Közélet

2009.01.25. 08:18

Elvis-imitátorok: a világverseny döntőjébe került a pécsi fiú

A világ legjobb Elvis-imitátorai közé került egy pécsi fiatalember. Hazánkfiának eddig ez nem sikerült.

Balogh Zoltán

Idén ötödik alkalommal rendezték meg az angliai Blackpoolban a rock-ikon, Elvis Presley hasonmásainak eddigi legrangosabb világversenyét. A korábbi négy alkalommal csak Európa legjobbjai léphettek az angol város színpadára, ezúttal viszont az USA-ból és Új-Fundlandról is érkeztek a Király hasonmásai. Köztük a pécsi Kocziha Zsolt, akit a rajongók inkább Ed Philipsként ismernek. Ed, aki a klasszikus rock and rollt játszó Blue Moonrider énekese is, nem mindennapi sikert ért el: a hetven válogatott résztvevő közül bekerült a döntőbe, a legjobb tizenöt közé. Magyarnak eddig ez nem sikerült.

– Ugyan nem tudom, végül is hányadik helyen végeztem, miután csak az első három nevét közölték, de ez a szereplés is körülbelül annyit jelent, mint amikor egy lány bejut a világszépségverseny döntőjébe – mondja Ed, nem titkolt büszkeséggel.

A mindenkori Elvis születésnapjához, január 8-hoz legközelebbi hétvégére időzített versenyt az amerikai Trent Carlini nyerte meg, aki, mint a rendezvény honlapjáról – a www.elviscontest.co.uk-ról – is kitűnik, a megszólalásig hasonlít a legendához. A zsűri tagjai között ott volt Elvis egykori hivatalos fotósa, aki annak haláláig gyakorlatilag együtt élt a Királlyal, illetve bírált az unokatestvér, Scott Elvis is.

Négy szempont alapján értékeltek, a külsőn túl figyelték a hangot, a mozgást és azt, milyen kisugárzása van az énekesnek.
Ed, aki az elődöntőben a My way-t és az I can’t stop loving you-t, a döntőben a A big hunk o’love-ot és a The wonder of yout-t énekelte, úgy értékeli a fellépését, hogy a hangja nem hagyott kívánnivalót maga után. A mozgására viszont több időt kellene fordítania, akárcsak a sminkre, vagy netán egy parókára – ugyanis a fellépők kilencven százaléka parókát viselt.

Hogy meddig lehet valaki Elvis-imitátor? Ed Philips szerint, aki tizenöt éves kora óta, tehát tizennyolc éve zenél, és hangja, előadásmódja, zenéje, kisugárzása, egyénisége miatt hódol a Királynak, egy ponton abba kell hagyni. Hogy ez mikor jön el? Azt nehéz megmondani, hiszen Blackpoolban felléptek hatvan körüliek is, és nem csináltak bohócot magukból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!