Közélet

2016.12.22. 12:27

Emlékpajzs Szigetvárnak, összművészeti kiadványban

Méltó helyre kerülhettek a Zrínyi-hagyományok.

K. E. (Dunántúli Napló)

A Szigeti-vár ostromának 450. évfordulója alkalmából a Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 emlékév keretében mutatták be a közelmúltban az Emlékpajzs Szigetvárnak című összművészeti kötetet, amelyben történészek, irodalomkutatók és művészek vallanak Zrínyi Miklós és bajtársai hősiességéről.

Az Emlékpajzs Szigetvárnak című kötet öt fejezetből áll, az első a történelmi eseményeket és a legújabb kutatási eredményeket tárja az olvasó elé – mondta el Jánosi Zoltán, a Magyar Napló Kiadó irodalmi vezetője, a könyv szerkesztője.

A második fejezetben a szigetvári eseményeket a törökök szemszögből ismerhetik meg az olvasók, a harmadik fejezetben pedig irodalmi alkotások olvashatók. Ide kerültek a népi énekek, a horvát és magyar népi költemények mellett a költő Zrínyi Miklós munkái, valamint azoknak a jelenkori íróknak a művei, akik a Magyar Napló pályázatára küldték be a történelmi eseménynek emléket állító írásaikat. A negyedik fejezetben kaptak helyet a Zrínyi arcát megjelenítő képző-, fotó- és zeneművészeti alkotásokat leíró tanulmányok, interjúk, az ötödik, záró fejezet pedig a Zrínyi-kultuszt mutatja be.

Az emlékévvel egy mozgalom alakult, amelynek célja, hogy nem szabad veszni hagyni a történelmi értékeinket – mondta Hóvári János, az emlékév elnöke. Kiemelte: a mostani nemzedéknek az a felelőssége és kötelessége, hogy a 21. század rendszerébe elhelyezze és beemelje a magyar történelem értékeit.

Az emlékévnek az is feladata volt, hogy a Zrínyi-hagyományt és vele együtt a 16–17. század történetének értékeit méltó helyre tegye a magyar történelemben, hogy a 21. század elejének kortárs magyar alkotóművészeti világa bemutassa, hogyan látja most Zrínyi és katonatársai hősiességét.

K. E. (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!