Közélet

2007.11.09. 10:29

Harmadik alpolgármester: mutyizás vagy szükséges plusz?

Meixner Andrást jelölte alpolgármesteri posztra Tasnádi Péter polgármester a csütörtöki közgyűlésen. Az ellenzék tiltakozott, véleményük szerint az előterjesztés előkészítetlen volt, és úgy vélték, hogy a jelölés az MSZP belső viszályának eredménye.

Cseri László (DN)

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Meixner Andrást (képünkön éppen szavaz) jelölte alpolgármesteri posztra Tasnádi Péter polgármester
[/caption]Tizenöt perc szünetet kért Révész Mária, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője az alpolgármester-jelölés bejelentésekor, mert hivatalos tájékoztatást nem kaptak a kérdésről. A szünetben tartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy a közgyűlést megelőző napon a frakcióvezetők egyeztetésén sem került szóba a választás ügye, ezek után meglepetésként érte az ellenzéket az előterjesztés.

Páva Zsolt szerint az elmúlt 17 évben még nem fordult elő, hogy három alpolgármester ugyanazon párt színeit képviselte volna, és az egypárti diktatúra jeleként értékelte a jelenséget. Kővári János (ÖPE) politikai mutyizásról beszélt, hiszen olyan helyzetben állt elő egy belső politikai csetepaté eredményeként ez a helyzet, amikor a város bajban van.

Nyőgéri Lajos szocialista frakcióvezető állította, hogy az MSZP-n belül rend és fegyelem van, s azért is vált szükségessé az új alpolgármester megválasztása, mert csak októberben a polgármesternek 125, a két alpolgármester egyikének 110, másikának 108 rendezvényen kellett részt vennie, ezt a terhet pedig jó volna enyhíteni. Majdik Miklós (Fidesz) szerint érdemesebb lett volna szelektálni, esetleg nem mindegyikre elmenni.

Tasnádi Péter polgármester hangsúlyozta, hogy a megnövekedett feladatok miatt vált szükségessé ez a lépés. Végül 23 igen, 15 nem szavazat és 8 tartózkodás mellett megválasztották Meixner Andrást, aki letette az esküt. Tasnádi Péter az új alpolgármester tevékenységi köreit a következő közgyűlésen hozza nyilvánosságra, általános helyettesévé pedig Tóth Bertalant nevezte ki.

Az MSZP sajtótájékoztatóján Tasnádi hangsúlyozta: nincs bizalmi válság a frakcióban, ezt bizonyítja a koalíció egységes szavazása is. Nem értett egyet az ellenzéknek azzal az álláspontjával, miszerint a közgyűlés legfontosabb napirendi pontja az alpolgármester-választás, sokkal inkább a város hosszú- és középtávú fejlesztési stratégiája. Hiszen az önkormányzat a jövőben lépéseit nem ad hoc jelleggel teszi majd meg, hanem a stratégiára támaszkodva, amely zsinórmértéket jelent számukra.

Füredi Péter (MDF), aki a stratégia politikai összefüggéseiről is beszélt, úgy vélte, erősebb politikai lobbira lenne szüksége a városnak, nem érzékelhető közös fellépés komoly kérdésekben. Vagy sikerül gyökeresen változtatni a testület szemléletén, vagy annak cseréjére lesz szükség, szögezte le.

Bruttó 550 ezer forint plusz 110 ezer költségtérítés

Meixner András újonnan kinevezett alpolgármester visszautasította azokat a lapállításokat, miszerint számára az 550 ezer forint plusz a 110 ezres költségtérítés volt a tét, ezért vállalta volna az új megbízatását. Sokkal inkább a feladat nagysága miatt.

Valójában „munkára szegődik”, pénze ugyanannyi lesz, mint amennyit a Pécsi Rendezvényszervező Kht. művészeti igazgatójaként és a bizottságokban betöltött feladataiért öszszesen kapott, tehát nem

a pénz vezérelte.

Feladatkörei még nem tisztázottak, az biztos csupán, emelte ki, hogy

az oktatás hozzá tartozik majd. Meixner szólt arról is, hogy feladatának érzi a sajtóval való jó és mindennapos kapcsolatok kiépítését a gyors és megbízható tájékoztatás elősegítése érdekében.

Nem tudni, mi indítja majd be a város fejlődését

Az Eco-Cortex által készített stratégia rendkívül sokrétű és jelentős munka, ám kissé szétfolyó, mondta Gáspár Gabriella (Fidesz). Egyet lehet érteni azzal az álláspontjával, hogy újraiparosításra van szükség, hogy a kereskedelem és a turisztika újragondolása időszerűvé vált, de arra nem kapunk választ, hogy mi lesz az, ami beindítja az ehhez szükséges fejlődést, lesz-e bármiféle tőkeinjekció, amely nélkül nem képzelhető elmozdulás. Lehet persze a mozgatórugó az EKF és a Pólus-program, de erre vonatkozóan semmiféle garancia nincs. Amellett, érvelt a képviselő, hogy a humán szféra kissé elnagyolt, nehezen érthető a stratégiában olvasható utalás, mely szerint megtörtént az összehangolás az EKF 300 milliós megvalósíthatósági tanulmányával, pedig az még el sem készült.

Cseri László (DN) Bruttó 550 ezer forint plusz 110 ezer költségtérítés Meixner András újonnan kinevezett alpolgármester visszautasította azokat a lapállításokat, miszerint számára az 550 ezer forint plusz a 110 ezres költségtérítés volt a tét, ezért vállalta volna az új megbízatását. Sokkal inkább a feladat nagysága miatt.

Valójában „munkára szegődik”, pénze ugyanannyi lesz, mint amennyit a Pécsi Rendezvényszervező Kht. művészeti igazgatójaként és a bizottságokban betöltött feladataiért öszszesen kapott, tehát nem

a pénz vezérelte.

Feladatkörei még nem tisztázottak, az biztos csupán, emelte ki, hogy

az oktatás hozzá tartozik majd. Meixner szólt arról is, hogy feladatának érzi a sajtóval való jó és mindennapos kapcsolatok kiépítését a gyors és megbízható tájékoztatás elősegítése érdekében. Nem tudni, mi indítja majd be a város fejlődését Az Eco-Cortex által készített stratégia rendkívül sokrétű és jelentős munka, ám kissé szétfolyó, mondta Gáspár Gabriella (Fidesz). Egyet lehet érteni azzal az álláspontjával, hogy újraiparosításra van szükség, hogy a kereskedelem és a turisztika újragondolása időszerűvé vált, de arra nem kapunk választ, hogy mi lesz az, ami beindítja az ehhez szükséges fejlődést, lesz-e bármiféle tőkeinjekció, amely nélkül nem képzelhető elmozdulás. Lehet persze a mozgatórugó az EKF és a Pólus-program, de erre vonatkozóan semmiféle garancia nincs. Amellett, érvelt a képviselő, hogy a humán szféra kissé elnagyolt, nehezen érthető a stratégiában olvasható utalás, mely szerint megtörtént az összehangolás az EKF 300 milliós megvalósíthatósági tanulmányával, pedig az még el sem készült. Meixner Andrást (képünkön éppen szavaz) jelölte alpolgármesteri posztra Tasnádi Péter polgármester -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!