elmenni... De mi lesz ezután? Kinek csöngetnek majd, ha baj van?

Úgy véli az idős asszony, hogy ha kell, a saját testükkel fogják megvédeni a betegosztályt. Élőlánccal, ahogyan azt a tévében látták. „A reményt sosem szabad feladni” – jegyzi meg Jászkútiné.

A jegyző szerint eddig nem történt törvénysértés

Csikósné Divják Mária, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja szerint a huszonöt ágyas „elfekvő-betegosztály” önálló intézmény, megkezdett felszámolása törvénysértő, ehhez közgyűlési határozat kell.

Dr. Papp Judit, a város címzetes főjegyzője mindezt megerősítette, hozzátéve, hogy a nyugdíjasházban eddig semmiféle törvénysértő dolog nem történt, csupán kommunikációs hibák estek. Az elfekvő jövőjének kérdése a január 24-i testületi ülésen kerül szóba. Nyőgéri Lajos, a városi testület szociális bizottságának elnöke mindehhez azt is hozzátette, hogy igyekeznek a nyugdíjasház nővéri ügyeletét megtartani, az elfekvő pedig másutt lesz, de szerinte ez nem jogszerűtlen. Dr. Martin Zoltán ügyvéd szerint a lakók arra az ellátásra tarthatnak igényt, amelyet a szerződésük rögzít. Ám emellett a szóbeli megállapodásokat is tiszteletben kell tartani. Bár nincs megemlítve az egészségügyi szolgáltatás a szerződésekben, a jogosultság azzal bizonyítható, hogy eddig is megkapták az idős emberek. Mivel a szolgáltatások helyét nem rögzítette a szerződés, nem törvénysértő, ha másutt teljesítik.

Dr. Papp Judit, a város címzetes főjegyzője mindezt megerősítette, hozzátéve, hogy a nyugdíjasházban eddig semmiféle törvénysértő dolog nem történt, csupán kommunikációs hibák estek. Az elfekvő jövőjének kérdése a január 24-i testületi ülésen kerül szóba. Nyőgéri Lajos, a városi testület szociális bizottságának elnöke mindehhez azt is hozzátette, hogy igyekeznek a nyugdíjasház nővéri ügyeletét megtartani, az elfekvő pedig másutt lesz, de szerinte ez nem jogszerűtlen. Dr. Martin Zoltán ügyvéd szerint a lakók arra az ellátásra tarthatnak igényt, amelyet a szerződésük rögzít. Ám emellett a szóbeli megállapodásokat is tiszteletben kell tartani. Bár nincs megemlítve az egészségügyi szolgáltatás a szerződésekben, a jogosultság azzal bizonyítható, hogy eddig is megkapták az idős emberek. Mivel a szolgáltatások helyét nem rögzítette a szerződés, nem törvénysértő, ha másutt teljesítik. A ház lakói aláírásokat gyűjtöttek a hírek hallatára, és elszánták magukat: ha kell, testükkel védik meg a biztonságot nyújtó „kiskórházat” -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!