Közélet

2010.04.12. 07:55

Fideszes mámor, szocialista csend

A hét baranyai választókörzetből hatban a Fidesz képviselőjelöltjei az első körben bejutottak a Parlamentbe.

F. Z., K. F.

Lehetett volna jó hangulat a Fidesz pécsi főhadiszállásán este fél tíz körül, de belerondított az Országos Választási Bizottság. Bánki Erik, a Fidesz dél-dunántúli regionális politikai igazgatója szerint azt vették el a parttalan huzavonával, ami az emberek öröme. Így aztán a várakozás csendes beszélgetéssel és sörözéssel telt (a pezsgők jó ideig a hűtőben dekkoltak), és várták az öröm első pillanatát. Aztán amikor felszállt a füst, már jó érzéssel fogalmazhatta meg a pártigazgató: „Óriási a győzelem országosan és Baranyában is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az egyik Kossuth téri szavazóhelyiségbe 1511, nem a lakóhelyén szavazót irányítottak. Hét óra után is óriási volt a sor
[/caption]

Biztosnak hitt szocialista bástyák dőltek le, amiből világosan kiderült, hogy az ország változást akar, elege van a szavazóknak a szociálliberális kormány nyolc esztendejéből. Megadták az esélyt arra, hogy a Fidesz az emberek felé fordulva és nem az emberek nélkül, a szinte biztosnak látszó második forduló után létrejövő kétharmados felelőssége birtokában irányítsa az országot. Mi kell ennél több?” Páva Zsolt, a város polgármestere pedig úgy nyilatkozott, hogy a város példája mutatja, lehet másként és jobban csinálni, és ezt Pécsen be tudtuk már bizonyítani.

A szocialisták központjában, a pécsi Tüzér utcában fél hatkor még nem volt nagy tömeg, simán találtunk parkolóhelyet. „Legutóbb ilyenkor már alig fértünk el!”, – erősítette meg gyanúnkat egy idősebb aktivista. Este hétig lassan vánszorgott az idő – utána azonban az OVB döntése miatt, ha lehet, még lassabban. A jelenlévők így vártak, vártak és vártak – igaz, nem volt teljesen haszontalan az idő, a Dunántúli Napló tudósítója például az egyik laptopon meg tudta nézni Lionel Messi Real Madridnak lőtt gólját. Aztán megjöttek az eredmények, a nevetések lerövidültek, majd mindenki pakolni kezdett. „Holnap új nap lesz, kezdjük újra a munkát!”, mondta az ajtóban búcsúzóul egy fiatal, csillogó szemű aktivista.

A Jobbik egy pécsi szórakozóhelyre szervezte az esti ünneplést – s hogy valóban ünneplésbe torkollott az este, azt magunk is megtapasztaltuk, hiszen többen is különböző italokat nyomtak a kezünkbe, s veregették a vállunkat. A kivetítőn áramló adatokat a jelenlévők folyamatosan kommentálták, minden jobbikost tapssal jutalmaztak. Az LMP néhány utcával feljebb, egy étteremben rendezkedett be, végül összesen 25–30 embert gyűlt össze, az eredményeket zsíros kenyeret szorongatva hallgatták, majd haraptak egy nagyot – feltesszük, jóízűen.

A Fidesz-KDNP négy mandátumot, az MSZP és a Jobbik egyet szerzett

Jóval meghaladta a mandátumok kiosztásához szükséges 50 százalékot Baranya megyében a területi listára leadott szavazatok aránya. Ez azt jelenti, hogy az első forduló érvényes és eredményes, így a szavazópolgároknak a második fordulóban már nem kell területi listára szavazniuk. (Más kérdés, hogy a Fidesz-KDNP tarolása miatt egyéni választókerületben is csak egy helyen lesz második forduló, a komlóiban.)

Azt azonban nem lehet elhallgatni, hogy amíg országosan mintegy 65 százalékos volt a részvételi arány, Baranya most hátul állt a részvételi adatok között, a maga 60,54 százalékos eredményével.

A szavazókörök 99,83 százalékának összesítéséből tegnap fél tizenkettő előtt már nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz-KDNP – hasonlóan az egyéni választókerületekhez – a megyei listákról származó voksok elsöprő többségét is begyűjtötte: a több mint 104 ezer szavazat (több mint 54 százalék) 4 mandátumot jelent. A korábbi három helyett egy területi mandátummal kell beérnie az MSZP-nek, míg a Jobbik is begyűjtött a területi listáról egy mandátumot. Az LMP és az MDF nem ért el olyan eredményt, hogy a baranyai területi listáról bejuthasson képviselőjük a Házba.

Lapunk közli az érdekelt pártok területi listáit is. Jó tudni, hogy ha valamely listán szereplő egyéni választókerületben győzött, akkor ő a listáról úgymond „kiesik”, s a mögötte levő kerülhet be a listáról a parlamentbe.

Dr. Hoppál Péter (FIDESZ-KDNP) - mandátumot szerzett (52,87%,
16 899 szavazat)

– Ekkora sikerben nem lehetett bízni. Nagy munka van mögötte, s még nagyobb vár ezután, hogy megháláljam a választóim bizalmát. Történelmi tett ez, új korszak vár ránk, s úgy számolom, hogy más pártok hívei közül is átszavaztak rám, amit külön köszönök. Mindezt oly módon próbálom megszolgálni, hogy minden erőmmel az EKF-beruházások megvalósulásán és fenntarthatóságán dolgozom, s igyekszem megszerezni a kormányzati támogatását is. A Pécs környéki településeken pedig a szennyvízhálózati ellátottság a legfontosabb feladatom.

Bókay Endre (MSZP) - 20,44%, 6535

– A közvélemény-kutatásoknak megfelelő az eredmény. Annak külön örülök, hogy Pécsett az LMP megelőzte a Jobbikot. Számunkra a választás nagy tanulsága, hogy óriási tábora van a baloldalnak, ami a személyes kapcsolatokra épül. Ezeket az embereket kell visszanyernünk úgy, hogy többet tartózkodunk közöttük, megbeszélve velük olyan kérdéseket, mint az egészségügyi ellátás, az iskolákkal vagy az utakkal kapcsolatos gondok. Társadalmasítani kell az MSZP-t, hogy felléphessünk mindenkiért a szociális kérdésekben.

Porpáczy Ernő (Jobbik) - 11,99%, 3831

– Meg kell nézzem szavazókörök szerint az eredményt, hogy valódi képem legyen a helyzetről. Gratulálok a győzteseknek, bár egyértelmű, hogy a FIDESZ és az MSZP sokkal nagyobb erőt mozgósíthatott propagandára. Személy szerint mindemellett többet vártam a Jobbik eredményeit illetően. Úgy gondolom, hogy a megyében súlyos kommunikációs és politikai hibákat követtünk el, amit ki kell értékelnünk. Biztató, hogy előrébb végeztem a pécsi választókerületben, mint az LMP-s jelölt, de elgondolkodtató, hogy a megyei eredményünk rosszabb az országosnál.

Nagy Csaba (Fidesz–KDNP)  - mandátumot szerzett (50,98%,
13 686 szavazat)

– Először is köszönöm szépen a polgároknak, hogy ilyen magas arányban elmentek szavazni, és külön köszönöm, hogy a döntő többségük a Fideszre, illetve rám szavazott. Megtisztelő ez az eredmény, hogy az első fordulóban sikerült elérni ezt a jelentős különbségű győzelmet, amellyel a szavazók képviselővé választottak. Ezáltal úgy döntöttek az itt élők, hogy pontot tesznek az elmúlt nyolc évre, az ezalatt Pécsett történt eseményekre. A választást követően, most egy újfajta politizálás veheti kezdetét a város életében is.

Dr. Szili Katalin (MSZP) - 26,52%, 7121

Többszöri próbálkozás és az előzetes egyeztetés ellenére elérhetetlennek bizonyult.

Dr. Wildmann János Ferenc (LMP) - 12,78%, 3432

– Nagyon meglepődtem ezen az eredményen, mert maximum 6-8 százalékra számítottam, inkább hatra, ehhez képest a dupláját sikerült elérnem. Úgy gondolom, hogy az LMP tisztességes kampánya meghozta eredményét, és ez mindenképpen meglátszik az eredményeken is. Tudom, ez a szereplés még kevés ahhoz, hogy változtassunk a politikai gondolkodásmódon, azonban mindenképpen jelzésértékű a választópolgárok akarata, illetve kifejezi a jövendő generáció gondolkodásmódját a politikai felfogással kapcsolatban.

Kővári János (Fidesz-KDNP) - mandátumot szerzett (50,09%,
14 882 szavazat)

– Erősen beleizzadtunk, mire kiderült, hogy meglesz-e a kellő százalék az első fordulós győzelemhez, mert már az időközi választásokon futottunk ez ügyben néhány kört, de most ötödik nekifutásra sikerült. Hihetetlen öröm, elvégre a Kertvárosban az elmúlt húsz év során 12 000-nél több szavazatot sosem tudott összeszedni a Fidesz, most pedig 3000-rel többet sikerült begyűjteni. Láthatóan olyanok is szavaztak rám, akik egyébként listán nem a Fideszt választották. Ez jól eső, azt bizonyítja számomra, hogy a hitelességnek van ereje.

Dr. Tóth Bertalan (MSZP) - 24,55%, 7295

– Annak örülök, hogy érvényes volt a szavazás, de természetesen sajnálom azt, hogy már most eldőlt a mandátum sorsa, és nem lesz 2. forduló. Ha csalódásról beszélhetek, akkor ez mindenképpen az. Mert amúgy az következett be, amire nagyjából számítottam, jóllehet azért az is örömteli, hogy az időközi választáshoz képest megdupláztuk a kapott szavazatokat. Abban bízom, hogy a Kertváros új országgyűlési képviselője sikerrel fog munkálkodni a városrész jövője érdekében, hiszen az itt élő emberek megérdemlik, hogy odafigyeljenek rájuk.

Dr. Kóbor József (LMP) - 12,87%, 3824
 
– Az eredmény óriási áttörés, ami azt jelenti, hogy végre, 30 év késéssel nálunk is megszületett és parlamenti erővé tudott válni egy európai gondolkodású zöld-párt. Láthattuk a múltban, hogy Németországban és Ausztriában milyen komoly sikereket értek el az élet különböző frontján. Ami az egyéni eredményt illeti: nem szerepeltem rosszabbul az országos átlagnál, örülni lehet annak, hogy a Jobbik jelöltjét sikerült legyőzni. A százalékos eredménnyel tehát elégedett vagyok, de ennél is fontosabb, hogy az LMP bejutott a Parlamentbe.

Polics József (Fidesz-KDNP) - (49,39%, 12 482 szavazat)

– Örülünk az eredménynek, és egyáltalán nem vagyunk elkeseredve, hogy második fordulóra is szükség lesz. A következő két hétben folytatjuk a munkát, és ismét elmegyünk a választókhoz, ahogy azt eddig is tettük. A célunk természetesen az, hogy a szocialista párt utolsó baranyai bástyáját is bevegyük, hiszen ennek a körzetnek a beállítottsága még mindig baloldali. A részvételi arány a körzetben átlagos volt, de jó lenne, ha egyre többen élnének a demokratikus jogukkal és elmennének szavazni a második fordulóban.

Szakács László (MSZP) - 25,20%, 6368

– Sajnáljuk, hogy így alakult, hiszen az elmúlt nyolc évben tettük a dolgunkat, ahogy kellett, és ahogy helyesnek láttuk. Az ország hangulata most ilyen, ezúttal ennyi szavazat csak erre volt elég. Igyekszünk folytatni a munkát, amit megkezdtünk, bár nehéz lenne az elkövetkező két hétben elérni, hogy nagymértékben megváltozzanak az arányok. A részvétel elég alacsony volt a körzetben, az emberek apatikusak lettek a politikával szemben, pedig a politika nagy dolgokra is képes.

Talált Tímea (Jobbik) - 13,10%, 3311

– Jobban örültünk volna a második helynek, szerettük volna legyőzni az MSZP-t, de azért a harmadik hely miatt is boldogok vagyunk. Komló és a körzet még mindig baloldali beállítottságú, sok kerületben még győzni tudott az MSZP, sok helyen viszont már szoros volt az eredmény. Még nagyon új vagyok a körzetben, és ez az eredmény jónak tekinthető. A következő két hétben is folytatjuk a kampányt, bár két munkahely és a család mellett nem egyszerű. Szerencsére az ember mindig kap egy kis biztatást, ami erőt ad.

Dr. Hargitai János (Fidesz-KDNP) - mandátumot szerzett (63,98%,
19 718 szavazat)

– Bíztam benne, hogy már az első fordulóban sikerül győznöm, azonban nyilvánvalóan ebben nem lehettem biztos – nyilatkozta dr. Hargitai János, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje. – Ezúton is köszönöm a választópolgároknak, hogy ilyen sokan támogattak szavazatukkal. Meggyőződésem, hogy a mohácsi választókerületben eddig elért eredményeink, valamint az elmúlt nyolc év minősíthetetlen kormányzati politikája együttesen járult hozzá a szavazás végeredményéhez – tette hozzá a politikus.

Dr. Nyul István (MSZP) - 16,19%, 4989

– Részemről nagyon gyengének tartom az elért eredményemet, egyértelműen jobbra számítottam – nyilatkozta a Dunántúli Naplónak dr. Nyul István, az MSZP képviselőjelöltje. – Nyilvánvaló, hogy a hamarosan felálló parlamentben nagyon erős lesz a jobboldal túlsúlya, egypárti kormányzásra számítok, az ellenzék nélkül is működő parlamentre. A radikalizmus is erősödni fog, mert a csodavárók csalódni fognak, és ez csak további radikalizmushoz vezet – mondta a politikus.

Polgár Károly (Jobbik) - 10,66%, 3285

– Először is gratulálok Hargitai Jánosnak – mondta Polgár Károly, a Jobbik képviselőjelöltje. – Kicsivel jobb eredményre számítottam, de köszönöm minden aktivistánk, és a rám szavazók támogatását. A voksolás kimenetelét abból a szempontból is értékelni kell, hogy milyen erők álltak más pártok, és milyenek a mi rendelkezésünkre, a lehetőségeink meglehetősen szerények voltak, ehhez viszonyítva viszont nagyon jó az eredmény – vélekedett a mohácsi körzetben harmadik helyen végzett Polgár Károly.

Tiffán Zsolt (Fidesz–KDNP) - mandátumot szerzett (58,22 %,
15 267 szavazat)

– Nem rólam, hanem a programunkról döntöttek az emberek ebben a kétpólusú választókerületben, ahol a polgárosodó települések mint Villány, Harkány vagy Siklós mellett ott a mélyszegénység, a nyomor jelképeként is aposztrofált Ormánság – közölte Tiffán Zsolt, a Fidesz-KDNP leendő országgyűlési képviselője. A megye minden négyzetcentiméterére, így az Ormánság felemelésére is van programjuk. Rengeteget utaztak, egyeztettek az emberekkel, amit folytatni szeretnének. Dél-Baranya néhány éven belül a legbüszkébb része lesz az országnak.

Kocsi László (MSZP) - 19,65%, 5154

– Nyilvánvalóan nehéz ilyenkor megszólalni, de az első szavakkal most is a köszönetemet szeretném kifejezni mindazoknak, akik rám szavaztak, akik támogattak – mondta tegnap este hallhatóan letörten Kocsi László, az MSZP képviselőjelöltje, aki közölte, tudomásul veszi az eredményt. Hangsúlyozta, hogy annak nem örül, hogy nem sikerült neki egyénileg kilépnie a párt árnyékából, nem sikerült túlszárnyalnia az MSZP-re leadott országos számokat. Egyértelmű, hogy a tegnapi nap után le kell vonni a következtetéseket az MSZP-ben.

Barkó Béla (Jobbik) - 13,98%, 3667

Barkó Béla, a Jobbik képviselő-jelöltje József Attila születésnapján, a Költészet Napján Wass Albert A láthatatlan lobogó című versének egy sorát idézte fel: „...nem ért véget a küzdelem!”. Ezzel, mint mondta, arra is utalt, hogy jobb eredményre számított, hisz az első helyet szerette volna megszerezni. Nem maga, hanem pártja, a Jobbik, és az általa is képviselt értékek miatt. Ezekért, és a siklósi körzetért szeretett volna dolgozni a Parlamentben. Emiatt is köszönte a választók bizalmát, akik rá és a Jobbikra adták voksukat.

Pichler Imre (Fidesz-KDNP) - mandátumot szerzett (58,75%,
11 375 szavazat)

– Titokban szorítottam, hogy van esélyem arra, hogy 50 százalék fölé kerülök és egyfordulós győzelmet sikerül elérnem, de nagyobb esélyt adtam arra, hogy nem lesz ilyen egyértelmű az eredmény. Annál is inkább, mivel Baranyának ez a része az utóbbi időben nem a jobboldal erősségéről volt híres. Nagy lendülettel vetem bele magam a képviselői munkába, amit Szigetvár csődhelyzete, az autópálya továbbfolytatásának szükségessége, a térség munkanélküliségének visszaszorítása is indokol.

Szubotics Miklós (MSZP) - 24,25%, 4696

– Csalódott vagyok, ennél jobb eredményre számítottam, annak ellenére, hogy az ismert körülmények miatt a politikai kampány közben vállaltam a megmérettetést. Úgy vélem, az egyfordulós választási eredményhez az is hozzájárult, hogy a legkevesebb, mindössze négy induló volt a körzetben. A Fidesz-pszichózis térségünkbe is elért, ezzel együtt természetesen gratulálok a győztesnek, magam pedig a jövőben mindenképpen szeretnék részese lenni a baloldal, azon belül pedig az MSZP megújulásának.

Kovács Bernadett (Jobbik) - 14, 42%, 2 792

– Ennyi idő alatt, ennyi pénzből, ilyen mélyről indulva ilyen eredményt elérni mindenképpen sikernek értékelem. A magam nevében mindezért külön szeretnék köszönetet mondani a Szigetvár, Szentlőrinc, Szentlászló jobbikos szervezeteinek, és mindazoknak, akik rám adták le bizalmukkal megtisztelő voksaikat. Annak idején, amikor a párt országos vezetősége elé álltam, azt mondtam, jó helyen vagyok, és elköteleztem magam a Jobbik mellett. Ez nem változott, így továbbra is aktív szerepet szeretnék vállalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!