Közélet

2009.10.12. 10:45

Fizethetünk az egészségért

Az egészségügyi intézményeket érintő megszorításokat a betegek a várólisták duzzadásán keresztül is érzékelik. Ám akinek van elég pénze, az sokszor könynyen előbbre juthat.

Babos Attila

A legfrissebb hírek szerint jövő év elejéig a kórházak, klinikák finanszírozása megoldott, köszönhetően a szaktárcával való megállapodásnak. Szinte egyöntetű vélemény azonban a szakmában, hogy hozzá kell nyúlni a rendszer finanszírozásához és a szerkezetátalakításhoz, különben a mostani, folyamatosan szűkülő és romló színvonalat sem fogják tudni tartani. E véleményt osztja dr. Kollár Lajos, a PTE klinikáinak főigazgatója, és dr. Masszi György, a pécsi Medison orvosi központ menedzsere is.

Kollár Lajos kifejtette: jó ideje reálértéken számolva folyamatosan csökken a finanszírozásuk. Egyelőre a betegek az egyre hosszabb várakozási időt tapasztalják ebből, ám mással is spórolnak. Mint mondja, egy bizonyos minőségen alul nem adják, ám egyre inkább meg kell nézniük, milyen anyagokat – például kötszert, varrócérnát –, vagy gépeket vásárolnak. Úgy látja, radikális szerkezetátalakításra lenne szükség.

Masszi György szerint, ha jobban elkülönülnének a fizetős magánszolgáltatások, illetve az OEP-finanszírozású kezelések, azzal mindenki jól járna. Olcsóbb lehetne a fizetős ellátás a nagyobb forgalom és verseny miatt, és kevesebben állnának sorba a klinikákon, több pénz és idő jutna egy-egy betegre. E természetes folyamat elindult, ám azt szerinte jelentősen lassítja, torzítja két sok évtizedes gyakorlat: a paraszolvencia, és a nem tisztán fizetős ellátás. Utóbbi, amikor az orvos az alig felszerelt magánrendelésén megjelent betegeket később, rendszerint soron kívül, behívja az állami – megyei, városi – kórházba, ahol rendel, s ott már a köz pénzéből megvásárolt műszerekkel dolgozik.

A Pécsi Diagnosztikai Központban például hónapokkal kevesebbet kell várnia az MR-vizsgálatra annak, aki hajlandó némi pénzt – 40–80 ezer forintot – áldozni erre. A helyzet jogilag tisztázott, hiszen egy orvoscsoport maga vásárolta meg a méregdrága, ám annál szükségesebb készüléket, így ők a rendelési időn túl, amelyre szerződést kötöttek az egyetemmel, fizetős betegeket is fogadhatnak.

A hagyományosnak számító magánrendelések mellett – fogászat, nőgyógyászat – egyre több cég foglalkozik ambuláns fizetős ellátással Baranyában is. Több szolgáltatóval, orvossal is beszéltünk, és mindenki azt emelte ki, hogy náluk tiszták a viszonyok, s szinte azonnali időpontokat adnak. Egy gyomortükrözés 15, egy vastagbéltükrözés 30, egy szívultrahang-vizsgálat 10 ezer forint körül van.

A törvény szerint nem lehet mindent megvenni

Immár hagyományosan a szemészeti és az ortopédiai klinikán a leghosszabb a várólista a Pécsi Tudományegyetemen.
A listák maximális hosszússágát egyébként jogszabályokban rögzítették. Akinek most kell az iránt érdeklődnie, hogy mikor mehet szürkehályogműtétre, legközelebbi időpontként 2010 áprilisának közepét-végét tudják mondani, miután vagy kétszázan vannak előtte. A csípőprotézis-műtétre várók sincsenek sokkal jobb helyzetben, ám ebben az esetben január végére még vannak szabad helyek.

Itt hatvanhárman állnak operáció előtt. Ugyan térdprotézisre „csak” huszonnyolc beteg várakozik, 2010. február előtt senki sem kaphat új időpontot. Ma egyébiránt a jogszabályok sem azt nem engedik meg, hogy valaki állami intézményben, megrövidítve a várólistát, kifizesse az OEP által fizetett díjat, sem a kettős finanszírozást, azaz, hogy a különbséget fizesse meg, ha nem felel meg neki, mondjuk, az olcsóbb protézis, vagy az amalgámtömés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!