Közélet

2006.02.03. 14:23

Epilepszia: megoldás lehet a sebészkés

Pécs | Szenzációs hír: két klinikai kapcsolat nyomán megkezdődött Pécsett is az epilepszia műtéti gyógyítása. Az eljárások startja hazánkban Budapesten volt.

BAMA

Az alanyok állapotát a dr. Komoly Sámuel vezette neurológiai klinikán térképezik fel és ennek alapján ajánlanak műtétet, amit a dr. Dóczi Tamás vezette idegsebészeten végeznek el. Néhány hónapja ilyen egyszerű az epilepszia gyógyítása.
Nem minden epilepszia műthető azonban, az esély csak a vizsgálat után derül ki. A sebészi beavatkozás feltétele ugyanis, hogy a betegség góca ne érintsen olyan agyi területet, melynek kivétele károsodást vonna maga után. Ám a műtét a betegek túlnyomó többségénél – kb. 75 százalékánál – rohammentességet eredményez. Másrészt nemzetközi tapasztalat, hogy akiknél a műtét nem szünteti meg a rohamokat, azoknál is lényegesen enyhébbé, és gyógyszerrel kezelhetővé válik a betegség. A pécsi szakemberek szerint Magyarországon legalább hatezer betegnél lenne kívánatos a műtét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!