Közélet

2011.05.05. 08:15

Emléktáblát avatnak a Zengő-védelem emlékére

Május 7-én, szombaton délben márványtáblát avatnak a hegycsúcson a Civilek a Zengőért Mozgalom, a Pécsváradi Várbaráti Kör és az Ifjú Várbarátok tagjai.

Ny. Sz.

Ezzel szeretnék megörökíteni a Mecsek legmagasabb csúcsára, a Zengőre tervezett katonai lokátor elleni tiltakozások emlékét. Az Ifjú Várbarátok már 9 órakor nekivágnak a Dombay-tótól induló Zengő tanösvénynek. A többiek 10 órakor indulnak a pécsváradi Kossuth térről és a hosszúhetényi kőbányától.

Az eseményre a hagyományos peónia-túra keretében kerül sor, ezt mindig a bánáti bazsarózsák (peóniák) virágzása idején tartják.

Első alkalommal, tizenöt évvel ezelőtt is a bazsarózsatúra kapcsán emelték fel szavukat a pécsváradiak a természetvédelmi területre tervezett katonai lokátor ellen. Amint az országosan is ismert, hét éve, 2004. február 13-án védték meg hosszúhe-tényiek, pécsiek, komlóiak, pécsváradiak és a Greenpeace aktivistái a kivágásra ítélt fákat a hegy tetején. Végül a kormány idén márciusban jelentette be a lokátor új helyszínét – távol a Mecsek természetvédelmi területeitől, a Tolna megyei Medinán. Az emléktábla e 15 év eseményeit idézi fel azok előtt, akik felkeresik a Zengő csúcsát.
  

Ny. Sz. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!