Közélet

2012.03.08. 10:26

Halálos vakbélgyulladás: vádemelési javaslat három pécsi orvos ellen

Vádemelést javasol a rendőrség három orvos ellen annak a fiatalembernek a halála miatt, aki vakbélműtétje után fertőzést kapott 2010-ben Pécsen.

MTI/Babos Attila (Dunántúli Napló)

Az MTI bűnügyi forrásból úgy értesült, hogy a rendőrség egy orvost foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel, két kollégáját foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsít. A nyomozás a napokban lezárult, az ügy iratait vádemelési javaslattal továbbították az ügyészségnek.

A húszéves fiatal tavaly július 19-én ment be egy pécsi klinikára, ahol a vérvétel után gyulladást diagnosztizáltak nála, infúziót adtak neki, majd azzal bocsátották el, hogy fájdalmai várhatóan megszűnnek. Az állapota azonban nem javult, ezért 22-én beszállították az intézménybe, megműtötték, két nappal később azonban belehalt a perforálódott vakbél okozta fertőzésbe.

A fiatalember édesapja büntetőfeljelentést tett, amelyet a sajtónak azzal indokolt, hogy a klinika felelős fia haláláért, amennyiben ugyanis az ügyeleten felfedezik a fájdalom okát, akkor még időben megműthették volna. Szerinte a megfelelő ellátást gátolta, hogy az ügyeleten szakorvos helyett csak „szakvizsga nélküli gyakornok" látta el a fiát. Megjegyezte, ő és felesége tizennyolc évig vártak a gyermekáldásra, a fiú a család egyetlen gyermeke volt.

Az ügyészség nyomozást rendelt el, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság pedig bekérte a kórháztól az elhunyt kezelésével, műtéti beavatkozásával kapcsolatos összes orvosi dokumentációt, majd orvosokat, nővéreket hallgatott meg, és szakértőket rendel ki a felelősség tisztázására.

A haláleset után Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem klinikai főigazgatója azt nyilatkozta, a klinikán azzal bocsátották el a beteget, hogy másnap menjen el a háziorvosához. Ezt a páciens nem tette meg, pedig az ajánlott kontrollvizsgálattal megelőzhető lett volna a baj. Hozzátette, az ügyeleten az említett napon is dolgozott tapasztalt szakorvos, és ő látta el a beteget. A klinikán az eset után belső vizsgálatot rendeltek el, és megállapították, hogy többrendbeli mulasztás történt a beteg ellátása során.

A rendőrség időközben zaklatással gyanúsította meg az elhunyt fiatalember egyik közeli hozzátartozóját, mert életveszélyesen megfenyegette az egyik orvost.

Scheffer Ferenc, az elhunyt fiú édesapja, ismert pécsi vendéglátós vállalkozó a Dunántúli Naplónak annyit mondott a hír kapcsán, hogy ő is hallott erről, de egyelőre hivatalos értesítést nem kapott, ezért nem is szeretné kommentálni. Örülnek annak, ha lezárult a nyomozás, és ha részben a család álláspontját  erősítették meg. Bízik benne, hogy bíróságra mennek, és egy mindenkit érintően száz százalékosan korrekt eljáráson kiderül az igazság. Azt feleségével remélték, hogy hamarabb befejeződhet a nyomozás, de ez csupán lelkileg adott volna megnyugvást nekik, az eljárásnak valószínűleg  eddig kellett tartania, de érzelmileg nehéz volt kivárniuk, és még nem értek az ügy végére.

Azt is elmondta, hogy személy szerint őt gyanúsították meg zaklatással, de a gyanú alaptalan. Valóban megállított az utcán másfél évvel a tragédia után egy olyan orvost, aki szerinte rézben felelős a fia haláláért, és erről váltott vele 2-3 percben szót, de nem fenyegette meg halálosan.

A Dunántúli Napló úgy tudja, az orvos azzal tett feljelentést, hogy Scheffer Ferenc kilátásba helyezi, hogy lelövi, és ezért rabosították is a vállalkozót, és házkutatást is tartottak náluk, de nem találtak lőfegyvert.

MTI/Babos Attila (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!