Közélet

2009.02.11. 18:32

Félmilliárdért perelnek az Expo Center alvállalkozói

Az Expo Center műszaki átvételét 2005 decemberében tagadta meg a beruházó. Az építésben résztvevő alvállalkozók azóta várják, hogy megkapják munkájukért azt az 540 milliót, amiért még mindig pereskednek.

Cseri László

Négy per is zajlik jelenleg az Expo Center építésével kapcsolatban. Fut Mehlhoffer Albert alvállalkozó polgári pere, akinek első fokon 150 milliót ítélt a bíróság, de Mehlhoffer büntetőpert is indított az ügyben. Az építkezés többi alvállalkozói ugyancsak perben állnak a generálkivitelező Kipszer Rt.-vel, a Kipszer viszont perli a beruházót, a Rendezvényszervező Kht.-t, illetve annak jogutódját, a Pécs Holdingot.

Hatmilliárdos jelzálog

Az alvállalkozók a napokban jelezték: megdöbbenéssel vették észre, hogy az Expo Center ingatlanára hatmilliárdos jelzálogot jegyeztek be. Ez azért aggasztó számukra, mert pernyertesség esetén az általuk követelt 540 millió forinthoz nem jutnak hozzá, hiszen erre az ingatlanra további 540 milliós jelzálogot már nem jegyeztethet be a bíróság, nem lenne értelme. Ugyanis, teszik hozzá, az Expo Center kétmilliárdért sem adható el, az erre irányuló kísérletek kudarcba fulladtak, hát még hat és félmilliárdért, hogy őket ki lehessen fizetni.

Varga Péter, a Pécs Holding vezérigazgatója szerint ennél bonyolultabb a helyzet, hiszen a Holding nem áll semmiféle jogviszonyban az alvállalkozókkal, akik a Kipszerrel kötöttek szerződést. Ha pert nyernek, akkor legfeljebb a Kipszer-vagyonra lehet jelzálogot bejegyezni. Amennyiben viszont a Kipszer nyer a Holding ellen, a Kipszer jegyeztethet be az Expo Center ingatlanára jelzálogot, de annak nem sok értelme van. A Holding valamennyi ingatlanára bejegyezték a hatmilliárdos tételt, mondta a vezérigazgató, hiszen keretbiztosítéki jelzálogról van szó: mindenhol feltüntették tehát a Holding teljes adósságállományát.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Évek óta perek tárgya a felépített, de hiányosan kifizetett rendezvénysátor
[/caption]

Ennek fele az Expo Center építéséből adódik, mert az építményt 2,9 milliárdos, hosszúlejáratú hitelből hozták létre. Miután korábban fizetési moratóriumot kértek, 2009-től áll fenn a visszafizetési kötelezettség, amely tízéves lefutású. A Holding teljes adósságállománya egyébként már forint alapú hitelből származik, tehát a valutaárfolyamok változásai nem érintik.

Hitelek és bankok

A létesítmény beruházója a Pécsi Rendezvényszervező Kht. volt, amely bankkölcsönből fedezte az építkezést oly módon, hogy közgyűlési felhatalmazással a város egyik ingatlanára az MFB javára jelzálogot jegyeztek be 1,7 milliárd forint erejéig a hitel fedezetéül. Ezt a közgyűlés később 1,8 milliárdra módosította. Később a Raiffeisen Bank szállt be az ügyletbe, legutóbb pedig, 2008 tavaszán a Pécs Holding a CIB Bankot választotta, a hatmilliárdos jelzálogot már ez a pénzintézet jegyezte be.

A felelősséget senki sem próbálta megállapítani

A mai napig nem tisztázott, hogy ki a felelős az épület kudarcáért. A beruházó mindig is úgy vélte, hogy a generálkivitelező és az alvállalkozók végeztek elfogadhatatlan minőségű, egy ideig életveszélyesnek is ítélt munkát, a kivitelezők szerint viszont gyalázatosak voltak a tervek: sem megfelelő statikai, sem részlettervek nem álltak rendelkezésre, így kénytelenek voltak improvizálni építés közben. A beruházó állította, hogy a tervezési és kivitelezési hibákat sorozatban naplózták, ám azokra semmiféle választ nem kaptak, a kivitelezők viszont nem értik, hogy ha ez így volt, akkor miért nem állították le az építkezést.

A város nem vállalt felelősséget a vagyonkezelő társasága által létrehozott cég beruházásáért annak ellenére, hogy a közgyűlés szavazta meg a kölcsönfelvétel fedezeteként a városi ingatlanok bevonását. Bár két polgármester is ígérte eddig, hogy a vállalkozók mellé állva kivizsgálják az ügyet, erre soha sem került sor. A vállalkozók most a következő polgármesterben látják megmentőjüket.

A város nem vállalt felelősséget a vagyonkezelő társasága által létrehozott cég beruházásáért annak ellenére, hogy a közgyűlés szavazta meg a kölcsönfelvétel fedezeteként a városi ingatlanok bevonását. Bár két polgármester is ígérte eddig, hogy a vállalkozók mellé állva kivizsgálják az ügyet, erre soha sem került sor. A vállalkozók most a következő polgármesterben látják megmentőjüket. Hitelek és bankok A létesítmény beruházója a Pécsi Rendezvényszervező Kht. volt, amely bankkölcsönből fedezte az építkezést oly módon, hogy közgyűlési felhatalmazással a város egyik ingatlanára az MFB javára jelzálogot jegyeztek be 1,7 milliárd forint erejéig a hitel fedezetéül. Ezt a közgyűlés később 1,8 milliárdra módosította. Később a Raiffeisen Bank szállt be az ügyletbe, legutóbb pedig, 2008 tavaszán a Pécs Holding a CIB Bankot választotta, a hatmilliárdos jelzálogot már ez a pénzintézet jegyezte be. Évek óta perek tárgya a felépített, de hiányosan kifizetett rendezvénysátor -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!