Közélet

2010.10.20. 18:58

Hangverseny, bál, fogadás decembertől

Gyakorlatilag elkészült az EKF-évad egyik jelentős kulcsberuházása, a koncert- és konferenciaközpont. December elején megnyílhat a látogatók előtt.

Nyaka Szabolcs

A kivitelező október 20-i dátummal készre jelentette a Kodály Központ beruházását, tudtuk meg Merza Pétertől, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft. igazgatójától. A napokban lapunk munkatársai is bemehettek az épületbe, s meggyőződhettünk róla, valóban az utolsó simítások folytak a mintegy 6,5 milliárdos beruházáson. A hangversenyterembe – amely tulajdonképpen ház a házban, azaz önálló egység – például cipőben már be sem lehetett lépni, hiszen lerakták és fel is takarították már a végleges faburkolatot. Ez főként azért volt különös élmény, mert pár hónappal ezelőtt még a bakancs vagy a gumicsizma volt a megfelelő viselet.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A hangversenyterem belsejében most csak egyet lehetett kattintani (képgalériánk még a legutóbbi bejárás során készült)
[/caption]

Most azonban már egyértelmű, Pécs egyik jelentős kulturális-közéleti központja lesz a központ. A koncertterem – ahol ottjártunkkor már a székek utolsó darabjait szerelték illetve takarítottak – nemcsak hangversenyekre, hanem bálokra, fogadásokra is alkalmas. A belső tér valóban hatalmas, de mégsem nyomasztó, a barátságos, égerfa-burkolat kellemes hangulatot kölcsönöz. A nézőtér és a színpad is mozgatható, alakítható, így a hatalmas terem többféle funkcióra is használható. Ugyancsak többféle szerepet láthat el a balettre és konferenciára is alkalmas másik, „kisebb”, csaknem háromszáz fő befogadására alkalmas terem is.

Merza Pétertől megtudtuk, a központhoz tartozó irodák, kisebb szekciótermek is kulcsrakészen állnak, lezárva várják a műszaki átadás-átvétel hosszas, hivatalos folyamatát, amely most indulhat. Ugyancsak megkezdődik a próbaüzem, bemérik és beállítják a hangversenyterem akusztikáját.

Merza Péter elmondta, a jelek szerint semmilyen veszély nem fenyegeti a már tervezett programot: december 9-én felcsendülhet a zene, a világhírű Maxim Vengerov vezényletével ad koncertet a Pannon Filharmonikusok, Ránki Dezső zongorán kísér. A hivatalos megnyitó december 16-án, meghívott közjogi méltóságok részvételével zajlik, ekkor a Peskó Zoltán dirigálta Pannon Filharmonikusok lép fel, vendégművészként Kocsis Zoltán zongorázik majd.

Több ezernyi lámpa

Az elkészült beruházás számos érdekes adattal szolgál: az építkezéshez 13 ezer köbméter betont használtak fel, a központban 6500 lámpa ad különböző erősségű fényt. A koncertterem mintegy 11 ezer négyzetméteren 999 néző befogadására képes, de a belső tér átrendezésével ez 928 illetve 880 főre is csökkenthető. A teljes ingatlan 23 ezer négyzetméter alapterületű. Több mint száz gépkocsi parkolhat az épület előtt illetve mögött.

A Balokány felől

A koncertközpont szomszédságában is munka folyik, de ez nem része ennek a beruházásnak, s a kivitelező is más: sétány építése zajlik. Ez a gyalogosok illetve biciklisek által használható utcácska köti össze a Zsolnay-negyedet és a Kodály Központot a látogatók számára. Érdekesség, hogy a Balokány felől látható az a kép, amely régebben sok látványterven is szerepelt: így ugyanis valóban egy tó van a koncertközpont mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!