Közélet

2014.11.25. 08:34

Eltört a pécsi Mindenki Karácsonyfája

Három méter tört le a 12 méteres, két tonnás ezüstfenyőből. Szerencsére sikerült a letört részt „visszaszerelni”, így eredeti szépségében dísziti a fa a Széchenyi teret.

bama.hu, fotó: Laufer László (Dunántúli Napló)

Egy tizenkét méteres ezüstfenyőt ajánlott fel Arató Ernő pécsi lakos a városnak. A fát 1988-ban ültette. A Biokom szakemberei kedd reggel vonutak ki a Szántó László utcába, hogy kivágják, és daruval kiemeljék az udvarból a fát.

Ez gördülékenyen ment, gyorsabban, mint tavaly Pécs-Somogyban – egészen addig, amíg el nem kezdték a trélerre fektetni a méretes fát. Ekkor ugyanis hirtelen reccsenéssel eltört a fenyő. A daruhoz rögzített 3 méteres, csúccsal* azonos magasságú ág a levegőben maradt, a fa pedig a trélerre zuhant. Szerencsére olyan jól elő volt készítve minden, hogy a fa pont oda dőlt, ahova egyébként is tették volna, és mivel ott eleve nem állt senki, személyi sérülés sem történt.

További szerencse, hogy a fának három* csúcsa – egy igazi csúcsa és két másik, csúccsal azonos magasságig érő ága – volt, tehát még a baleset után is egy teljes fenyő maradt, igaz, hogy egy kissé hiányos profillal. A helyszínen az is felmerült, hogy megoldható-e a letört csúcs biztonságos rögzítése.

Frissítve (10:58) A Széchenyi téren kiderült, hogy a letört ágat sikerült a fához rögzíteni, így a fenyő eredeti alakjában díszíti a Széchenyi teret. Mint megtudtuk, a fát éppen különösen szép formája miatt választotta a kivágást évek óta intéző, tapasztalt szakemberekkel dolgozó BIOKOM a tíznél is több felajánlás közül – és ezért is volt fontos, hogy a letört darabot vissza tudják szerelni. (Kollégánk megnézte, és jelenti: nyoma sem látszik sem sérülésnek, sem rögzítésnek.)

Felmerül a kérdés, hogy miért egy oldalágnál, és nem a tényleges csúcsnál, tehát a fa törzsének tetején rögzítették a fát. Lóczi Szidónia, a BIOKOM pr-menedzsere erre válaszul elmondta: semmiképpen nem szerették volna, hogy a csúcs sérüljön, és a fa mérlegelése (eredmény: két tonna) alapján az kiszemelt oldalágnak is bírnia kellett volna a terhelést. És hogy akkor mégis mi történhetett? Mint utóbb kiderült, egy kívülről nem látható repedés gyengítette a ránézésre ép és erős ágat.

* Korábban arról írtunk, hogy a fának két csúcsa nőtt, és a letört csúcs hossza öt méter volt. A fa pontos szerkezetéről és a letört ág hosszáról a BIOKOM tájékoztatta szerkesztőségünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!