Közélet

2015.08.25. 16:21

Gondban Komló, még nincs miből fedezni a buszos cég hiányát

Nagyjából 200 millió forintra lenne szükség, de egyelőre csak hétmilliót kapott az önkormányzat az államtól a tömegközlekedés támogatására.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

A pénzt a város pályázaton nyerte, ám ebből aligha fogja kifizetni a tartozását. Ahogy arról lapunk is beszámolt, az önkormányzat és a Pannon Volán (most Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt.) perben állt egymással, miután a cég azt szerette volna elérni, hogy a komlói helyi közlekedésben keletkező veszteséget a város kiegyenlítse. Ezt Komló egy korábbi szerződésre hivatkozva elutasította.

A huzavona végén aztán a bíróság kimondta, hogy annak, aki ilyen jellegű szolgáltatást rendel – a jelenlegi törvényi keretek között – a jogos költség azon részét, amely árbevételből nem fedezett, meg kell térítenie. Vagyis a városnak fizetnie kellene az évenként több mint 100 milliós hiányt. Csakhogy az önkormányzatnak nincsenek olyan többletforrásai, amivel ekkora feladatot tudna finanszírozni. Tehát csak akkor tudja állni a költségeket, ha a mostanihoz hasonló normatív vagy ÖNHIKI-támogatást kap az államtól. Utóbbira várhatóan év végén lesz lehetőség. Polics József polgármester azonban kijelentette: mindez nem fenyegeti a buszközlekedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!