Közélet

2011.07.26. 20:35

Érettségi után sokan választhatják a szakképzést

A diplomán kívül egy jól választott szakma is jó lehetőséget jelent a pályaválasztás előtt állóknak.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Nyilvánosságra hozták az idei felvételi ponthatárokat, így a napokban az érintettek számára kiderült, ki tanulhat tovább szeptembertől az egyetemeken, főiskolákon (egy esélyt a pótfelvételi még jelenthet). Azoknak a diákoknak, akik nem kerültek be a felsőoktatási rendszerbe, érdemes elgondolkodniuk és körülnézniük, hogy a szakképzésben milyen lehetőségek vannak.

– A munkaerőpiac visszajelzései alapján egyre inkább kiderül, hogy sok esetben egy jó szakmával többre mennek az álláskeresők, mint egy olyan diplomával, amivel úgymond „Dunát lehet rekeszteni”. Ezért is ajánljuk a felsőfokú oktatásból kimaradtak figyelmébe a szakképzésben rejlő lehetőséget – mondta Cséfalvay Ágnes, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője.

A szakember kiemelte, hogy az egyre szűkülő felsőoktatási lehetőségek mellett széles körű választékból meríthetnek a diákok, amennyiben érettségi után szakmát választanak. Míg a felsőoktatásban esetleg tandíjas szakon tanulnak úgy, hogy az adott szakirányra nincs is kereslet, és végzés után komoly nehézséget okoz az elhelyezkedés, addig a szakmát tanuló diákokra egyre nagyobb a kereslet a munkaerőpiacon. A vállalkozások folyamatosan jelzik igényüket az érettségizett, megfelelő idegennyelv- és számítógépes tudással rendelkező szakemberek iránt.

A szakmát tanuló diákok a gyakorlati képzés idejére tanulószerződést kötnek. A tanulószerződés alapján a gazdálkodó szervezet a tanuló részére pénzbeli juttatást köteles fizetni, mely havi mértéke a minimálbér minimum 20 százaléka. A hiányszakmák esetén ennél is magasabb pénzbeli juttatás illeti meg a tanulót. A béren kívül a tanulószerződéses tanulót egyéb juttatások (például étkeztetés) is megilletik. Ezen felül a régiós hiányszakmát tanulók iskolai ösztöndíjat is kapnak.

Gazdag kínálat

Akiket első körben nem vettek fel a hazai felsőoktatásba, azok még beadhatják pótjelentkezéseiket. Akik viszont az érettségi utáni szakképzés mellett döntenek, azok augusztus végéig jelentkezhetnek a hivatalosan regisztrált szakképző intézetekbe. Baranya megyében meglehetősen gazdag kínálatból választhatnak a tanulók, az intézmények teljes listája és az ajánlott szakirányok megtalálhatók a kamara honlapján (www.pbkik.hu). Ugyanitt részletes tájékoztató olvasható a hiány- és ajánlott szakmákhoz kapcsolódó kedvezmény- és ösztöndíjrendszerről.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!