Közélet

2008.06.26. 11:02

Hazahozza kincseit a Zsolnay-műgyűjtő

Egy hatszáz darabból álló Zsolnay-gyűjtemény kerülhet hamarosan Pécsre, Amerikából.

Ludvig Ágnes

Több mint egy évszázad legkiválóbb Zsolnay-dísztárgyai pihennek dr. Gyugyi László, magyar származású műgyűjtő amerikai birtokán. Egyelőre. Az önkormányzat ugyanis arról tárgyal, hogy a mintegy hatszáz darabból álló, világviszonylatban is ritkaságnak számító, egyedülálló kollekció mielőbb Pécsre kerüljön.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Dr. Gyugyi László a felújított Zsolnay-gyárat tartja a legjobb helynek
[/caption]

– A Zsolnay-porcelán szülőhazája Pécs, itt van méltó helye a gyűjteménynek is – jelentette ki Tasnádi Péter polgármester a városházán.

A tervek szerint a műkincseket Matyi Dezső, a Pécsi Direkt Kft. ügyvezető igazgatója megvásárolja a gyűjtőtől, amelyeket aztán – amellett, hogy ő marad a tulajdonos – felajánl a városnak, hogy Pécs nagyszabású kiállítást rendezzen belőlük az EKF évében. A dísztárgyakat azonban nem a Janus Pannonius Múzeumban állítanák ki a többi Zsolnay-porcelán mellett, hanem azoktól függetlenül, a 2010-re megépülő Zsolnay Kulturális Negyedben tennék látogathatóvá, a helyszín egyik fő attrakciójaként.

Mint lapunk megtudta, a döntéssel Sárkány József, a Baranya Megyei Múzeumi Igazgatóság osztályvezetője nem ért egyet: a kezdeményezés eredményeként két konkurens kiállítás létrejöttét jósolja. Úgy gondolja, hogy a város az amerikai gyűjteménnyel nem gyarapszik; érdemesebb lenne inkább új színfoltokkal frissíteni Pécs kulturális palettáját, és nem a már meglévőket gyarapítani.

Dr. Gyugyi László szerint nincs szó versenyről a két kiállítás között; az ő darabjai kiegészítik a múzeumét. A gyűjtemény azonban – amelyet talán nevezhetünk dr. Gyugyi László életművének is –, önmagában egyedi és egységes; olyan szecessziós darabokat is tartalmaz, amelyek a pécsi múzeumból hiányoznak, és amelyek világhírűvé tették a Zsolnay nevet.

Mivel az összeállítások jellegükben különböznek, a gyűjtő nem szeretné, hogy saját darabjai szétszóródjanak, vagy más műtárgyakkal keveredjenek. Elhelyezésükre Pécset, azon belül pedig a felújított Zsolnay-gyárat tartja a lehető legjobb helynek. A figyelemre méltó kollekció valószínűleg nem csak a pécsiek, de a külföldi érdeklődők számára is tartogat soha nem látott ritkaságokat. Ahogy Matyi Dezső fogalmazott: „Nem hiszem, hogy bárki, aki még nem látta a Gyugyi-gyűjteményt, tudná, hogy mit jelent a Zsolnay név.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!