Közélet

2016.05.24. 17:21

Elpusztult a zebracápa a nyitóhétvégén

Sokan voltak a felújított és újranyitott pécsi állatkertben az első hétvégén. Az egyik cápa azonban már elpusztult. A zoo élére decemberig ideiglenes vezetőt neveznek ki.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Rengetegen voltak a felújított és az elmúlt hétvégén újranyitott pécsi állatkertben, lapunk is sok pozitív jelzést kapott olvasóinktól ezzel kapcsolatban. Többen kifogásolták ugyanakkor, hogy nem láthatták a barnamedvét – habár lapunk megírta, hogy egyelőre sem a barnamedve, sem a kispanda, avagy vörös macskamedve nem érkezett meg Pécsre. Ezzel kapcsolatban Papp Zsuzsanna, a Pécsi Állatkert gyűjteményvezetője azt mondta érdeklődésünkre, hogy nem hibázott senki. Későn találtak csak megfelelő, „elhozható” barnamedvét, az engedélyezési folyamat pedig hosszadalmas, ezért nincs még itt. Vörös pandát pedig kizárólag az Európai Állatkertek Szövetsége (EAZA) tagjaként kaphatnak, az újbóli tagfelvételi eljárás már folyamatban van. Kiemelte, hogy a két állat érkezése az állatkert hasznára fog válni, hiszen céljuk, hogy a nyitáskor tapasztalható érdeklődést fenntartsák újabb és újabb attrakciókkal.

Rákérdeztünk arra is, mi történt a két pécsi cápa egyikével, azt ugyanis már hétvégén sem lehetett látni. A válasz az volt, hogy a zebracápa jelenleg még ismeretlen okból a hétvégén elpusztult, a történtek vizsgálata folyamatban van.

A polgármesteri kabinetirodán afelől érdeklődtünk, hogy ki és mikor váltja majd Szatyor Miklóst. Megtudtuk, hogy az állatkert ügyvezetőjének megbízatása május 31-én lejár, és a Páva Zsolt polgármesterrel való egyeztetések során előzetes megállapodás született arra vonatkozóan, hogy a társaságnál fennálló határozatlan idejű munkaviszonyát is megszüntetik közös megegyezéssel ugyanezen időponttal. Hozzátették: mint minden ilyen esetben, a város – amennyiben a közgyűlés jóváhagyja – egy másik cégének a vezetőjét bízza meg a feladat ellátásával. Az állatkert élére ideiglenesen Borbás Károly érkezik majd a Biokom NKft.-től, aki külön díjazás nélkül látja majd el feladatait december végéig. A későbbiekben a társaságnak új vezetője lesz.

Várakozáson felüli látogatói roham

Alig több, mint két nap alatt több mint 19 ezer látogató volt a pécsi állatkertben, ami után 13 millió forint bevétel keletkezett, ez felülmúlta a várakozásaikat is – közölte kérdésünkre Papp Zsuzsanna, a Pécsi Állatkert gyűjteményvezetője. Csak az első osztályosok ingyenes pécsi látogatásakor 28 pécsi iskolából 52 osztály, 1315 első osztályos diák érkezett hozzájuk, hangsúlyozta.

Nem csak arra kérdeztünk rá azonban, hogy miként sikerült az első hétvége a pécsi állatkertben, és mennyien voltak, milyen bevétel keletkezett, hanem a közeljövőre is, arra, hogy vannak-e már előzetes foglalásaik, amelyre Papp Zsuzsanna úgy felelt, hogy folyamatosan érkeznek hozzájuk a bejelentkezések a látogatásra, valamint a nyári táborukra, a zootáborra is, amelyet június 20-tól augusztus 5-ig rendeznek meg, hetente váltakozó programkínálattal.

Plusz 50 ezer fő jöhet

Megkérdeztük, hogy mennyi látogatóval számolnak idén, és hányan voltak a bezárás előtti teljes évben. Papp Zsuzsanna elmondta, hogy a bezárás előtti évben 98 ezer fő váltott jegyet a pécsi állatkertbe, az európai uniós támogatás fejében viszont azt vállalták, hogy évente legalább 150 ezer látogatójuk lesz, vagyis – ha sikerül teljesíteni a vállalást – a korábbi esztendőkhöz képest jelentősen, legalább ötven százalékkal többen tekintik meg a zoo-t.

A helyiekért dolgozni

Fontos feladat az elkövetkezendő időszakban, hogy az új állatkertet a pécsiek szeressék, kedveljék – hangsúlyozták a polgármesteri kabinetirodán. Külön öröm éppen ezért számukra, hogy a nyitóhétvégén ennek komoly jelei látszottak. Szeretnék, hogy egy professzionális állatkertet professzionális módon irányítson az új vezető, erősítse a marketingfeladatokat és gondoskodjon arról, hogy az eddigieknél jóval több látogató érkezzen a XXI. századi létesítménybe.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!