Közélet

2010.01.02. 09:23

Év végéig tartó építkezések

Az EKF beruházásai évek óta a kulturális fővárosi program leggyengébb pontjainak bizonyultak, hiszen folytonos határidőcsúszásokról tudtunk csak velük kapcsolatban beszámolni. Mára akadnak e területen sikertörténetek is.

Cseri László

A Közterek és parkok újjáélesztése projekt I. ütem keretében megújuló közterek elkészültek, novemberben, illetve decemberben át is adták őket a városlakóknak, mondja érdeklődésünkre Merza Péter, a Pécs2010 Menedzsmentközpont Nonprofit Kft. fejlesztési igazgatója.

Ebben a projektben található a Tettye városrész I. üteme, Uránváros főtere és kapcsolódó közterületei, a Pécs-Megyer városrész központi területe, a Köztársaság tér megújítása, a Pécs világörökségi pufferzóna, közismertebb nevén a Kórház tér, a Rókus sétány és a Diana tér.

Március végéig a garanciális javításokat a kivitelezők elvégzik ezeken a területeken, a menedzsmentközpont azt kéri a lakosságtól, hogy jelezzék az esetleges hiányosságokat, akár fényképfelvételekkel alátámasztva is. Erre lehetőség nyílik interneten, a [email protected] e-mail címen várják a leveleket, a központ pedig felveszi a kapcsolatot a kivitelezőkkel. Merza Péter hangsúlyozza, hogy a garanciális idő a közterek esetén 60 hónap, de véleménye szerint az elkövetkező egy évben minden fogyatékosságnak ki kell derülnie. A szökőkutak átadására természetesen csak tavasszal kerülhet sor, Uránvárosban kettő, Megyerben és a Tettyén ugyancsak kettő, a Széchenyi téren pedig négy szökőkutat létesítenek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A tér délnyugati csücskében épül meg tavaszra az egyik szökőkút, ott, ahol korábban az újságárus bódé állt
[/caption]

A Széchenyi téren ugyanis a Boldogság Háza alatti teresedésen alakítanak ki egy ivókutat, további szökőkutak a Ferencesek utca torkolatában, illetve a városháza előtt lesznek, a Nagy Lajos Gimnázium előtti részen pedig egy vízlépcsőt építenek. Tavasszal már láthatóvá válik a tér díszkivilágítása is, hiszen megvilágítják a városházát, a dzsámit, továbbá az elmaradó párnafelhők költségmegtakarításából a megyeházát és az Irgalmasok templomát. Utóbbi két épület díszkivilágításáról még tárgyalásokat folytatnak a kivitelezővel. Tavaszra készül el néhány további köztér az EKF-városrészben, benne a 48-as térrel, továbbá a díszburkolatos panorámasétány a Tettyén.

A Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontot a kivitelező június 23-ra adja át, a tervezettnél egy hónappal hamarabb. Ez azért is örvendetes, magyarázza Merza Péter, mert így biztonsággal megtartható ott a szeptember elsejei országos tanévnyitó ünnepség. A projekt egy több mint 13 000 négyzetméteres korszerű regionális könyvtár, amely az európai uniós szakmai követelményeknek megfelelően a város és a régió lakosságának információs és dokumentumigényét szolgálja ki.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Boldogság Háza alatti teresedésben működik majd az újonnan kialakított ivókút, építése már megkezdődött
[/caption]

Az új intézmény integrálja a város három jelentős könyvtárát: a városit, a megyeit és az egyetem központi könyvtárát, továbbá magába foglalja majd az egyetem jogi és közgazdaság-tudományi karának könyvtárait is.

A Nagy Kiállítótér – Múzeum utca rekonstrukció elnevezésű projekt nyolc múzeumépület felújítását, kertjeinek parkosítását, a kapcsolódó utcák és közterületek rekonstrukcióját, a múzeumépületek berendezését és informatikai fejlesztését tartalmazza. A Káptalan utcai múzeumépületeken túl magában foglalja az úgynevezett Régi Vármegyeháza Papnövelde utcai épületét is, annak teljes belső felújítását és földszinti bővítését.

A rekonstrukció elkészülésének határideje április vége, jelentős csúszás nem várható, mondja a fejlesztési igazgató. Bár gondot jelent az, hogy nem sikerült meleg vizet találni a Papnövelde utcai területen, amely a fűtést biztosította volna, de lehetőség van a távfűtés igénybevételére.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az EKF városrész egyik megszépülő köztere a Király Ház előtti terület
[/caption]

Koncert- és konferenciaközpont: pluszpénz és -idő

A Pécsi Konferencia- és Koncertközpont a Dél-dunántúli régió legnagyobb befogadóképességű, multifunkcionális hangversenytermeként, kulturális rendezvényhelyszínként és konferenciaközpontként működő középülete lesz. Szerkezete jelenleg félkész, vagyis 50 százaléka megépült. Egy három főből álló szakértői bizottság dönt arról január első felében, hogy az EKF emblematikus épületének építésével kapcsolatban jogos-e a kivitelező által kért plusz 460 millió forint és a 136 napos határidőcsúszás az alapozás megváltozásával összefüggő munkálatokért.

Merza Péter szerint erősen túlzottnak tűnik a 136 napos csúszás.
A szerződés szerinti átadási határidő szeptember 30. A fejlesztési igazgató úgy gondolja, a decemberre a Pannon Filharmonikusok által tervezett OpenOpus Fesztivál mindenképpen megrendezhető. A működésre az állam központi költségvetéséből rendelkezésre áll november és december hónapra 25-25 millió forint – tette hozzá. Ha ez 2011-ben is így folytatódna, 300 milliós állami támogatással gazdaságosan működtethető lenne a ház, ellenkező esetben komoly terhet jelentene a fenntartó önkormányzatnak.

A Zsolnay Kulturális Negyed a legbonyolultabb projekt

Az EKF-program egyik legjelentősebb fejlesztése a Zsolnay Gyár mára leromlott állapotú, és zömében hasznosítatlan műemlék épületeinek felújítása, s a különféle kulturális, közművelődési és oktatási funkciók idetelepítésével egy pezsgő kulturális negyeddé és rekreációs területté történő átalakítása. Átadása öt szakaszban történik. Először a mauzóleum oroszlános sétánya, a díszkapu és a Gyugyi-gyűjteménynek otthont adó Sikorsky-ház műszaki átadása történik meg a tavasz folyamán.

Ezt követően a gyermek és családi negyed a Bóbita Bábszínházzal, a Pécsi Galériával, a tudomány és technika házával a nyár végén. A harmadik ütembe kerültek az alkotónegyed épületei és a mauzóleum épülete, a negyedik csomagban a míves negyed októberi határidővel. Az ötödik ütem az egyetemi negyed épületeit foglalja magában, ennek elkészülte ez év végére, a következő év elejére várható.

Az újonnan épült épületekkel – mint például a Pécsi Galéria vagy az Ifjúsági Ház – nem lesz gond, magyarázza Merza, sokkal bonyolultabbnak tűnik a sok egyedi Zsolnay-kerámiát tartalmazó, műemléki védettséget élvező építmények helyreállítása, átalakítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!