Közélet

2016.02.11. 16:33

Erzsébet segíti az üdülést

A napokban megnyíltak az Erzsébet-program üdülési pályázatai. A hónap végéig lehet jelentkezni.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Ahogy az előző években, idén is három csoportot támogat az állam: a nagycsaládosokat, a fogyatékossággal élőket és a nyugdíjasokat. A jelentkezők három vagy négy éjszakás üdülésre, illetve fürdőbelépőkre pályázhatnak, meghatározott önrész befizetése mellett. A költségek önrészét március végéig fizethetik be a nyertesek, márciusban a nyugdíjasok, áprilisban a nagycsaládosok és a fogyatékossággal élők intézhetik szállásfoglalásukat.

A pályázat benyújtását megelőzően regisztrálni kell a www.erzsebetprogram.hu oldalon. Jelentkezni elektronikus úton lehet február 29-ig (vagy a pályázati forrás kimerüléséig) a szükséges nyomtatványok és mellékletek kitöltésével. Idén is előnyt élveznek azok a pályázók, akik az előző években nem kaptak támogatást az alapítványtól. Az elnyert üdülési támogatás/belépő kizárólag a pályázó nevére szóló elektronikus kártya segítségével vehető igénybe az önrész befizetését követően.

Hároméves kor alatt ingyen

A nagycsaládosok üdülési pályázatát azok a 18 éven felüliek küldhetik be, akiknek a családjában az egy főre jutó rendszeres havi jövedelem nem haladja meg a minimálbér összegét, továbbá három vagy annál több olyan gyermeket nevel(nek) saját háztartásukban, akik után családi pótlékra jogosultak. A pályázatban azokat a gyerekeket (és felnőtteket) kell szerepeltetni, akik az üdülési támogatás felhasználásában ténylegesen részt kívánnak venni. A nevek módosítására ugyanis később nincs lehetőség. Elnyert támogatás esetén a pályázó és élettársa, valamint a 14. életévét betöltött gyermeke 5000 Ft/fő önerő befizetésével, a pályázat benyújtásakor a pályázó 3–14 életév közötti gyermeke 2500 Ft/fő önerő befizetésével veheti igénybe az elnyert üdülési támogatást. Hároméves kor alatti gyermeknél nincs önrész, az üdülés ingyenes.

Tábor helyben

Idén a hatmilliárd forintos keretösszeg mintegy felét fordítják Erzsébet-táborokra. A táborok új elemeként 2016-ban – a korábbi évek sikeres gyakorlatát követve – mind a 198 tankerületben indítanak Napközi Erzsébet-táborokat annak érdekében, hogy a gyermekek számára helyben is biztosított legyen a szünidő. Az Erzsébet-táborok pályázatait márciusban írják ki. Az érdeklődő tanárok és diákok minden pályázati feltételt megtalálnak a www.erzsebetprogram.hu oldalon.

Kísérővel is

A fogyatékossággal élők támogatására az jogosult, aki elmúlt 18 éves, a pályázat benyújtásakor fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában vagy magasabb összegű családi pótlékban részesül, és a havi ellátásainak és jövedelmeinek összege nem haladja meg a nettó 150 ezer forintot. Egy pályázat keretében egy fogyatékossággal élő személy, illetve egy kísérő támogatható. Mindkét személynek öt-ötezer forint önrészt kell befizetnie.

Fürdőbe is mehetnek a nyugdíjasok

Nyugdíjasok számára is van lehetőség kedvezményes üdülésre és fürdőbelépőkre pályázni. A lehetőséggel azok élhetnek, akik elmúltak 60 évesek, illetve öregségi nyugellátásban részesülnek, amelynek havi összege nem haladja meg a 147 000 forintot. (További adóköteles jövedelemmel nem rendelkezhetnek.) Az önrész üdülés esetén 5000 forint, az üdülési szolgáltatást elő-, valamint utószezonban lehet igénybe venni. Aki fürdőbelépőt szeretne, annak 2500 forintos önrésszel kell számolnia. Ebben az esetben a támogatást fürdőbelépő formájában adják, amely legalább öt alkalomra jogosít fel. A programban részt vevő fürdők listája megtalálható a www.erzsebetprogram.hu oldalon.

A két pályázatra egyszerre nem lehet jelentkezni, tehát aki az egyikre már beadott kérelmet, a másikra idén biztosan nem nyerhet támogatást.

Címkék#Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!