Közélet

2016.03.09. 12:08

Hiánycikk a háziorvos

Bár akad egy-két kivétel, a fiatal orvosok messziről kerülik a háziorvosi praxisokat, főleg vidéken. A körzetek ellátását helyettesítéssel oldják meg, ez azonban csak tűzoltásra elég.

Katus Eszter (DN)

Közzétette honlapján a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek listáját az Országos Alapellátási Intézet. A Dél-Dunántúlon (vélhetően a pécsi orvosi kar miatt) Baranya van a legjobb helyzetben: „csak” nyolc praxis maradt orvos nélkül. Tolnában ez a szám viszont már 14, akárcsak Somogyban. Baranyában Borjád, Ibafa, Nemeske, Vásárosdombó, Hetvehely, Mohács, Mecseknádasd és Pécs egyik körzete keres háziorvost, illetve gyermekorvost.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Baranyában az országos átlaghoz képest jó a helyzet, de több fiatal orvos kellene megyénkbe is (Fotó: MW)
[/caption]

A feladat azonban nem egyszerű. A tapasztalat szerint ugyanis főként csak a fővárosi, nagy forgalmú, bejáratott körzetekért van kereslet, a kisebb, vidéki praxisokért – főleg ha elmaradottabb térségben vannak – alig.
Emellett a háziorvosi pálya önmaga sem igazán vonzó. Az alulfinanszírozottság ugyan az egész egészségügyre jellemző, de az alapellátásra különösen. A praxist vállalkozásban működtetik a háziorvosok, nyereséget pedig csak nagyon ritkán tudnak termelni. Sok fiatal orvos ezért inkább külföldre megy, akik mégis Magyarországon maradnak, inkább a kórházi szakorvosi pályát választják. Így amikor egy praxis orvosa nyugdíjba megy, a helyét gyakran nem veszi át senki. Ezeknek a körzeteknek az ellátását jellemzően helyettesítéssel oldják meg, ez azonban csak tűzoltásra elég. A problémát támogatással próbálják kezelni: a hosszú ideje betöltetlen helyek megnyitásáért 6–10 millió forintot lehet nyerni.

Vannak kivételek: Budapestről jönne vissza Baranyába

Szerencsére akadnak azért kivételek is. A pécsi dr. Oszoli Dániel például 2013-ban végzett az orvosin, és jelenleg Budapesten dolgozik. De ez már nem tart sokáig: egy-két éven belül ugyanis szeretne visszaköltözni szülővárosába, Pécsre, és saját praxist működtetni.
– Láttam, hogy a kórházban hogyan mennek a dolgok – a háziorvosi munka véleményem szerint sokkal szabadabb. És ha az embernek megvan a kellő tapasztalata és persze önbizalma, akkor háziorvosként is meg tudja állni a helyét. Bármilyen baranyai település szóba jöhet, csak megoldható legyen a megyeszékhelyről való ingázás. Család mellett ezt a munkát látom kiegyensúlyozottabbnak, és így a betegekkel is szorosabb kapcsolatot tudnék kialakítani, mint a kórházban, ami segítheti a megelőzést és gyógyulást is – magyarázza dr. Oszoli Dániel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!