Közélet

2015.08.27. 13:55

Fellázadtak, nem fizetnek a Király utcai vendéglátósok Pécsett

„Ha a Murphy’s-nek lehet, akkor nekik is lehet” – röviden így foglalható össze annak a még formálódó összefogásnak a lényege, amelyről Király utcai vendéglátósok számoltak be a Dunántúli Naplónak. Ők sem fognak bérleti és közterület-használati díjat fizetni.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Frissítés (17:10):

Lapunk kérdéseire dr. Lovász István, Pécs jegyzője válaszolt, abból megtudtuk, hogy a városháza szerint a Murphy''s-t üzemeltető bérlővel szemben fennálló bérleti díj és használati díj tőkekövetelés összesen 34 millió 346 ezer 118 forint. Magyarán ehhez a tartozáshoz még kamatok is hozzájönnek, ha valóban ezt az összeget ismeri el később a bíróság, és ha persze sikerül azt majd behajtani a bérlőtől. A jegyző ugyanis azt is elmondta, hogy az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a Murphy’s Pubbal kapcsolatos jogvita mielőbb rendeződjön, s ehhez már megtette a szükséges jogi lépéseket, kiürítési pert kezdeményezett, soron kívüli eljárást kérve a bíróságtól.

Arra a kérdésünkre, hogy miért tart ez az ügy ilyen sokáig, miért ilyen hosszadalmas az ügyintézés, úgy felelt, hogy a város már szakított azzal a gyakorlattal, amely miatt a bérleti díjat nem fizetőket hosszas jogi procedúra után lehet csak birtokon kívül helyezni, így a jövőben nem fordulhat elő hasonló ügy.

Rákérdeztünk arra is, hogy igaz-e, hogy a Murhy''s Pub mellett az üzemeltető család érdekeltségébe tartozó két szomszédos vendéglátó üzletnek is bérleti djítartozása, és a kitelepülés miatti tartozása van, méghozzá szintén hosszú évek óta. Dr. Lovász István úgy felelt, hogy a Murphy’s Pub, a Massimo és a Dóm Étterem tulajdonosát az önkormányzat csütörtökön délután felszólította, hogy szüntesse meg a kitelepüléseket – ez rendőri jelenlét mellett megtörtént. Amennyiben a jövőben újra előfordul a jogalap nélküli kitelepülés, elszállíttatják a kitett asztalokat és székeket.

Korábban írtuk:

Öt-hat felháborodott pécsi Király utcai vendéglátós elszánta magát és összefogott annak érdekében, hogy tiltakozzon a belváros központjában kialakult tarthatatlan helyzet ellen. Kijelentették: ha a városháza aljában működő Murphy’s Pubot és kerthelyiségét lehet úgy működtetni, hogy évek óta nem fizetnek érte bérleti díjat, akkor mostantól ők sem fizetnek. Ráadásul ők úgy tudják, hogy a Muprhy’s-t üzemeltető család által működtetett két másik szomszédos vendéglátó üzlet is tartozást halmozott fel, mégis működhet mindhárom hely.

Azt, hogy a Murphy’s évek óta nem fizet rendesen bérleti díjat, és hogy nincs érvényes szerződése a kertre, a pécsi városházától hivatalos válaszként írásban kapta a Dunántúli Napló a múlt héten. Ennek ellenére az elmúlt napokban és ma, csütörtökön is – a hatóságokkal csiki-csukit játszva – nyitva volt mindhárom üzlet, és ki is volt pakolva mindhárom kerthelyiség. Sőt, az üzemeltető család feje, Vörös Ferenc is helyet foglalt az egyik asztalnál, vele személyesen beszéltünk. Szerettük volna megtudni, miért nem fizet, amellett, hogy működteti a kertet és az üzletet. Azt mondta, egyelőre nem kíván nyilatkozni ezekről az ügyekről.

A most összefogó Király utcai kereskedők azt mondják, ha a Murphy’s üzemeltetője ezt ilyen nyíltan, a belváros közepén megcsinálhatja, akkor nekik is lehet. Ők is egyenlőbbek akarnak lenni az egyenlők között, és szeptembertől sem a bérleményért, sem a kertért nem fizetnek a városnak. Azt is kijelentették, hogy nem a fizetést akarják elkerülni, hanem ekként akarnak nyomást gyakorolni az önkormányzatra. Éppen ezért célzottan elkülönítve, ügyvédi letétbe helyezik majd a bérleti és közterület-használati díjakat. Úgy vélik, akciójukhoz rövid időn belül többen is csatlakozni fognak.

Természetesen kerestük a városházát, a Pécs Holdingot és a Biokomot is kérdéseinkkel. Azt szeretnénk megtudni, mit szólnak a vendéglátósok akciójához, és mennyivel tartozik a Murphy’s és a másik két üzlet üzemeltetője a városnak és cégeinek. Amint választ kapunk ezekre a kérdésekre, frissítjük cikkünket.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!