Gyorsan terjedhet a tűz a társasházak szellőzőcsöveiben

Két éve törvény írja elő, a társasházi szellőzők tisztítását. A közelmúltban indult ellenőrzések során ezt vizsgálták a tűzoltók.

Sok esetben a szellőzők tisztítása még nem történt meg, de több olyan épülettel is találkoztak már az ellenőrzést végző szakemberek, amikor az arra nem kötelezettek – 4 emeletes lakóépületek – önként kitisztították a szellőzőt, saját biztonságuk érdekében.

Kasza Anett, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a tapasztalatokkal kapcsolatban elmondta, a leggyakoribb hibák, hogy a menekülési útvonalon, vagy azzal egy légtérben éghető anyagokat tárolnak, illetve a szemétledobó helyiségeket nem rendeltetésszerűen használják, tárolókat alakítottak ki bennük, ugyanakkor a még a ledobócsövet nem távolították el, a födémáttörést nem szüntették meg. Szintén probléma, a száraz felszálló vezeték tartozékainak hiánya, a jelölések hiánya és a tűzcsapszekrények eltorlaszolása.

– A szellőzőrendszerben felhalmozódó lerakódás tűzveszélyt jelenthet, a csőrendszeren keresztül könnyen terjedhet a tűz a szintek között. A tisztítás elmulasztása alaphelyzetben nem bírságköteles, a hatóság először hatósági felhívással kötelezi a társasházat a tisztításra, a megfelelő határidő megjelölésével. Ennek elmulasztása esetén azonban a bírság kiszabása már kötelező – hangsúlyozta a szóvivő.

A szakember hozzátette, a tapasztaltok alapján a hatósági felhívásoknak a társasházak igyekeznek eleget tenni. Mindazonáltal a bírságköteles jogszabálysértések esetén mérlegelésre nincs mód.

Kell a tisztítás!

A szellőzőrendszer tisztítása akkor felel meg az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásának, ha a szennyezőanyagokat eltávolítják, és az alkalmazott technológia nem károsítja a rendszer elemeit, valamint nem növeli a szellőzőben egyébként is meglévő veszélyes hulladék mennyiségét. A tizennégy méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző- rendszerét, valamint étterem konyhai szellőzőjét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában lakóépületben háromévente, étterem estében félévente tisztítani kell.

A konyha vezet

A konyhában keletkezik a leggyakrabban tűz – az esetek 38 százalékában – a szakemberek által készített, otthon jellegű tűzesetek helyiség szerinti megoszlása alapján. Második helyen a nappali áll, itt 18 százalék gyakorisággal keletkezik a tűz, majd következnek a melléképületek, 19 százalékkal. A fürdőszobában és a tetőtérben száz tűzből hat-hat keletkezik, a kazánházban és előtérben pedig mindössze három esetben lobban lángra az éghető anyag. A grafikon szerint pedig a garázs a legbiztonságosabb, mert innen csak az esetek két százalékában indul ki a tűz.

Kommentek

Legolvasottabb

1
Súlyos baleset történt a Komlói úton
2
Belefulladt a Balatonba egy középkorú pécsi férfi
3
Felborult egy betegszállító Pécs határában, négyen súlyosan megsérültek
4
Belefulladt a Dunába egy fiatal Mohácson
5
Fegyverrel raboltak ki egy dohányboltot Pécsen – Videó!
A malomban
Drágul a liszt augusztustól
Nyaralóknak / 21 perce
A Dunántúlon erős szél, a Tiszántúlon eső várható
Az Adrián is csapadékos az időjárás. Itthon 21 és 27, a tengeren 27 és 30 fok között alakul a hőmérséklet.
Gyász
"Oly szomorú mindig egyedül lenni, valakit mindenütt hiába keresni, valakit várni, aki nem jön többé soha. Feledni valakit lehetetlen csoda, mert akit szeretünk, nem feledünk soha." KŐRÖSI GYULÁNÉ halálának 5. évfordulóján emlékezik Férje és családja
Fájó szívvel tudatjuk mindenkivel, akik ismerték és szerették, hogy BERTA LÁSZLÓNÉ Jutka meszesi lakos 2017. július 16-án fáradt szíve megpihent. Temetése 2017. július 28-án 14 órakor kezdődő gyászmise után lesz a pécsi köztemető kápolnájából. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy HORVÁTHNÉ KÁLMÁN BORBÁLA BM. Élelmiszer Ker. Vállalat volt boltvezetője 82 éves korában elhunyt. Temetése 2017. július 27-én 12.30 órakor kezdődő gyászmise után lesz a pécsi köztemető kápolnájából. A gyászoló család
elúszott a továbbjutás / 8 órája
Nem bírtak Kanadával a magyar lányok
szépen csillog / 10 órája
Második lett a férfi kardcsapat
bankók / 10 órája
Elsejétől nem fogadják el a kétezreseket és az ötezreseket
Gyógyíthatatlan / 10 órája
Vége a Charlie Gard drámának – Lekapcsolják a kisfiút a gépekről
gyerekjáték / 11 órája
Egy testhosszal a világ előtt
Lelkiző / 11 órája
Ön mindent ráhagy a párjára? Most kiderül!