Közélet

2009.06.21. 20:07

Hangversenyterem 2010 karácsonyára

Rémlátomásnak nevezte Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Nonprofit Kft. ügyvezetője azt az utat, amely a hangversenyterem kivitelezőjével történő, elmúlt hét csütörtöki szerződéskötésig vezetett.

Cseri László

Talán túlzónak tűnhet a „rémlátomás” kifejezés, ha a koncertterem megvalósításának rögös útját szemléljük, de az figyelemre méltó, hogy az eredetileg 2010. január 1-re, majd március 15-re tervezett nyitókoncertre lehet, hogy csak 2010 karácsonya előtt kerülhet sor.

A pályázatnyertes kivitelező, a Magyar Építő Zrt.-Arcadom Zrt. Konzorcium vezérigazgatói és a polgármester részvételével megtörtént szerződés-aláírást megelőzte egy hosszúra nyúlt procedúra, amelynek során az egyik vesztes ajánlattevő, az Opus 2010 Konzorcium megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál az eredményt. A legérdekesebb szakmai vita az akusztika kialakításának kérdéséről zajlott, amely az Opus szerint tulajdonképpen a befejezési határidőt is befolyásolta.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Pécsi hangversenyterem - látványterv
[/caption]

A város, illetve a nevében eljáró 2010 Nonprofit Kft. képviselői a döntőbizottsági tárgyaláson állították, hogy a többfunkciós nagyterem akusztikai jellemzőinek beállítása, illetve a beszabályozási munkák nem képezték a pályázati kiírás részét. Ezt az Opus vitatta, azzal érvelt, hogy a pályázók rendelkezésre bocsátott dokumentumban az erre vonatkozó igényt több helyütt is megfogalmazták olyan mondatokban, mint például „Az építési fázisban az utózengési idő vizsgálata, valamint a terem végső állapotának behangolása nagyon fontos”, vagy például ebben: „A megépített teremben mért utózengési idők eltérhetnek a számított utózengési idő értékétől, a megépülés végén a terem behangolásának folyamata nem hagyható el.”

Erre a munkára az Opus külön hatvan napot szánt vállalásában egy dán szakember bevonásával. Ha erre nincs szükség, érveltek, annyival hamarabb átadhatták volna az épületet.

Merza Péter fejlesztési igazgató szerint a behangolást üres teremben nem lehet végrehajtani, azt csak később, az építést követően, a Pannon Filharmonikusok segítségével, a rendeltetésszerű használat során kell elvégezni. A döntőbizottság is azt mondta ki, hogy az ajánlatkérő nem határozta meg elvégzendő feladatként a behangolást, csupán a teremakusztika biztosításához szükséges beépítendő elemek és műszaki-technikai feltételek megteremtését írta elő; az akusztikus elemek beépítéséhez pedig nem kell külön idő, az a belsőépítészettel együtt megvalósítható. Az Opus szakemberei úgy gondolják, a belső építészettel párhuzamosan nem lehet akusztikát építeni és bevizsgálni, ahhoz csendre van szükség.

A győztes konzorcium azzal érvelt a meghallgatáson, hogy az építés befejeztével, a 60 plusz 15 napos használatba vételi engedély időszakában történhet meg a hangolás, ezt követheti majd a nyitókoncert. A Magyar Építő Zrt.-Arcadom Zrt. Konzorcium 2010 szeptember végére vállalta a műszaki átadás-átvétel időpontját. Amennyiben a használatba vételi engedély lezajlik a már említett 60 plusz 15 nap alatt, a nyitókoncertre akár a karácsony előtti héten sor kerülhet. Merza Péter szerint nem kizárt, hogy ideiglenes használatbavételi engedély birtokában a hangolás már korábban elkezdődhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!