Közélet

2014.12.11. 09:11

Évente húszezerért sztrádázhatunk Pécsről Budapestre

Viszont az M6 bevezető szakaszáért és az M0-ért is fizetni kell január 1-től. Mivel az összes városi elkerülő is fizetős lesz, az M60-as pécsi elkerülőjének ingyenességéről is lemondhatunk.

MTI, index.hu, bama.hu

Megszűnik januártól az M0-ás általános díjmentessége – erősítette meg szerdán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kommunikációs főosztálya a nol.hu értesülését. A tárca azt is tudatta: újfajta, megyei matricákat vezetnek be, amelyek egy évre ötezer forintba kerülnek majd. Aki tehát rendszeresen ingázik Pécs és Budapest között, annak az M6-os által érintett négy megyére kell csak matricát váltania, vagyis húszezer forintot kell az autópálya éves használatáért fizetnie.

Az NFM az „arányos közteherviselés” kifejezéssel indokolja a lépést, az index.hu konkrétabb indokot említ: a jövő évi költségvetésben 150 milliárdról 189 milliárdra emelték az útdíjakból beszedni kívánt összeget, így most elő kell teremteni a 39 milliárdos különbözetet - például az eddig ingyenes szakaszok fizetőssé tételével.

Korábban írtuk: Arról egyelőre nem szivárogott ki információ, hogy vajon az autópályák vidéki városokat elkerülő szakaszait is fizetőssé tenné-e a kormány. Pécsi szempontból tehát még mindig kérdéses, hogy reménykedhetünk-e abban, hogy az M60-as elkerülő szakaszáért az eredeti tervekkel ellentétben nem kell majd fizetni. (A Dunántúli Napló ennek a kérdésnek is igyekszik utánajárni.)

Frissítve: Arzt Gergely, az NFM kommunikációs igazgatója a Dunantúli Naplónak azt erősítette meg, hogy az összes eddig ingyenesen használható autópályaszakaszt fizetőssé teszik, beleértve a városi – az M7 fehérvári, az M1 győri, az M5 kecskeméti – elkerülőket (teljes lista itt). Az M60 leendő pécsi elkerülő szakaszának esetleges ingyenességéről sem érdemes tehát tovább álmodozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!