Közélet

2014.03.31. 11:30

Három éves a buszfoglalás: Csizi szerint abszolút siker volt

A pécsi buszfoglalás néven elhíresült akcióra emlékezett sajtótájékoztatón hétfőn délelőtt Csizi Péter alpolgármester. Hamarosan megállapodhat a városvezetés egy négymilliárdos, új buszok beszerzésére szóló hitelről.

B. A. (Dunántúli Napló)

Abszolút sikerként könyvelte el Csizi Péter, Pécs fideszes alpolgármestere az épp három éve történt cégfoglalást, a pécsi buszfoglalás néven is ismert akciót, amellyel lefejezték az akkori, részben városi, holdingos tulajdonú buszos cég, a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. vezetését, majd egy új, tisztán önkormányzati tulajdonú társaságnak, a Tüke Busz Zrt.-nek adták át a szolgáltatást. Ezen ügyek miatt egyébként perek vannak folyamatban az egymással szerződéses viszonyban álló Mecsekbusz Kft. és a PK Zrt. közt még ma is.

Csizi hangsúlyozta: az utóbbi időben minden fontos buszos pert a város megnyert. Kérdésünkre, hogy elviekben akár még több száz milliót kell fizetni bánatpénzként a Mecsekbusznak, úgy felelt, az előző városvezetés időszakában mintegy 1,7 milliárdos kárt okoztak a pécsieknek - ennyi a PK Zrt. büntetése és tartozása az adóhatóság felé, bizonyíthatóan, emiatt nem tud elképzelni olyan pert, amelynek a végén a város bármennyi bánatpénzt fizet.

Az alpolgármester a város korábbi és mindenkori vezetésének azt üzente, hogy a közösségi közlekedést mindig a pécsieknél kell tartani. Csizi büszkén említette a pécsi buszcsere-programot, amelyet mínuszból kellett elindítaniuk, s amelynek köszönhetően ma több mint negyven új busz futja a város utcáit, szállítva naponta 56 ezer embert. Ezek egy része bérelt, egy része kedvezményes állami hitelből vett jármű.

Hétfőn az MFB képviselőivel tárgyal Csizi egy négymilliárdos hitelről, amelyen szintén új buszokat vásárolnának és fejlesztenék a közlekedést. Szerinte akár már ma megállapodhatnak, de a végső számokról egyelőre nem akart beszélni. A konstrukció szerint az önkormányzat veszi majd fel a szintén kedvezményes hitelt, ők veszik a buszokat, amit a Tüke Busz fog majd bérelni a várostól, piaci áron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!