Közélet

2016.02.09. 15:44

Felrobbantották az egykori bányaerőművet Pécsen

Eredetileg erőműnek épült a most felrobbantott épület. A közelmúltig műemléki védettség alatt állt.

Bama.hu

Fotó:

Egy újabb egykori műemlékvédelmi épülettel kevesebb Pécsen. A szénbányászat egyik épületét, a bányaerőművet robbantással bontották le Pécs határában.

A keddi robbantás a földdel tette egyenlővé a kazánházat és a gépházat, viszont az északi tömb egyelőre megmaradt. A régóta üresen álló épületet két évvel ezelőtt még ipari műemlékként tartották számon, azóta azonban levették róla a védettséget, mert őrzés hiányában kifosztották és romos, veszélyes állapotba került.

Az ingatlan tulajdonosa szerdára ígért tájékoztatást arról, hogy milyen további munkálatok várhatók a területen. Az egyik épületet már 2009-ben felrobbantották.

Akartak belőle koncerttermet, filmstúdiót, kórházat is

Még az ezredforduló környékén vetődött fel, hogy a volt szénbánya tulajdonában lévő ingatlan egyik épülete hangversenyteremnek is helyet adhatna. Az első pécsi erőmű géptermét Hamar Zsolt, a Pannon Filharmonikusok korábbi karmestere is megszemlélte, és ő is megfelelőnek találta a célra, a dologból mégsem lett semmi.

2007-ben azután úgy tűnt, filmstúdió és médiaközpont épül a területen. Ezt az információt akkor Sas Tamás filmrendező, a beruházó Greenhill iroda vezetője is megerősítette.

Az épületegyüttest kameránkkal 2008 telén jártuk be, a fotógalériát itt nézheti meg.

A Greenhill azonban nem fizetett foglalót, megtette azonban ezt a Kóma1 Kutatás-Fejlesztési Egészségügyi Centrum Kft., sőt a cég a teljes vételárat is kifizette.

Ők kómaközpontot kívántak kialakítani a területen, egy olyan, Európában is ritkaságnak számító intézményt, ahol a legkülönbözőbb okokból kómába esett betegeket kezelik, rehabilitálják. Ezek a tervek sem valósultak meg azóta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!