Közélet

2011.01.16. 10:33

Gyermánné Vass Ágnes hegedűművész kapja a Tüke-díjat

Immáron hetedszer kerül sor a Tüke-díj átadási ünnepségére. A jövő héten pénteken a székesegyházban Gyermánné Vass Ágnes veheti át a civilek elismerését.

Kozma Ferenc (DN)

Az idén először már egy héttel a kitüntetési ceremónia előtt nyilvánosságra hozhatjuk, hogy 2011-ben Gyermánné Vass Ágnes hegedűművész kapja a pécsi polgárok által alapított Tüke-díjat. Amint azt a dr. Kiss Endre kuratóriumi tag a Dunántúli Naplónak elmondta, az alapszabály szerint minden hetedik évben nem a polgárok szavazatai döntenek, hanem a kuratórium választ a korábbi években többször is jelölt és sok szavazatot gyűjtöttek sorából.

Kiss Endre számára – aki maga is mint díjazott került be az alapítvány kuratóriumába – nagyon szimpatikus a pécsiség civil elismerése. Tetszik neki, hogy civilek díjaznak tiszteletre méltó civil polgárokat évente, olyan embereket, akik lokálpatriotizmusból jelesre vizsgáztak. Ezzel a kezdeményezés szép hagyományt ápol és teremt, és egyben igyekszik a polgári értékeket erősíteni.

Ezt kifejezi a kitüntetés adományozásának helyszíne, a székesegyház is. Az ezeréves egyházmegye főtemploma talán a legméltóbb környezet egy ilyen eseményhez. A Tüke-díj átadásának ünnepe 1780. január huszonötödikéhez kötődik, amikor Mária Terézia városi címet adományozott Pécsnek.

Alapítói vallomás

A kuratórium alapító tagjai: dr. Bruhács János, Garadnay Balázs, Halmos Gábor, Kerényi János és Tillai Aurél. A tagok közé kerül minden év kitüntetettje. Halmos Gábor lapunknak elmondta, hogy azért dolgozik örömmel, mert fontosnak tartja, hogy szülővárosának értékes tradíciói mind erősebben legyenek jelen a mindennapokban. A tüke szellemiség, tüke életérzés fontos, közösségi összetartó érő. Ráadásul a kezdeményezés a megbecsülés üzenetét hordozza és hirdeti, azt, hogy ezért a városért tenni érdemes. 

Szobor a nagypostánál

A Tüke Alapítványt 1997-ben a Polgári Kör Pécs Egyesület hozta létre, amelynek elnöke Kerényi János. Eredendő célként fogalmazta meg, hogy a pécsi tükék összefogásukkal segítsék szülővárosuk fejlődését, legyenek az értékes tradíciók átörökítői, mint a városhoz kötődő tősgyökeres lakosok. Eldöntötték, hogy Zsolnay Vilmos születésének 170. és a Zsolnay-gyár alapításának 145. évfordulójára készüljön egy Tüke-szobor – a nagypostánál áll –, amelyet Fürtös György tervezett és formált meg, aki egyben az alapítvány egyik kurátora is volt.

Tüke: a szőlőtőkétől a tősgyökeresig

A tüke: szőlőtőke. A régi pécsi családok sarjai a tükék. E városban a polgár rangját korábban az adta meg, ha a közeli Makár-oldalban, Daindolban, Szkókón kis szőlője, présháza volt. S ahogy a szőlő nem szívleli az átültetést, úgy a tősgyökeres pécsi családok fiai sem szakadtak el a várostól: egy tüke családja legalább három nemzedék óta Pécsett él. A szó jelentése azonban az alapítvány üzenetében átalakult: ma az lehet közéjük tartozó, aki pécsi kötődéssel rendelkezik, és derekasan kiveszi részét abból a munkából, amely a várost gyarapítja.

A díjazottak köre

Az első Tüke-díjat 2004-ben Angster József kapta, és volt olyan esztendő, amikor két kitüntetett is akadt.
2005: dr. Mattyasovszky Zsolnay Miklós
2006: dr. Rajczy Péter és dr. Újvári Jenő
2007: dr. Toller László és Somosi László
2008: dr. Barri Istvánné és Kele Pál
2009: dr. Kiss Endre és Tillai Ernő
2010: Mayer Mihály
2011: Gyermánné Vass Ágnes hegedűművész, aki 1972-től 36 éven át a Pécsi Szimfonikus Zenekar, majd a Pannon Filharmonikusok koncertmestere volt, és máig kiemelkedő színvonalon végzi sokrétű, zenei és előadó-művészi tevékenységét

Kozma Ferenc (DN) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!