Közélet

2016.11.17. 19:44

Gyors gyógyulással járó csípőprotézis-beültetés volt Pécsett

Országosan is egyedülálló műtétet hajtottak végre szerdán a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikáján.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Az egyetem klinikáján egy csípőprotézis-beültetésre váró betegnél reggel elvégezték az alig több, mint egy órás beavatkozást – s a 60 éves férfi az estét már otthon tölthette. Az újdonság abban rejlik, hogy korábban egy ilyen beavatkozás után körülbelül egy-két hét kórházi fekvés, és három-négy hetes otthoni vagy kórházi rehabilitáció várt a betegre.

– A mozgásszervi sebészet és az aneszteziológia párhuzamos fejlődésével lehetőség nyílt Magyarországon is a csípőprotézis beültetés elvégzésére aznapi vagy másnapi hazabocsátással – tudtuk meg Dr. Bűcs Gábortól, a Traumatológiai Klinika osztályvezetőjétől, aki a szerdai műtétet végrehajtotta. – Ki kell emelni, hogy ennél a beavatkozásnál valóban nagyon fontos volt az együttműködés a társszakmák között. Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet rendelkezik a megfelelő háttérrel a műtét körüli érzéstelenítés és fájdalomcsillapítás elvégzéséhez. Dr. Szabó Zoltán, az intézet munkatársa kombinált bódításos-érzéstelenítéses módszert alkalmazott, de ezen felül a gyógytornászok munkáját is ki kell emelni, akik a beteget már a műtét előtt felkészítik, hogy az operációt követően néhány órán belül felkelhessen, sétálhasson. Leggyakrabban a kopásos betegeknél szokták alkalmazni ezt a típusú beavatkozást, a mi páciensünk éppen ilyen volt; de a combnyaktöréssel bekerülőkön is sokat segít, mivel lerövidíti a rehabilitációs időt.

Bűcs Gábor hozzátette: a beteg otthoni rehabilitációja jól halad, s mivel a megterhelés jóval kisebb volt a hagyományos csípőprotézis beültetéshez képest, a teljes rehabilitáció is nagyjából néhány hét lesz mindössze.

Fél órán belül

Az egynapos csípőprotézis beültetéshez használt műtéttípus során elülső feltárás történik, izomátvágás nélkül – a módszert már évek óta alkalmazzák a pécsi Traumatológiai Klinikán. Ez a feltárás jár a betegek számára a legkisebb műtéti megterheléssel, s a leggyorsabb rehabilitációval. A műtét után drain (sebüregből induló cső) visszahagyására nincs szükség, s általában kerülendő mozgásokról sem kell beszélni. Ugyanakkor fontos a folyamatos kontroll – ezért is alapkövetelmény, hogy a beteg olyan helyen éljen, ahonnan fél órán belül vissza tud menni a kórházba, ha bármi probléma adódik.

Húsz százalék

Az „outpatient” vagy „same-day” csípőprotézis beültetésnek már évtizedes gyakorlata van egyes nyugat-európai és amerikai központokban. Előtérbe kerülésének egyik oka nyilván a kórházban tartozódás költségeinek csökkentése, de fontos az a szempont is, hogy a betegek fizikai megterhelése is lényegesen kisebb a műtét körüli időszakban. Bár a magyarországi szociális és rehabilitációs lehetőségek még lemaradásban vannak a nyugatihoz képest, mégis van lehetőség hasonló beavatkozások elvégzésre – mint megtudtuk, a Pécs és vonzáskörzetében ezzel a problémával küzdők nagyjából húsz százalékán elvégezhető a beavatkozás.

Tanítanák is

A műtét kapcsán Bogár Lajos, az Aneszteziológiai Intézet igazgatója és Wiegand Norbert, a Traumatológiai Klinika igazgatója egyaránt arról beszélt, hogy roppant örömteli, hogy Magyarországon elsőként  a Pécsi Tudományegyetemen nyílt lehetőség ilyen egynapos beavatkozás elvégzésére. Hozzáfűzték: a pécsi Traumatológia a jövőben nemcsak a mozgásszervi betegségben szenvedő betegeket, hanem képzőhelyként azon kollégákat is várja, akik szeretnék elsajátítani a gyors gyógyulással járó „anterior” csípőprotézis-beültetés módszerét, s így minél több emberen segíthetnének szerte az országban.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!