Közélet

2012.06.01. 08:42

Fogy a bányászok türelme - egy hónap múlva már tüntetnek?

Akárcsak egykor a bányában, nyugdíjasként is összefognak a mecseki bányászok. Elkeseredettek és elszántak is voltak egyben a tegnapi fórumon résztvevők.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

– Jó szerencsét! – a pécsi Pákolitz István Közösségi Ház falai megremegtek a bányászok köszöntésétől csütörtök délelőtt. Az egykori mecseki bányászok egy fórumon gyűltek össze, hogy a szakszervezetekkel közösen megbeszéljék, milyen lépéseket tesznek elvesztett jogosultságaik visszaszerzésére. A hangulat egyszerre volt kétségbeesett és elszánt, hiszen a rokkantási nyugdíjuktól megfosztott egykori bányadolgozók úgy érzik, már nincs vesztenivalójuk.

– „Bányatűz” van, össze kell fogni! – fogalmazott Gaál Gábor, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) tanácsosa. A résztvevők helyeslően morogtak, akárcsak akkor, amikor Rabi Ferenc, a BDSZ elnöke közölte, felkeresték az illetékes hivatalokat javaslataikkal, és amennyiben június 30-ig nem rendezik megnyugtatóan a bányászok rokkantsági nyugdíjának kérdését, a tárgyalásokon túl egyéb eszközökhöz is folyamodnak majd. Az idő ugyanis sürgeti őket, hiszen egyre több volt bányászt minősítenek rehabilitálhatóvá, vagyis veszik el tőlük egyik napról a másikra a nyugdíjukat. Ez a számok tükrében 120 ezer forint helyett 28 ezer forintot jelent.

– Az egész felülvizsgálat egy vicc! – fakadt ki egy érintett pécsi bányász, aki nemrég esett át a procedúrán. – Az orvosi véleményt egyszerűen semmibe vették, a szociális és rehabilitációs bizottság egyetlen tollvonással felülbírálta a döntést, és közölték velem, hogy mehetek vissza dolgozni. Mégis hova?

A kérdésre szinte egyszerre jött felelet a terem minden pontjáról: sehova! Kinek kellünk mi? Benke Norbert, a Vasas Szakszervezeti Szövetség ügyvivője erre reagálva javasolta, hogy a döntéshozók (ha már az egészségileg leromlott állapotú, többségében középkorú vagy idős bányászt visszaküldik dolgozni) ajánljanak fel egy állást is.

– A családom száz évet dolgozott a bányában, rajtam kívül a nagyapám és az apám révén. Ha látnák, mi zajlik most itt, forognának a sírjukban – szólal meg remegő hangon egy idősebb bányász. – Ugyanannyi pénzt kapok mint azok, akik soha nem dolgoztak, és ugyanúgy viselkednek velem mint velük. Tényleg ezt érdemeljük?

Utalják a szénpénzt

Csak a nyugdíjkorhatárt betöltött öregségi nyugdíjasok és az özvegyek kapták meg a szénpénzt, az átmeneti bányászjáradékban és a korhatár előtti ellátásban részesülők már nem. A BDSZ levélben kérte az illetékes hatóságot, hogy állítsák vissza a jogosultságot. A szaktárca államtitkára ígéretet tett, hogy június végéig mindenki megkapja az elmaradt járandóságot.

Mi maradt, és mit vettek el az új rendelettel?

A kormányrendelet alapján 2011. december 31-ig a bányászok három kedvezményben részesülhettek: korkedvezmény, rokkantságinyugdíj-kedvezmény, havi átlagkereset-számítási kedvezmény. Már csak azok kapják tovább változatlanul a „rokkantnyugdíjat”, akik már elérték az öregségi nyugdíjkorhatárt, akik 5000 műszakkal rendelkeznek, vagy 25 évet dolgoztak a föld alatt. A „rokkantnyugdíjat” a föld alatti munkakörökben átmeneti bányászjáradéknak nevezik.

A szénkülfejtésen dolgozó fizikai és termelésirányító munkakörben dolgozók elveszítették a jogosultságukat, hogy 30 év szolgálati idő után bányásznyugdíjba vonulhassanak. A korkedvezmény lehetőségével sem tudnak élni, mivel a hatályában fenntartott korkedvezményes jegyzékben sem szerepelnek.

Katus Eszter (Dunántúli Napló) Itt még munkában... Manapság már fogy a türelmük (fotóAS) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!