Közélet

2010.10.26. 17:02

Feljelentés a pécsi püspök ellen - nyomozást rendel el a főügyészség

Feljelentették Mayer Mihály pécsi püspököt és Wolf Gyula katolikus papot, az egyházmegye korábbi gazdasági igazgatóját. A Pécsi Egyházmegye leszögezte: vezetése bűncselekményt nem követett el. Az ügyészség közölte: nyomozást fog elrendelni az ügyben.

DN (forrás: index.hu, MTI)

Hosszú lajstromba foglalt bűncselekményekkel gyanúsítja a pécsi egyházmegye püspökét, Mayer Mihályt és az egyházmegye tulajdonába tartózó cég, a Fény Kft. ügyvezetőjét, Wolf Gyulát egy ismeretlen- írja az index.hu egy, a Nemzeti Nyomozó Irodához és a megyei főügyészséghez kedden eljuttatott feljelentésre hivatkozva.

Petréteiné Malomsoki Csilla, a Baranya Megyei Főügyészség helyettes vezetője a Dunántúli Napló kérdésére szerdán megerősítette a feljelentés tényét. "A Baranya Megyei Főügyészség nyomozást fog elrendelni az ügyben, mivel megnyugtatóan tisztázni kell a feljelentésben foglaltakat" - jelentette ki Petréteiné.

"A feljelentés kedden érkezett meg a főügyészséghez, a készítője ismeretlen, papír alapon adták be, és abban gazdasági, pénzügyi, vagyoni és egyéb, többek között szexuális visszaélések szerepelnek. Az ügyészség három napon belül dönt a nyomozás elrendeléséről" - tette hozzá a Baranya Megyei Főügyészség helyettes vezetője a Dunántúli Napló megkeresésére.

A Nemzeti Nyomozóiroda helyettes szóvivője a Dunántúli Napló érdeklődésére szerdán délelőtt annyit mondott, hogy három napjuk van a döntést meghozni. Három féle döntés születhet: vagy megtagadják a nyomozást, vagy feljelentés-kiegészítést kérnek, vagy elrendelik a nyomozást. A NNI a Baranya Megyei Főügyészség döntését nem kívánta kommentálni.

„A hatályos jogrendünk bárki számára lehetővé teszi, hogy feljelentéssel forduljon a hatóságokhoz” – írja közleményében a Pécsi Egyházmegye Kommunikációs Iroda. – „Jogrendünk azonban szabályozza azt is, hogy az alaptalan feljelentőkkel szemben hamis vád, hatóságok félrevezetése, továbbá hamis tanúzás miatt folytatódjék a bűnvádi eljárás. A Pécsi Egyházmegye vezetése bűncselekményt nem követett el, ezért már most bejelentjük, hogy az esetleges büntető eljárás természetszerű megszüntetése esetén a bejelentőkkel szemben – amennyiben végre ismertté válik személyük – a büntetőjog eszközeivel fel fogunk lépni.”

Korábban Wildmann János, az Egyházfórum című folyóirat főszerkesztője gazdasági, és szexuális bűncselekményekkel hozta összefüggésbe az egyházmegye két tisztségviselőjének leváltását.

- Semmi közöm a feljelentéshez – mondta kedden este a Dunántúli Naplónak Wildmann János -, így annak tartalmát sem ismerem.

Az MTI híre az üggyel kapcsolatban

A Magyar Távirati Iroda beszámolt arról, hogy a hírportál információi szerint a Nemzeti Nyomozó Irodához és a Baranya Megyei Főügyészséghez hétfőn beadott feljelentésben tanúvallomásokkal és írásos bizonyítékokkal is alátámasztották a gyanúsításokat. A püspökségen Mayer Mihály gyakorolja a munkáltatói jogokat, a gazdasági tevékenységet pedig a Fény Kft.-be szervezték ki, ennek vezetője Wolf Gyula. A cég milliárdos befektetéseket hajtott végre. Ilyen volt a Szent János Hotel kialakítása Mohácson, és a Pécs belvárosában működő ingatlanokra, így a pécsi püspöki palotára is sok pénzt költöttek. Szekszárd önkormányzatával 300 milliós ingatlan adásvételi szerződést kötöttek - írta az Index.

A hírportál szerint a mohácsi beruházással egyidejűleg zajlott a Szent Mór iskolaközpont vezetőjével és tantestületével az "összecsapás". Bár - mint az Index írta - csak pár millió forinton vitatkoztak, Mayer püspök felmondott az iskolaközpont vezetőjének, majd megpróbálta felszámolni az iskola külön gazdálkodását. Ebben az ügyben az Index szerint azért is eljárás indulhat, mert a püspökség olyan könyvvizsgálói jelentést készíttetett, amely alapján a püspök felléphetett az igazgató ellen. A feljelentés szerint a püspöki megrendelésre készült szakértői vélemény nagy valószínűséggel hamisított jegyzőkönyvön alapul - írta az Index.

Információik szerint ebben az ügyben magánokirat-hamisítással, állami támogatások elsikkasztásával, nagy összegű csalás bűntettével és valótlan tartalom hitelesítésére való rábírás bűncselekményével is megvádolták az egyházvezetőt. Indítványozták annak kivizsgálását is, hogy fenyegetésnek, vagy zsarolásnak minősül-e az, hogy a püspök és Wolf Gyula többször, néha nyilvánosan is megfenyegette a tantestületet.

"A Pécsi Egyházmegye vezetése bűncselekményt nem követett el, ezért már most bejelentjük, hogy az esetleges büntetőeljárás természetszerű megszűntetése esetén a bejelentőkkel szemben - amennyiben végre ismertté válik személyük - a büntetőjog eszközeivel fel fogunk lépni" - reagált a cikkre az egyházmegye kommunikációs irodája. Megjegyzik: a hatályos jogrend bárki számára lehetővé teszi, hogy feljelentéssel forduljon a hatóságokhoz. Szabályozza azonban azt is, hogy az alaptalan feljelentőkkel szemben hamis vád, hatóságok félrevezetése, továbbá hamis tanúzás miatt folytatódjék a bűnvádi eljárás.

Mayer Mihály püspök és Wolf Gyula neve szeptemberben már szerepelt a hírekben; ekkor mentették fel az egyházmegye két dolgozóját is, köztük a 20 éve ott dolgozó gazdasági vezetőt, Wolf Gyulát. Wildmann János, az Egyházfórum főszerkesztője az Egyházfórum Alapítványnak az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül szeptemberben kiadott közleményében azt írta: hivatalosan meg nem erősített hírek szerint a gazdasági igazgató és a püspöki iroda vezetőjének felmentése "minden bizonnyal" azon vizsgálat eredménye, amelyet a szentszék folytatott különböző visszaélések gyanújával a püspökség vezetése ellen. Az egyházmegyei hatóság akkor erre úgy reagált: a szentszék nem folytat és nem folytatott vizsgálatot az egyházmegye vezetése ellen, így a felmentés sem lehetett a vizsgálat következménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!