Közélet

2016.04.28. 16:59

Harmincnyolcezer tábla fogja a Nap energiáját

Ünnepélyes keretek között avatták fel Pécsett az erőmű szomszédságában az MVM Hungarowind Kft. felépült naperőművét.

K. E.

A 10 MW kapacitású létesítmény célja, hogy növelje a megújuló források arányát a hazai energiafelhasználásban. A beruházás több mint 4 milliárd forint uniós és állami támogatás segítségével valósult meg.

A tudatos előkészítésnek köszönhetően a fotovoltaikus erőmű a Pécsi Hőerőmű egykori, már felhagyott és teljes mértékben rekultivált zagyterének területén létesült, ezzel a több mint 10 hektáros terület a lehető leginkább környezettudatos módon hasznosult.



 Az erőmű nagyságát és a kivitelezés komplexitását jól mutatja, hogy több mint 38 ezer darab napelempanelt kellett felszerelni, a kivitelezésen pedig csúcsidőszakban naponta 260 fő dolgozott. Az MVM Hungarowind Kft. által létesített naperőmű évente 10,115 millió kWh villamos energia előállítására képes károsanyag-kibocsátás nélkül, ami az előzetes számítások szerint 3300 magyar háztartás éves villamosenergia-felhasználását fedezheti.

A megújuló technológiák egy része (pl. napelemek, naperőművek) mára gazdaságosan üzemeltethető. Elterjedésüket nagyban ösztönzi, hogy Magyarország vállalta: a megújuló energiaforrások végső energiafogyasztáson belüli részarányát 2020-ig 14,65 százalékra emeli. A célkitűzés teljesítése időarányosan jól halad, a mutató már tavalyelőtt elérte a 2016-ra tervezett értéket. Ezen túlmenően nem elhanyagolható a beruházás környezeti hatása sem: a pécsi napelemes erőmű várhatóan közel 15 ezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását éves szinten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!