Közélet

2009.12.01. 18:43

Három kutató kapta a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat

Kollár László pécsi kémikus, Simon István szegedi biológus és S. Varga Pál debreceni irodalomtudós kapta az idei Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjakat.

Forrás: hirado.hu

Kollár László pécsi kémikusnak, Simon István szegedi biológusnak és S. Varga Pál debreceni irodalomtudósnak adták át kedden Budapesten az MTA épületében az idei Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjakat, amelyek összege egyenként hárommillió forint.

A 2009-es díjazottak közül Kollár László a Pécsi Tudományegyetem, Simon István az MTA Szegedi Biológiai Központja, S. Varga Pál pedig a Debreceni Egyetem munkatársa. A méltatás szerint Kollár László jelentős eredményeket ért el a koordinációs kémiai alapkutatás, a fémorganikus vegyületek szintetikus kémiája, valamint újszerű, gazdaságos szintézisek kidolgozása területén. Simon István munkájának középpontjában a fehérjék szerkezetét meghatározó alapelvek feltárása áll. S. Varga Pál kutatási területe a klasszikus magyar irodalom, törekszik "a magyar irodalom és nemzettudat karakteres jegyeinek egzakt megragadására és nemzetközi összefüggésekbe helyezésére" - összegzi a méltatás.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!