Közélet

2014.09.20. 16:32

Gyimesi Gábor az üres déli ipari parkot is felszántaná

Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi polgármesterjelöltje a Dunántúli Napló választási sorozatában azt mondta, a mezőgazdaságra építené Pécs gazdaságát. A baranyai napilap tervei szerint valamennyi pécsi polgármesterjelölttől interjút kér.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Az októberi önkormányzati választásokra készülve a Dunántúli Napló minden pécsi polgármesterjelöltnek lehetőséget ad, hogy egy interjúban kifejtse a pécsi problémákról és megoldásaikról alkotott elképzeléseit.

A Jobbik polgármesterjelöltjével, Gyimesi Gáborral készített interjúból is készítettünk összefoglalót. A teljes szöveget ez alatt olvashatja.

Korábban Kovács Ágnessel, a baloldal civil jelöltjével, Keresztes László Lóránttal (LMP) és Kővári Jánossal (ÖPE) készített interjút a Dunántúli Napló, Páva Zsolt programismertetőjéről pedig élőben közvetítettünk.

PROBLÉMÁK

- Pécs fő problémái: az elvándorlás, a közbiztonság és a korrupció, ebben a sorrendben
- drága lett az egyetem, nem tudják megfizetni a családok
- Páváék is a haverokat ültették kulcspozícióba
- „Páva Zsoltéknak nincs lobbierejük, vagy nem látszik. Amit tettek, az csak rombolás volt. Ennél még egy fokkal az MSZP-s kormány és vezetés idején is többet értek el.”

MEGOLDÁS - MUNKAHELYEK

- nagy a munkanélküliség, de nem multikban kell gondolkodni: a magyar cégeknek, vagy akár az önkormányzatnak kell munkát teremteni
- a mezőgazdaság és az élelmiszeripar a kiaknázandó területek, Pécsett erre a máig üresen álló déli ipari park lenne alkalmas

MEGOLDÁS - KÖZBIZTONSÁG

- „Sok bűnöző Pécsett önkormányzati lakásban él. Ha készítünk egy alapos felmérést a bérlakásokban élőkről, és összevetjük rendőrségi adatokkal, ezeket az elemeket ki lehet tenni a lakásból, s akkor nem lesz lakhelyük Pécsett.”
- A Jobbik ezen javaslatát korábban leszavazták személyiségi jogi aggályokra hivatkozva
- „A közbiztonsági tanácsadó testület a javaslatunkra működik, de a munkáját fel kell pörgetni.”

– Ha a Jobbik kerülne hatalomra, sokak szerint elriaszthatnák a befektetőket. Ezt akarja?
– Magyarországon óriási a munkanélküliség, ezért alacsonyak a bérek. Egy külföldi befektető akkor jön ide, ha alacsony bérért tud foglalkoztatni jó szakembereket. Ha a munkanélküliség csökken, a bérek emelkednek, a befektetők elmennek, vagyis nem multikban kell gondolkodni, akik a nyereségüket számtalan adókedvezmény útján érintetlenül kiviszik az országból. Miért is jó ez nekünk?

– Talán mert munkahelyet teremt, amire már tegnap lett volna szükség?
– Utóbbi igaz, de maga az az elképzelés, hogy külföldiekben gondolkodunk, zsákutca. Miért akarnánk egy zsákutcába még mélyebben bemenni? A magyar cégeknek, ne adj’ Isten, az önkormányzatnak kell munkát teremtenie.

– Mifélét?
– Azt kell átgondolni, mivel érdemes hosszú távon foglalkozni, mert biztos bevételforrás lehet, s az adottságainknak megfelel, ilyen a mezőgazdaság és az élelmiszeripar.

– Pécsett hol lehet nagy területen termelni?
– Ott van egyebek mellett a máig üresen álló déli ipari park.

– Az ipari célra kijelölt, közművesített terület. Ott nem gyártócsarnokokat kellene építeni?
– Az is művelhető föld, több száz embernek adhatnánk ott munkát. A gyártócsarnokokban olyan termékek készülnek, amelyeknek vagy van piacuk, vagy nincs, s ami elveszhet, ez magas kockázat. Élelmiszert minden nap vesznek az emberek. Olyan terményekkel kell foglalkozni, amelyeknek nagy az emberi munkaigénye, s nem kell hozzá nagy gépesítés. Az élelmiszeripar teljes szegmensét meg lehet valósítani a termeléstől a feldolgozáson át az értékesítésig.

– Melyek Pécs fő problémái?
– Az elvándorlás, a közbiztonság és a korrupció, ebben a sorrendben. Középiskolai tanár vagyok, a végzősök többsége azt mondja, külföldre akar menni dolgozni, itthoni továbbtanulásban nem gondolkodnak, mert drága lett az egyetem, nem tudják megfizetni a családok. Ez tragédia, mert tisztességes, dolgozni akaró fiatalemberekről beszélünk. Páva Zsolt azt emlegeti fizetett hirdetésekben, hogy micsoda korrupció volt az előző városvezetés alatt, de azt látjuk, ők ugyanazt folytatták, és a haverokat ültették kulcspozícióba, több olyan embert, akik nem is Pécsett éltek, vagy nem pécsiek voltak. A Jobbik helyi szakemberekben gondolkodna, megfelelő ellenőrzés mellett. Abban pedig szerintem senki sem kételkedik, hogy a Jobbik javítana a közbiztonságon.

– Azért engedjen meg egy kis kétkedést! Mit csinálnának?
– A rendőröket segíteni kell a munkavégzésükben, a polgárőrséget megerősíteni. Tudjuk, hogy azokról a területekről származik a bűnözők többsége, ahol sok az önkormányzati bérlakás. Sok bűnöző Pécsett önkormányzati lakásban él. Ha készítünk egy alapos felmérést a bérlakásokban élőkről, és összevetjük rendőrségi adatokkal, ezeket az elemeket ki lehet tenni a lakásból, s akkor nem lesz lakhelyük Pécsett. Mindemellett azt is el lehet érni polgármesterként, hogy a rendőrség bizonyos helyeken járőrözzön, azokon a napokon és napszakokban, ahol és amikor a bűncselekmények vannak.

– Milyen ügyeket vitt a Jobbik Pécsett az elmúlt négy évben? Mit ért el?
– Az önkormányzati lakásokra vonatkozó nyilvántartás elkészítését szorgalmaztuk, de leszavazták személyiségi jogi aggályokra hivatkozva. A térfigyelőkre is voltak javaslataink. A közbiztonsági tanácsadó testület a javaslatunkra működik, de a munkáját fel kell pörgetni. És persze rengeteg más rendeletmódosításunk volt, de azokat lesöpörték.

– Fideszes kormány, fideszes városvezetés, nem így lenne jó?
– Ez volt az elmúlt négy évben is, de mi értelme volt? Profitált ebből Pécs? Semmit. Páva Zsoltéknak nincs lobbierejük, vagy nem látszik. Amit tettek, az csak rombolás volt. Elfoglalták a vízművet és a közlekedési céget, ami milliárdokba került, és még fog kerülni. Az alapvető közszolgáltatásokra, például a buszközlekedésre újabb többmilliárdos hiteleket kellett felvenniük. Ennél még egy fokkal az MSZP-s kormány és vezetés idején is többet értek el, pedig ők is épp elég nagy kárt okoztak. Tehát attól, hogy megegyezik a kormány és a helyi vezetés színe, még nem feltétlenül mennek jól a dolgok – sajnos ezt láttuk Pécs esetében az elmúlt években.

Nagyobb beleszólás kellene a helyi szakképzésbe

Az oktatáspolitikáról is kérdeztük a pedagógusként dolgozó jobbikos jelöltet, aki azt mondta, huszonkét éve tanít szakképzésben, s annyi változást és reformot jelentettek be ez idő alatt, hogy matematikatanárként sem tudja összeszámolni, miközben a közoktatás színvonala továbbra is csak esik. Legújabban azért, mert bevezették a heti 26 óra tanítást, ami mellett nem lehet igazi minőségi munkát végezni. Gondnak tartja, hogy az önkormányzatok kezéből kivették azt a döntési jogkört, hogy meghatározhassa, hogy a saját városában milyen szakképzés, milyen iskolák legyenek, pedig ennek a tudatos és átgondolt tervezésével lehetne készülni a piaci folyamatokra, s olyan képzéseket indítani, amelyek évek múltán sem lesznek elavultak. Ez a jövőbeni munkahelyteremtés szempontjából is kiemelten fontos lenne. Az a szomorú Gyimesi Gábor szerint, hogy Páva Zsoltnak és a városvezetésnek még ebben sincs lobbiereje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!