Közélet

2009.02.06. 23:09

Hamarosan meghirdethetik a pécs-pogányi repteret

Folyik a reptér értékbecslése, megkezdődik a partnerekkel az egyeztetés, a városvezetés reményei szerint április táján befektető is érkezhet a pécs-pogányi légikikötőbe.

Nyaka Szabolcs

A közelmúltban számoltunk be róla, hogy Tóth Bertalan alpolgármester bejelentette: befektetőt keresnek a Zsolnay-gyárra illetve a pécs-pogányi repülőtérre. A Zsolnay-gyár ügyében már le is zárult az ajánlattétel, amint lapunk tegnapi számából kiderül, két érdeklődő van is. A légikikötő története azonban nem ilyen egyszerű, a pályázat kiírásáig is több egyeztetésre van még szükség.

Tóth Bertalan alpolgármester a Dunántúli Naplónak elmondta: a januári bejelentés óta hivatalosan is megkeresték a reptéri partnereket, így a Baranya megyei és a pogányi önkormányzatot a pécsi szándékkal. Várhatóan hamarosan hivatalos egyeztetések is megkezdődhetnek az ügyben. Ezzel együtt már megkezdődött egy másféle munka is: folyik a pogányi bázis pontos értékbecslése, hiszen értelemszerűen ez egy pályázat kiírása előtt létfontosságú információ. Az alpolgármester elmondta, ha minden jól alakul, akár már februárban össze lehet állítani a pályázati kiírást, s utána egy viszonylag hosszabb, mintegy 30 napos határidő állhat majd a befektetni vágyók rendelkezésére. Tóth Bertalan elmondta, ha minden jól alakul, így akár már áprilisra lehetne beruházója a pécs-pogányi légikikötőnek.

Hasonló tervek azonban máshol is vannak térségünkben, a Kaposvár melletti taszári reptérre már le is zárult az ajánlattétel (lásd mellékelt írásunkat). Tóth Bertalan lapunk felvetésére közölte: valamennyire nyilvánvalóan befolyásolja a befektetők szándékát a szomszéd megyében zajló reptér-fejlesztés, de azt egyelőre nem tudni, mennyire.

Pécsre ugyanis konkrét ajánlat érkezett a közelmúltban, ráadásul írásban megerősítve. Egy magyar társaság, amely mögött luxemburgi tulajdonosok állnak, a nemzetközi reptér üzemeltetése mellett oktatóbázist alakítana ki, illetve repülőgép-szervizt is működtetne. A repteret ugyanakkor a tervek szerint nyílt eljárással hirdetnék meg, azaz bármely más befektető előtt nyitott a pálya.

Néhány ezer utas

A pécs-pogányi repteret 2003-ban adták át ünnepélyesen, de azóta is több ütemben zajlott fejlesztés a légbázison, összességében több milliárd forint értékű a beruházás. A forgalom azonban csekély, szakértők szerint szükség volna a kifutó bővítésére és megerősítésére, további technikai fejlesztésekre is. Tavaly január és november között a kimutatások szerint a belföldi forgalomban 2061 induló és 2057 érkező utast regisztráltak, míg a külföldi ágazat 1783 induló és 1731 érkező személyt tett ki.

Taszárra már három ajánlat érkezet

A Pécstől közúton mindössze hatvan kilométerre levő taszári légi bázisra az állam írt ki hasznosítási pályázatot, amely a napokban zárult le. Három ajánlat érkezett az üresen álló légibázisra illetve környékére. A befektetők részben hazaiak, részben külföldiek, illetve külföldi hátterűek. A beérkezett ajánlatokról – állami tulajdon lévén – a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács dönt majd a közeljövőben. Debrecen ellenben már túl is van a reptér-pályázaton: tavaly novemberben határoztak arról, hogy a légikikötő 75 éves üzemeltetési jogát átadják egy cégnek, a tulajdonjog azonban a városé marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!