Közélet

2015.04.28. 11:27

Félszáz orvosi rendelő újul meg Baranyában

Az országban egyedülálló program keretében összesen csaknem félszáz orvosi rendelő újul meg Baranyában az év végéig több mint másfél milliárd forint értékben.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Első körben csupán hét baranyai település fért bele a támogatási keretbe, de olyan nagy volt az igény az egészségügyi ellátás fejlesztése iránt, hogy politikusok, önkormányzati vezetők és kormányhivatalok fogtak össze, és az országban az uniós támogatások fel nem használt tételeit mind a Dél-Dunántúlra csoportosították. Így összesen 48 baranyai településen lehet rendbe tenni az egészségügyi alapellátást – számolt be tegnap az új fejleményekről Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke. A programban felújítják a rendelők épületeit, új eszközöket vásárolnak, megoldják az akadálymentesítést, javítják a háziorvosi praxisok működési feltételeit, és jut pénz az egészséges életmódot népszerűsítő tevékenységnek is. Most pedig rohammunka következik: a május 15-ig meg kell kötni a szerződéseket, s október végéig el kell végezni a 10–60 millió forint értékben tervezett átalakításokat, korszerűsítéseket.

Hétszer több a pénz

Az „Egészségügyi alapellátás fejlesztése” című felhívásra 157 pályázat érkezett a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, mintegy 5,7 milliárdos támogatási igénnyel. A kiírásra 756 milliós keretösszeg állt rendelkezésre (ebből 7 baranyait díjaztak), de a magas pályázati szám miatt a keretet megemelték. Ennek a baranyai vetülete, hogy most újabb 41 egészségügyi intézmény részesült 1,51 milliárdos támogatásban.

A klinikákra is

Pécs sem panaszkodhat az utóbbi időkben az egészségügyi beruházásokat illetően. A PTE-n a 400 ágyas klinikán a 15 milliárdos program építkezési része már befejeződött, s ősszel zárul a teljes program.

A Rét utcai telephely idegtudományi tömbjével összeköttetésben (egymilliárd forint uniós pénzből) megépült új, 1600 m²-es épületet szintén ősszel nyithatják meg. Az Édesanyák utcai telephelyen pedig a Klinikai Központ Onkoterápiás Intézete kerül új épületbe 2 milliárd forintos uniós támogatással.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!