Közélet

2016.07.23. 18:55

Fábián Anita színésznő az ollóval és a puskával is ügyesen bánik

Férfi lélek női testben – ebben a szerepben láthattuk a héten a szabadtérin Fábián Anitát, akit napjainkban leginkább a Jóban Rosszban tévésorozat egyik meghatározó karaktereként (Halászné Nagy Szilvia) ismer az ország. A baranyai színházbarátok azonban emlékezhetnek arra a színésznőre is, aki az ezredforduló tájékán 9 évig szenvedélyes nőket alakított a Pécsi Nemzetiben.

Mészáros B. Endre

– Milyen érzés egy jól futó tévésorozatban szerepelni?
– Amikor odakerültem, azt mondták, egy év, és meglátjuk. Ennek nyolc esztendeje, de még működik a dolog. Ami legfeljebb heti négy nap forgatást jelent, de én nagyon élvezem, mert rettenetesen szeretem a munkám.

– Balett tagozaton végzett a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában. Hogy lett ebből színészi pálya?
– A suli végére kiderült, hogy én sosem leszek igazi balett-táncos, már a 178 centis magasságom miatt sem. Ugyanakkor bebizonyosodott, hogy van érzékem a prózához és a színpadhoz is. A Pécsi Nemzeti Színházhoz – kimondani is szörnyű – 1993-ban kerültem, de már színésznőként, és kilenc éven át játszottam itt, sőt két országos színházi találkozóra is eljutottam a társulattal.

– Mi maradt meg a pécsi színpadi évekből?
– Minden, és már a városhoz közeledve is másként kalimpál a szívem. Ha elmegyek a színházépület előtt, mindig elmorzsolok egy-két könnycseppet. Nekem ez a teátrum szent hely, édesanyám itt volt fodrász, én szinte itt nőttem fel, kilenc­esztendősen már szerepeltem is az egyik előadásban. Nemrégiben a művészeti szakközép jubileumi ünnepségén léptem fel a PNSZ-ben, csaknem másfél évtizednyi távollét után. Hát, egy  percig csak álltam a színpadon, aztán a meghatottságtól alig tudtam megszólalni.

– Mennyi köze volt egykori férjének, Keveházi Gábornak abban, hogy Budapestre került játszani?
– Egyáltalán semmi. Ő lejött Pécsre balettigazgatónak, én pedig egy évvel később már a Budapesti Kamaraszínházban voltam. Aztán évekig ingáztunk ide-oda egymáshoz.

– Bejött a váltás?
– Én öt évet adtam magamnak, de immár 14 éve élek és dolgozom a fővárosban. A továbbiakban a Madáchban a Macskák musicalben hat évig szerepeltem, a Játékszínben most is benne vagyok két évek óta teltházas előadásban. Nem beszélve a Jóban Rosszban tévésorozatról. Emellett két utazó színházi produkcióban is szerepelek. Szóval nem panaszkodhatom.

– Jól tudom, hogy fodrászként is neve van a szakmában?
– Egyszer Kamarás Iván a kezembe nyomott egy David Bowie-képet, és azt mondta: ilyen frizurát kér. Azóta több kolléga is rávett már, hogy csináljam meg a haját. Emellett persze Pipinek, a lányomnak is én vagyok a fodrásza, és igen megnyugtató számomra ez a munka.

– Igaz, hogy vadászik is?
– Mindig izgatott a puskák csillogó mechanikája, másrészt imádom a természetet. Sajnos azonban ellopták a fegyvereimet, és már nemigen szeretnék életet elvenni, ezért inkább csak járjuk az erdőt a lányommal, és elmagyarázom neki az érkező hangok eredetét, az őz, a mókus mozgásának indítékait.

Pipi és Mese

Fábián Anita 1975-ben született Pécsett. A Művészeti Szakközépiskolában végzett balett szakon, majd 1993–2002 között volt a Pécsi Nemzeti Színház tagja, ahol nívódíjat és Szendrő József-díjat is kapott. Ezután a Budapesti Kamaraszínház és a Macskák következett, s a Jóban Rosszban tévésorozat. Keveházi Gáborral nyolc évig élt házasságban, lányuk, Lili – becenevén Pipi – 11 éves, aki anyja nyomdokaiban halad, szintén szerepel a tévésorozatban, és a Palvin Barbara Modellügynökség egyengeti a pályáját. Állandó társuk továbbá Mese, a 15 esztendős, pécsi születésű kutya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!