Közélet

2011.02.23. 10:55

Felszámolást indíthat Sásd a Pécsi Vízmű ellen

136 milliós hiánnyal számol az idei költségvetésben Sásd önkormányzata. Ebből jelentős részt tesz ki a Pécsi Vízmű tartozása, amelyet a szolgáltató vitat.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

A város hitelének kétharmada valójában nem is Sásdé, derült ki a hétfőn este megtartott közmeghallgatáson. Székely Szilárd polgármester a résztvevőknek elmondta, az idei költségvetést minimálisan 136 millió forint működési hiánnyal tervezik, amelynek jelentős részét a kistérség egyes településeinek, valamint a Pécsi Vízmű Zrt.-nek a tartozása teszik ki.

A legtöbb önkormányzat komoly anyagi gondokkal küzd, emiatt nem fizetik be részüket a közösen fenntartott oktatási intézmények után, hiányt okozva ezzel a város kasszájában. A polgármesterek többször egyeztettek már az elmaradt hozzájárulások rendezése kapcsán, hiszen Sásd egyetlen község költségvetését sem akarja bedönteni, viszont saját működése érdekében be kell hajtania a tartozásokat. A város az érintett településekkel közösen keresi a megoldást, ha kell, segítséget nyújt pályázatírásban is, hangsúlyozta Székely Szilárd.

A másik adóssal már nehezebben boldogul az önkormányzat, hiszen minden tárgyalási kísérletük kudarcba fulladt, tájékoztatta a lakosságot a polgármester. Kiderült, a vízszolgáltató Pécsi Vízmű Zrt. évek óta tartozik a városnak egy el nem készült beruházás kapcsán, valamint a rendszerhasználati díjjal is. A kettő együtt több mint 40 millió forintot tesz ki, ebből két éve közel 30 milliót el is ismert a társaság. Miután az írásos megkeresésekre a Vízmű egyetlen alkalommal sem válaszolt, az önkormányzat a jogászok tanácsára hamarosan felszámolási eljárást kezdeményez a társasággal szemben. Székely Szilárd hozzátette, az ügy lezárása után új szolgáltatót keresnek majd, néhány céggel már fel is vették a kapcsolatot.

Pécsi Vízmű: nincs lejárt tartozás

Felkerestük az illetékes Pécsi Vízmű Zrt.-t is a kialakult helyzettel kapcsolatban, a cég azonban közölte, a PV Zrt.-nek nincs lejárt tartozása Sásd város felé. Tájékoztatásuk szerint a folyamat jelenleg ott tart, hogy kijelöltek egy képviselőt az egyeztetésre, amelyről értesítették a sásdi önkormányzatot, és azóta a – találkozó idejét és helyét megjelölő – választ várják.

Arra a kérdésre, tudták-e, hogy  a város felszámolási eljárást kíván indítani a társasággal szemben, azt válaszolták, ők erről eddig nem értesültek, de a Pécsi Vízmű továbbra is nyitott az egyeztetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!