Közélet

2009.09.09. 14:18

Feljelentik a szabálytalan autósokat a radikális zebrahasználók

Feljelenti a szabálytalanul közlekedő autósokat a Radikális Zebrahasználók Országos Akciócsoportja.

Forrás: Radikális Zebrahasználók Országos Akciócsoportja

Legyen a zebra biztonságos! felkiáltással kezdi meg tevékenységét a Radikális Zebrahasználók Országos Akciócsoportja (RAZOR). A mozgalom célja, hogy a gyalogos biztonságosan élhessen elsőbbségével ott, ahol ez őt megilleti, és ne legyen szívszorongató érzés egy kismamának átkelni egy többsávos úton, hogy idősek és gyerekek is biztonsággal közlekedhessenek.

Az akciócsoport tagjai több hónapon át szabályosan átkelnek a kijelölt gyalogátkelőhelyeken, és amelyik autó nem áll meg, megszegve ezzel a 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 43. §-t és 36. § (6) c) pontját, és veszélyeztetve a gyalogos biztonságát, annak vezetőjét - tanúkkal és felvételekkel alátámasztva - feljelentik. Ezután pedig az eljárást végigkövetik, annak eredményét (a személyiségi jogok figyelembevételével) nyilvánosságra hozzák.

Az ORFK adatai  alapján 2008-ban 1164 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt kijelölt gyalogos-átkelőhelyen. A gyalogos elütések többségét, egészen pontosan 72%-át – összesen 839 balesetet – gépjárművezetők okozták. Ezekben a balesetekben sajnálatos módon 47 gyalogos vesztette életét.

Az első akció időpontja: 2009. szeptember 9. 18:00.
Helye: Budapest, XI. kerület, Budaörsi út-Fehérló utca gyalogátkelő
(koordináták: +47° 28'' 44.04", +19° 1'' 33.68")

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!