Közélet

2014.02.26. 18:17

Helyi adók Pécsett: jönnek az értesítők, kiderül, mennyit fizetünk

Idén összesen 83 ezer határozatot és egyenlegértesítőt küld ki az önkormányzati adóiroda Pécsett, a befizetési határidő pedig március 17-e. Legtöbben az ingatlanok és az autók után adóznak.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

A városházával kötött megállapodás alapján február utolsó napján kezdi kézbesíteni a posta az önkormányzati adókkal kapcsolatos leveleket, Pécsett idén összesen 83 ezer borítékot dobnak be a postaládákba. Legtöbben az ingatlanok és az autók után adóznak.

Nagy Zoltán, az adóügyi iroda vezetője elmondta, a fizetési kötelezettség összegének változása esetén határozatokat, változatlan fizetési összeg esetén pedig egyenlegértesítőket küldenek ki.

– Az adózók létszámát tekintve minimális a változás, viszont a vagyontárgyak esetében több mint 10 ezer új építmény- és telekadó fizetési kötelezettséget állapítottunk meg a tavalyi év azonos időszakához képest. Nincs szinkronban a vagyontárgyak növekedése az adózók számának növekedésével, ugyanis az elmúlt időszak feltárási munkájának eredményeképpen nagyon sok második, harmadik ingatlan után állapítottunk meg újabb fizetési kötelezettséget az eddigi  adózóknál – mondta Nagy Zoltán.

A szakember tájékoztatása szerint tavaly szeptemberben a közgyűlés igen tetemes mértékben csökkentette az adók összegét, illetve korábban nem szabályozott kedvezményeket állapított meg az állampolgárok, illetve bizonyos tevékenységet folytató gazdálkodók számára. Csaknem húsz esetben fizetnek a magánszemélyek és gazdálkodók kevesebbet, számszerűsítve mintegy 350 millió forint marad az adófizetők zsebében idén Pécsett.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön magasnak találja Pécsen a helyi adókat?
---------------------------------------------------------------------------

– Aki tavaly bármilyen kedvezményt igénybe vett, azt mindaddig nem kell újra kérnie, amíg a körülményeiben nem következik be változás, azt automatikusan megkapja 2014-ben is. A befizetési határidő a március 15-e utáni első munkanap, azaz a március 17-én, éjfélig postára adott befizetések határidőben történő befizetésnek minősülnek – mondta az irodavezető.

Azt ígérik, egyszerűbb és átláthatóbb lesz a határozat az adózó számára - további részletek erről a csütörtöki Dunántúli Naplóban! A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!