Közélet

2016.05.24. 08:08

Erősebb lobbi kell: nem módosítják Baranya miatt a költségvetést

Egyenes úton nem kapja meg a jövő évi költségvetésben a másfél milliárdos remélt fejlesztési pénzt a kormánytól Harkány – már bizottsági szinten leszavazták Tiffán Zsolt módosítóit. A többi kormánypárti baranyai honatya nem nyújtott be külön javaslatot.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

A parlament költségvetési bizottsága a napokban elutasította Tiffán Zsolt baranyai fideszes országgyűlési képviselő mindhárom módosító indítványát, így azok – legalábbis abban a formában, amiként Tiffán gondolta – nem valósulnak meg.

A honatya nemrég sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a jövő évi országos költségvetéshez három módosítót nyújtott be. Szeretné, ha Vajszlón tanuszoda épülhetne, amihez szükséges szennyvízhálózat-építés, 47 millióért. Emellett Siklósnak kulturális és művészeti központot kért 238 millióért, a harkányi fürdőnek pedig másfél milliárdot.

A bizottsági döntésről Tiffán most annyit mondott lapunknak, a parlament honlapján megtaláljuk a jegyzőkönyveket. Arról, hogy lehet-e még bármit tenni a fenti projektekért, szerinte a későbbiekben érdemes beszélni.

A költségvetési bizottság legutóbbi üléséről készült jegyzőkönyv még nem érhető el a parlament honlapján, megkerestük azonban baranyai országgyűlési képviselőit, hogy megtudjuk, ki milyen módosítót nyújtott be, milyen fejlesztésekért lobbizik.

Tiffánon kívül más nem nyújtott be

Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottsága elnöke lapzártánkig nem válaszolt, de úgy tudjuk, nem nyújtott be módosítót baranyai fejlesztésekért.

Hargitai János, a parlament költségvetési bizottsága alelnöke szerint nem jelent elutasítást sem a kormány, sem a bizottság részéről, hogy nem szavazták meg Tiffán módosítóit, sőt jelzésnek veszik, hogy ezek fontos programok a képviselőnek. Ő nem nyújtott be módosítót, informálisan jelezte ugyanakkor, melyek azok a nagy programok, amelyeket fontosnak tart. Az M6/M60-as továbbépítéséről van döntés, a mohácsi Duna-híd e ciklusban nem készül el, de az előkészítés évi száz-, akár több százmilliós forrást igényel, amelyet reményei szerint megkapnak. Sok helyben fontos, országosan azonban kisebbnek számító fejlesztésre pedig eleve vannak költségvetési pénzek kijelölve, ezekhez szerinte emiatt nem szükséges külön módosító indítvány. Ilyen a közútfejlesztés vagy a tanuszoda-építés, ezekre reményei szerint Baranyába megfelelő összeg kerül, persze további lobbira szükség lesz.

Évekre előre megállapodtak

Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő Hoppál Péter nevében is szólva azt mondta, ők az előző években mindig nyújtottak be módosítót, ám idén nem volt rá szükség. Pécs és a kormány közt ugyanis olyan megállapodások születtek – az előző évek munkájának eredményeképpen is –, amelyek a következő évekre kijelölik a fejlesztési irányokat. A Modern Városok Program és az uniós TOP-források keretében több tízmilliárd érkezik Pécsre, egyebek mellett új vásárcsarnokra, élményfürdőre, közterek megújítására.

Hárommilliárdot szeretnének munkahelyteremtésre

Hét módosító javaslatot nyújtott be a két baranyai MSZP-s országgyűlési képviselő, Szakács László és Tóth Bertalan a 2017. évi költségvetéshez, mint megírtuk. Az ő beadványaikat sem szavazta meg a költségvetési bizottság. Tudomásunk szerint egyébként az összes benyújtott költségvetési módosító javaslat közül tíznél kevesebbre mondott igent a költségvetési bizottság, mindegyik kormánypárti volt, miközben sok fideszes és rengeteg ellenzéki beadványról tárgyaltak.

Tóth Bertalan és Szakács László is kérvényezték a Tiffán által is szorgalmazott siklósi fejlesztést, de a szigetvári fürdő felújítására felvett fejlesztési hitel kormányzati kifizetését, konszolidációját is.

Ők nem Vajszlóban, hanem a járási központban, Sellyén építtetnék meg a tanuszodát, „ahogyan az másutt is szokás” – fogalmaztak. Szakács László a költségvetési bizottság tagjaként azzal érvelt, hogy ezzel 47 milliót spórolhatnak, amit más értelmes célokra el lehet költeni, ott ugyanis nem kell külön közművet építeni az uszodához, de ezt sem szavazták meg, ahogyan a szentlőrinci tanuszodára vonatkozó módosítójukat sem.

A parlament az ország 2017. évi költségvetését júniusban fogadja el, akkor viszont lesz arra lehetőség, hogy a parlamenti frakcióval rendelkező pártok tíz-tíz korábban leszavazott projektről közvetlenül szavaztassanak a T. Házzal. Szakács László azt mondta, módosítóik közül azt szeretnék bevinni így a parlament júniusi ülésére, amelyben – a szakképzési hozzájárulás terhére – munkahelyteremtésre és foglalkoztatás növelésére Baranyának hárommilliárd forintot kérnek.

Jobbikosok is adtak be módosítót baranyai ügyben

A Jobbiknak ugyan nincsen baranyai képviselője a T. Házban, a megyei politikusok azonban elérték azt, hogy két baranyai fejlesztés ügyében is adott be az egyik parlamenti képviselőjük, Sneider Tamás, az országgyűlés alelnöke. Húszmillió forintot szerettek volna a szentlőrinci egészségház közösségi terének felújítására, ötmilliót pedig a szentlőrinci tűzoltólaktanya szertárának felszerelésére. A parlament költségvetési bizottsága ezeket az indítványokat is leszavazta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!