Közélet

2015.06.15. 11:37

Hegedűs Attila: „Anyagot tolni ma már bárhol lehet”

Ma a legnagyobb kábítószer­dealer a posta, és drogozni mindenhol lehet – többek között erről is beszélt lapunknak Hegedűs Attila, a Bulisegély Szolgálat harminchat éves koordinátora.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

– Kezdjük múltba tekintéssel: azt mondják, hogy a nagy partik ideje a kilencvenes évek vége volt. Azóta lejtmenet van?
– Azt azért nem mondanám. Egyszerűen változik a világ: mások a fiatalok, új zenék jönnek, és rengeteg az új szer is, ezzel párhuzamosan a szórakozóhelyek területén is van egy kis átrendeződés. Ebből a szempontból Pécs ugyanolyan, mint a többi hasonló nagyváros.

– A partikultúra is átalakult?
– Egy része nem. Nagyon sokat foglalkoztak egy időben a mai fiatalok úgynevezett rohamivásával, tehát azzal, hogy a tizenéves fiúk és lányok rövid idő alatt nagyon sok alkoholt isznak meg. Ez a jelenség itthon sokak számára ismerős lehet. Szerintem sosem okozott komoly gondot egy fiatal számára, hogy alkoholhoz jusson, de a házi főzésű szeszek legalitásában ez ma már evidens. A szórakozóhelyek italakcióinak is ezzel kell versenyezniük, szeretnék, hogy helyben fogyasszanak a vendégek, és ne az „alapozásnál” költsék el minden pénzüket. Nem könnyű ma kamasznak lenni, óriási a választék és szinte minden a fogyasztásra ösztönöz, az élménykeresésben nagyon fent van már az ingerküszöb.

– Mi változott még?
– A szerekhez való hozzáférés. Korábban azért kellettek kapcsolatok, illetve alkalmak vagy speciális színterek ahhoz, hogy valaki kábítószerhez jusson – ma elég, ha van otthon internet. Néhány kattintás, és már meg is rendeltünk valamilyen dizájnerdrogot, amit a jelenlegi legnagyobb dealer, a posta házhoz szállít. A dolog ráadásul teljesen legális, hiszen olyat rendelünk, ami abban a pillanatban nincs rajta a tiltólistán. És ráadásul trükközni sem kell: gondoljunk csak bele abba, hogy egy tizennyolc év alatti fiatal a törvény szerint nem vehet sem cigarettát, sem alkoholt – de dizájnerdrogot könnyedén rendelhet magának.

– Erre fel lehet készülni? Létezhet erre drogstratégia?
– Persze, hogy létezhet, igazából a trendeket kell nagyon figyelni, s arra minél gyorsabban reagálni. Ha a kérdés konkrétan Pécsre vonatkozik, akkor azt kell mondanom, hogy az említett korlátlan hozzáférés miatt egyre kisebb a különbség a szintek között. Herbált vagy kristályt tolni bárhol és bármikor lehet, a suliban nagyszünetben, az utcán, edzésen, otthon. Elvált a használat a bulizástól is, nincs már komoly különbség a város és a falu között sem. Illetve valami mégis: a drog ott terjed jobban, ahol kevés a kikapcsolódási lehetőség, ahol több az unalom, és kevesebb a sikerélmény.

– Ezt szokták úgy leegyszerűsíteni, hogy ha lenne több pingpong­szakkör, akkor kevesebb lenne a szerhasználó.
– Ez tényleg leegyszerűsítés, de azért van benne igazság. Minél több lehetősége van egy fiatalnak, hogy lekösse magát, minél több hely van, ahol kiélheti energiáit, annál kevesebb az esély arra, hogy a szerek felé fordul. Pécs városa egyébként támogatólag lép fel, a Party Busz kezdeményezésünket is támogatták. Ha ebből indulok ki, s még hozzáveszem, hogy a mai fiatalokhoz gyorsabban jut el az információ is, sokan képben vannak, akkor egyáltalán nem látom apokaliptikusnak a jövőt. Régen az alkohol volt meg a szipuzás, most nagyobb a választék, de a lényeg ugyanaz: így vagy úgy, de mindenki a boldogságot keresi.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!