Közélet

2008.01.31. 18:49

Építik a mélygarázst a Kossuth téren

Befejezték az előkészítést a Kossuth térre tervezett kétszintes mélygarázs építéséhez - a pénteken kezdődő munkával a kivitelező szerint 2009 közepére végeznek.

Nyaka Szabolcs

Február 1-jével hivatalosan is munkaterület a pécsi Kossuth tér, megkezdődik a kétszintes mélygarázs kialakítása.

Pécs önkormányzata régóta kereste azt a lehetőséget, amely révén javulhat a belváros parkolási helyzete, végül a 2006-ban kiírt pályázatot a WIPARK-Konzumparkoló Kft. nyerte. A WIPARK képviseletében Helmut Sattler tájékoztatta lapunkat a most induló beruházásról.

Az elmúlt hetekben már láthatták a pécsiek a munka előzményeit, hiszen megkezdődtek a közműkiváltások, a napokban pedig az önkormányzat elszállíttatta a Kossuth-szobrot is. A műemlék tárolását és az okmányiroda elé történő visszaépítését szintén a városháza végzi majd az örökségvédelmi szakemberek felügyeletével.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Csütörtökön még az előkészítő tevékenységeket láthatták a Kossuth téren: folytak a közműkiváltási munkák, illetve a Kossuth-szobor talapzatának bontása zajlott
[/caption]A pénteken kezdődő kivitelezési munkákat a Hídtechnika Kft. végzi, tájékoztatták lapunkat, a cégnek számos hasonló, sikeres garázsépítési programja volt már az országban. A konkrét kivitelezés előtt a régészeti feltárás folyik, a tervek szerint ez 4 és fél hónapig tart.

A beruházótól megtudtuk, ha semmilyen körülmény nem hátráltatja a munkát, a mélygarázs építésének befejezési határideje 2009. június 29-e, a térfelszín kialakítása viszont bekerült a pécsi EKF-beruházások közé, ez várhatóan az adott év végére készülhet el.

A WIPARK-Konzumparkoló Kft. már most, a munkák megkezdése előtt külön is kérte a pécsiek megértését és türelmét. A közlekedésben ugyanakkor az első ütemben nem várhatóak drámai változások. A Fürdő utca forgalma továbbra is megmarad, ahogy eddig, s továbbra is engedéllyel lehet behajtani az Irgalmasok útjára.

A gyalogosforgalmat az okmányiroda előtt folyamatosan biztosítják, s az első ütem folyamán a Konzum Áruház előtti járda is használható lesz. Az áruház homlokzatát egyébként a tervek szerint a tér átadásának időpontjára szintén felújítják.

Jelentős háttér a beruházó mögöttt

Az osztrák WIPARK AG, amelynek leányvállalata a pécsi cég, 1960 óta működik. Hátteréről érdemes tudni, hogy Bécsben és Budapesten 32 mélygarázst üzemeltet, összesen több mint 10500 parkolóhellyel.

A lapunkhoz eljuttatott szakmai anyagból kiderül, a tervek szerint a pécsi mélyparkolót magas szintű ellenőrzési és biztonsági berendezések jellemzik majd. Összesen mintegy 270 parkolóhelyet terveztek, s innen oldják meg a Konzum Áruház árufeltöltését is.

Az EKF-be kerül a tér

A Kossuth téri felszín kialakítását nem a mélygarázs beruházója végzi (de támogatja), a közelmúltbeli szerződésmódosítás alapján ez bekerül a kulturális főváros térrehabilitációs programjába. Az elképzelések szerint egy olyan területet alakítanának ki, amely rendezvények megtartására is alkalmas lehet.

A program ugyanakkor egy egységként kezeli a Hal teret, a Fürdő utca ideérő szakaszát és a Kossuth teret is.

Az új térfelszín kialakítási határideje 2009. december 31.

A program ugyanakkor egy egységként kezeli a Hal teret, a Fürdő utca ideérő szakaszát és a Kossuth teret is.

Az új térfelszín kialakítási határideje 2009. december 31. Jelentős háttér a beruházó mögöttt Az osztrák WIPARK AG, amelynek leányvállalata a pécsi cég, 1960 óta működik. Hátteréről érdemes tudni, hogy Bécsben és Budapesten 32 mélygarázst üzemeltet, összesen több mint 10500 parkolóhellyel.

A lapunkhoz eljuttatott szakmai anyagból kiderül, a tervek szerint a pécsi mélyparkolót magas szintű ellenőrzési és biztonsági berendezések jellemzik majd. Összesen mintegy 270 parkolóhelyet terveztek, s innen oldják meg a Konzum Áruház árufeltöltését is. Csütörtökön még az előkészítő tevékenységeket láthatták a Kossuth téren: folytak a közműkiváltási munkák, illetve a Kossuth-szobor talapzatának bontása zajlott -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!