Közélet

2011.06.29. 16:40

Éteri szoprán, csak egyházi környezetben

Pécsi miséken, oratóriumi koncerteken sokan megcsodálták már Kuti Ágnes hangját. A gyönyörű szopránt operában még nem hallhattuk.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Soha nem próbálkozott meg a színpadi szerepléssel?

– A pályafutásom legelején feltettem magamnak a kérdést, mi a fontosabb, hogy családanya legyek vagy énekesnő. A világi énekesi lehetőségek nem kifejezetten családbarátok. Én inkább lemondtam az utazásokkal, esti fellépésekkel járó életmódról, a riválisokkal megvívandó küzdelmekről.

– Illik a hangja a templomok fennköltségéhez.

– Hívő ember vagyok, egyházi kórusban kezdtem, és a templomban teljesedett ki az éneklésem. Ha itt kell szerepelnem, valami történik bennem, szinte transzba esem, teljesen megváltozom, ami kielégíti a lelkemet.

– Azért elővesz néha operarészleteket?

– Hogyne, hisz tavasszal az ifjúsági bérletben a gyerekeknek Erkel Hunyadi Lászlójából a Cabalettát énekeltem. Püspökvári estéken is adtam már elő világi dalokat.

– Végigjárta a szólisták útját, s tanít is énekeseket. Látni, hallani azt egy középiskolás kórustagon, hogy színpadra termett?

– Föl lehet fedezni egy jó hangot ebben a korban, de az még nem jelent semmit. Többévnyi gyakorlással viszont elképzelhetetlen területek nyílhatnak meg a hangképzésben. Alapjaiban megváltozhat a hang erőssége, színe és sugárzása is. Én például középiskolásként már feltűnően jól szólóztam, de csak egy percig, aztán az izgalomtól annyira beremegett a hangom, hogy felismerhetetlenné vált. Különleges légzéstechnikával több hónapig tartott ezt kisimítani.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Feltettem magamnak a kérdést: családanya legyek vagy énekesnő”
[/caption]

– Van már lemeze?

– Nemrég jelent meg lemezem Ave Maria címmel egyházi dalokból. Azt azonban máris kijelenthetem, világi számokból soha nem tervezek hasonlót.

– Ma viszont élőben hallhatják a zenebarátok.

– Igen, este a Bazilikában. A Szent Mór Iskolaközpont kórusa grazi énekversenyre készül, és drága az út, a szállás, így jótékonysági koncertet adunk a megsegítésükre Benke József tenoristával.

– Mit ajánlana egy szépen éneklő fiatalnak?

– Nagyon sok jó hangú ember van. A tehetség szükséges feltétel, ám csak szorgalommal lehet messzire jutni. Másrészt a pécsi zeneművészeti énekesi felvételijén a napokban negyvenketten jelentkeztek három helyre. Az éneklést mindemellett nem szabad félredobni soha, mert megszépíti a hétköznapokat, s többek között stresszoldó szerepe is van.

Olykor összeül az egész család és együtt énekelnek

Kuti Ágnes Mohácson született 1967-ben. Egy budapesti egyházi alma materben, a Patrona Hungariae Gimnáziumban érettségizett, majd a Pécsi Tanárképzőn ének-zene–karvezető szakon végzett, később pedig a Szegedi Egyetemen magánének szakon szerzett diplomát. Férje gitározik, négy fia: Balázs 21, András 16, Ferenc Pál 11 és János Mátyás 6 éves, és mindannyian énekelnek, így időnként összeáll a családi kórus gitárkísérettel. Kuti Ágnes a Szent Mór Iskolaközpontban tanít, a Mozart Kórus tagja, és gyakran kérik fel misék, oratóriumok szoprán szólóinak eléneklésére.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!