Közélet

2015.08.04. 11:56

Hargitai János szerint Martonfa csak nyerhet a táborüggyel

Ősszel épülhet fel és nyílhat meg a legfeljebb ezerfős martonfai menekülttábor, közölte a Dunántúli Napló érdeklődésére Hargitai János, a terület országgyűlési képviselője. Szerinte a martonfaiak csak nyerhetnek a beruházással hosszú távon, mert úgymond cserébe előnyöket, fejlesztéseket kaphatnak, a tábor pedig ideiglenes lesz, mert összeurópai szinten rendezni kell most már mielőbb a menekültek és migránsok ügyét.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Kiemelt kormányzati beruházásban épül meg a martonfai menekülttábor, így is kell azonban engedélyeztetni az építkezést, például a közművek létesítését, arra van csupán lehetőség, hogy gyorsított eljárásban döntsön majd a baranyai kormányhivatal az engedélyeztetésről, tájékoztatta kedden a Dunántúli Naplót Hargitai János kereszténydemokrata baranyai parlamenti képviselő.

Ősszel kezdődhet az építkezés

A tábor mindezeket figyelembe véve ősszel épülhet fel, és még ősszel meg is nyílhat, ezzel cáfolat azokat a híreszteléseket, hogy már a napokban kezdenék az építkezést, és akár egy-két héten belül fogadnák itt a menekülteket. Azt elismerte ugyanakkor, hogy a kormánynak az az érdeke, hogy minél előbb megnyissa a menekülttábort, a nagy migrációs nyomás miatt.

Martonfa országgyűlési képviselője azt is elmondta, hogy ő már hétfőn délelőtt egyeztetett Martonfa és Pereked polgármestereivel, tájékoztatta őket arról, amit tud, egyrészt a kormányhatározatból, másrészt például közvetlenül az önkormányzati államtitkártól.

Fontos kiemelni szerinte – és ezt ott is elmondta a polgármestereknek –, hogy a tábor legfeljebb ezerfős lesz, és konténerekből fognak házat emelni, esetleg, szükség esetén még sátrakban szállásolhatják el a menekülteket.

Hosszútávon előnyökkel járhat

Hargitai János szerint a martonfaiak csak nyerhetnek a beruházással hosszú távon, mert úgymond cserébe előnyöket, fejlesztéseket kaphatnak, a tábor pedig ideiglenes lesz, mert összeurópai szinten rendezni kell most már mielőbb a menekültek és migránsok ügyét. Egyre több jel mutat ugyanis arra, hogy a többi országban is keményebb fellépést várnak és sürgetnek az emberek, és nem mehet tovább összeurópai szinten sem az a fajta politika, amit eddig folytattak az EU-ban.

A tábor tehát előbb-utóbb be fog majd zárni, amint ezt a kérdést rendezték, s akkor a közigazgatásilag hozzájuk tartozó, ma még pusztaként álló külterület ott marad, de már közművesítve, hiszen erre sort kerítenek mindenképpen. Szerinte nemcsak Martonfa, de Pereked is profitálhat majd, most kell a polgármestereknek felvetniük, hogy cserébe milyen fejlesztéseket szeretnének, például a szennyvízberuházás nem lehet kérdés, ha a menekülttábort amúgy is csatornázni kell majd, de a két több mint harminc hektáros terület hasznosításában is érdekeltek lehetnek majd a falvak. Ezeket az ügyeket ő is szeretné előmozdítani majd, lobbizni fog ezért.

Pécsre mennek majd kávézni

Ahogy azért a teljesen jogos és alapvető elvárásért is, hogy a tábort őriztessék, és biztosítsák az orvosi ellátást, valamint, hogy a környező településeken, és persze Pécs-Hirden is erősítsék meg a járőrszolgálatot, erre alkalmas lehet például a Pécsett állomásozó százötvenfős készenléti rendőrség is akár.

Martonfa Hargitai szerint azért is nyerni fog, mert náluk nem fognak megjelenni, nagy számban pedig semmiképpen sem a menekültek, ugyanis, ha mennek majd valahová, az nyilvánvalóan elsősorban Pécs lesz. Azok fognak azonban csak kimenni, akik ezt megtehetik, akiknek lesz pénzük, amit elkölthetnek, a táborban ugyanis teljes ellátást kapnak majd. Akik kávézni, bevásárolni, internetezni akarnak majd, azok nyilván Pécsre fognak majd menni, így természetesen Pécsett is szükség lesz a közbiztonság megerősítésére, még akkor is, ha ezeknek az embereknek pont nem érdeke az, hogy bajba kerüljenek, de ezzel nyilvánvalóan a rendőrség is tisztában van, és készül a feladatra.

Börtönt nem építhetnek

A tábor ugyanis nyilvánvalóan nyílt lesz, habár el lesz kerítve, és biztonsági emberek is lesznek, nem börtönt építenek, azt mit nem teheti és nem is akarja megtenni a magyar kormány. Igen, való igaz, hogy a menekültügynek, a tábor működtetésének vannak, lesznek költségei, amit a magyar államnak kell legalább részben finanszíroznia, és biztos, hogy ezt a pénzt el lehetne költeni más fontos hazai feladatokra is, de az Európai Unió és az ENSZ tagjai vagyunk, meghatározott feladataink és kötelességeink vannak ebből fakadóan is a menekültek ellátásával kapcsolatosan, Magyarország a jelenlegi nemzetközi szabályok miatt nem is tehetné meg, hogy nem gondoskodik a menekültekről.

Szabadlevél és kitoloncolás

Azt is érdemes szerinte kiemelni, hogy nem állandó lakói lesznek a tábornak, nagy lesz a fluktuáció, cserélődni fognak ezek az emberek, viszonylag gyorsan. Ahogyan már most is, Pécsett a Belügyminisztérium alá sorolt Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (a tábor működtetője) bírálja el a zöldhatáron elfogott, menekültkérelmet előterjesztő migránsokat. Ide ezeket az embereket szervezetten fogják szállítani, tudni fogják tehát mindig, hogy kik vannak a táborba, ide nem lődörgő emberek jönnek. Mindeközben elbírálják a menedékkérelmüket, és ha kiderül, hogy nem adható meg nekik, akkor ki fogják toloncolni őket az országból. Aki viszont valóban jogosan kérte a menekültstátuszt, annak megadják. Ők ezek után, szabad emberként akárhová mehetnek az EU-ban, többségük, ez jól látható nem nálunk képzeli el a jövőjét, és elhagyja Magyarországot. Végül arra a felvetésre, hogy állítólagosan 19 ezer főt toloncolhatnak vissza Nyugat-Európából, olyanokat, akik regisztráltan Magyarországon léptek be az EU-ba, és jutottak el rajtunk keresztül más EU-s országokba, és ezeket az embereket majd megfelezik a sormási és a martonfai táborok között, azaz akár tízezer embert is fogadhatnak végül, badarságnak minősítette. Azt mondta, elméleti lehetőség, hogy ennyi embert visszatoloncolnának, erre szerinte nem kerül sor, a martonfai tábor pedig legfeljebb ezerfős lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!