Közélet

2006.12.05. 10:29

Fizethetünk, hogy belerokkanunk

Igen nagy mértékű szolgáltatói áremelést tervez az önkormányzat a városi cégek vezetésével. A távhő ára ötven, a közlekedésé átlagosan több mint negyven százalékkal emelkedhet jövőre.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Hamarosan nehéz helyzetbe kerülhet a pécsi családok többsége. A novemberi áremeléseket követően ugyanis újabb, a közelmúltbeli és a tervezett inflációnál is sokkal nagyobb mértékben kívánják emelni a távfűtés és a pécsi tömegközlekedés díját jövőre a baranyai megyeszékhelyen. Minderről a hétfőn reggel tartott „kiemelt sajtótájékoztatón” számolt be Tasnádi Péter polgármester, Gasz Zoltán, a PÉTÁV Kft. ügyvezető igazgatója, Kerényi János, a Pécsi Közlekedési Rt. vezérigazgatója és Juhász István, Pécs gazdasági bizottságának MSZP-s elnöke.
A távfűtésért januártól közel ötven százalékkal fizethetünk többet, míg a közlekedési tarifákat két ütemben, január, illetve július elsejétől drágítják, összességében több mint negyven százalékkal. A közlekedési tarifaemelés a diákok és azon a nyugdíjasok esetében lesz igazán jelentős, akik még nem jogosultak az ingyenes utazásra. Ők a januári bérletet már negyven, a júliusit a most decemberihez képest hatvannyolc százalékkal többért kapják meg. Ha pedig hozzávesszük, hogy novemberben hét százalékkal emelkedett a buszozás ára Pécsett, még elkeserítőbb adatokat kapunk.

Arról nem is beszélve, hogy – amint arról korábban szóltunk – a pécsi általános iskolásoknak januártól nem jár az ingyenbérlet.
Az imént felsorolt januári emelésekre vonatkozó számadatok egyelőre csak tervezettek, azokat a közgyűlésnek is el kell fogadnia, ám a szocialistáknak minősített többségük van a testületben így jó esély van arra, hogy december 14-én véglegesítik a tegnap közölt terveket.
Tasnádi Péter kiemelte: a város hatalmas költségvetési hiánya a választási kampány során sem volt titok, és ő arra tett ígéretet, hogy ezt az állapotot felszámolja, ezzel egy hosszútávon működőképes várost teremt. A polgármester elmondta, arra törekednek, hogy a lehető legkisebb terhet róják a lakosságra, ezért az emelések mellett kidolgoznak egy alapos és igazságos támogatási rendszert is. Ennek részleteiről tegnap még semmit sem tudtunk meg, de a városvezető ígéretet tett arra, hogy széles körű és részletes tájékoztatás során tudatják az emberekkel, kik, mekkora mértékű kompenzációra jogosultak.

Több pénzt ígértek a rászorultak támogatására

A legrászorultabbakat szeretnék támogatni – jelentette ki hétfőn Nyőgéri Lajos, Pécs népjóléti bizottságának szocialista elnöke. Január végéig kell

kidolgozniuk az új támogatási rendszert. Két vagy három szintet különböztetnek majd meg rászorultság szerint. Pontos részleteket egyelőre nem lehet tudni, ahogyan arról sem, hogy mekkora keret jut majd a rászorulóknak. Az viszont biztos, hogy az ideinél többet fordíthatnak erre – szögezte le Nyőgéri Lajos. Juhász István szerint a díj- és tarifaemeléssel a város a PÉTÁV és a PK Zrt. esetében 900 millió forintot csoportosíthat át jövő évi költségvetésében az oktatás vagy az egészségügy jobb finanszírozására. A PÉTÁV 600, a PK Zrt. 300 millióval kaphat így kevesebbet a várostól.

A BIOKOM számla júliustól lesz magasabb

A BIOKOM Kft. nem január, hanem július elsejével módosítja szolgáltatási díjait – tájékoztatott Lóczi Szidóna, a cég PR-menedzsere. Más a helyzet az ipari fogyasztókkal, ők januártól számíthatnak emelésre, de ennek mértékéről még nem tudnak nyilatkozni. A BIOKOM tavaly 5 százalékos emelést hajthatott végre, szemben a 13,4 százalékos igényével. Az elmúlt néhány évben szintén jellemző volt, hogy a szolgáltató az uniós előírások által előírt és egyéb fejlesztések – mint a zöld hulladék-járat, a komposztálás bevezetése, eu-konform lerakók – költségeit sem építhette be díjaiba – mondta Lóczi Szidónia. Juhász István, a gazdasági bizottság szocialista elnöke erről annyit mondott, hogy nem tervezik az infláció mértékét meghaladó díjemelés elfogadását a BIOKOM-nál.

A parkolás is drágul

A parkolásért is biztosan többet kell fizetni jövőre, tudtuk meg a hírt a sajtótájékoztatón. A drágulás pontos mértékéről egyelőre e témában sem árultak el többet. A történelmi belváros forgalmi rendjéről és a fizető parkolásról szóló helyi rendelet módosítása ugyanis szintén „csak” infláció-követő lesz 2007-ben – válaszolta újságírói kérdésre Juhász István.

A vízmű is változtatna

A Pécsi Vízmű Zrt. általános víz- és csatornadíj rendezésére vonatkozó javaslattal állt elő – tájékoztatott Kisbáró Edina kommunikációs vezető. Orvosolnák a lakossági és ipari díjak közötti eltérést, kompenzálnák az elmúlt években elmaradt indokolt díjemelést és 2008-tól visszatérhetnének az önkormányzat, a francia társtulajdonos és a vízmű által rögzített díjképlet alkalmazásához.

kidolgozniuk az új támogatási rendszert. Két vagy három szintet különböztetnek majd meg rászorultság szerint. Pontos részleteket egyelőre nem lehet tudni, ahogyan arról sem, hogy mekkora keret jut majd a rászorulóknak. Az viszont biztos, hogy az ideinél többet fordíthatnak erre – szögezte le Nyőgéri Lajos. Juhász István szerint a díj- és tarifaemeléssel a város a PÉTÁV és a PK Zrt. esetében 900 millió forintot csoportosíthat át jövő évi költségvetésében az oktatás vagy az egészségügy jobb finanszírozására. A PÉTÁV 600, a PK Zrt. 300 millióval kaphat így kevesebbet a várostól. A BIOKOM számla júliustól lesz magasabb A BIOKOM Kft. nem január, hanem július elsejével módosítja szolgáltatási díjait – tájékoztatott Lóczi Szidóna, a cég PR-menedzsere. Más a helyzet az ipari fogyasztókkal, ők januártól számíthatnak emelésre, de ennek mértékéről még nem tudnak nyilatkozni. A BIOKOM tavaly 5 százalékos emelést hajthatott végre, szemben a 13,4 százalékos igényével. Az elmúlt néhány évben szintén jellemző volt, hogy a szolgáltató az uniós előírások által előírt és egyéb fejlesztések – mint a zöld hulladék-járat, a komposztálás bevezetése, eu-konform lerakók – költségeit sem építhette be díjaiba – mondta Lóczi Szidónia. Juhász István, a gazdasági bizottság szocialista elnöke erről annyit mondott, hogy nem tervezik az infláció mértékét meghaladó díjemelés elfogadását a BIOKOM-nál. A parkolás is drágul A parkolásért is biztosan többet kell fizetni jövőre, tudtuk meg a hírt a sajtótájékoztatón. A drágulás pontos mértékéről egyelőre e témában sem árultak el többet. A történelmi belváros forgalmi rendjéről és a fizető parkolásról szóló helyi rendelet módosítása ugyanis szintén „csak” infláció-követő lesz 2007-ben – válaszolta újságírói kérdésre Juhász István. A vízmű is változtatna A Pécsi Vízmű Zrt. általános víz- és csatornadíj rendezésére vonatkozó javaslattal állt elő – tájékoztatott Kisbáró Edina kommunikációs vezető. Orvosolnák a lakossági és ipari díjak közötti eltérést, kompenzálnák az elmúlt években elmaradt indokolt díjemelést és 2008-tól visszatérhetnének az önkormányzat, a francia társtulajdonos és a vízmű által rögzített díjképlet alkalmazásához. Már most el kell kezdeni a januári családi költségvetés összeállítását, mert a legtöbb helyen borulhat az eddigi rend (Fotó: Pásztor Éva) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!