15°
21°
11°

Hisztifajták, avagy hogyan kezeljük minél hatékonyabban a gyerek dührohamait

Kisgyermekes szülőket, nagyszülőket vártak gyermekeikkel együtt szerdán délelőtt a pécsi Családok Házába egy rendhagyó baba-mama klubfoglalkozásra.

Vidám, hangos gyerekzsivaj töltötte be szerdán délelőtt a Köztársaság térrel szomszédos Családok Házát. Közel negyven anyuka, apuka, nagyszülők, gyerekek és unokák vettek itt részt egy tartalmas foglalkozáson. A Házasság Hetében tartott rendezvényen meglepő felvetéseket tettek.

A téma a minden családban jól ismert dackorszak és az ehhez kapcsolódó hisztiügyek voltak. A rendhagyó baba-mama klubfoglalkozáson a hatalmas szőnyegen különböző korú gyerekek játszottak. Előkerültek a kisvonatok, a színező könyvek, a babák, az építőkockák és számtalan színes figura. És miközben az apróságokat lefoglalták a játékok, a szülők, nagyszülők hasznos elméleti és gyakorlati tanácsokat kaptak.

Hisztitípusok

– Többféle hiszti létezik és nagyon fontos, hogy ezeket szülőként meg tudjuk különböztetni egymástól – hangsúlyozta Uzsalyné Dr. Pécsi Rita neveléskutató, a Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház irodavezetője. – A tehetetlenség hisztijében mindig segítenünk kell a gyereknek. Például ha nem tudja a kockákat megfelelően egymásra tenni, vagy képtelen bekötni reggel a cipőfűzőjét, esetleg nem találja egy iskolai feladat megoldását. Ilyenkor segítek kimondani és átélni, hogy mi a probléma, amivel hozzásegítem a következő lépéshez. Tehát nem mondom meg neki, hogy kettő meg három az öt, hanem adok neki egy megoldási alternatívát, hozzásegítem a végső céljához.

Előadás

A baba-mama foglalkozáson felvonultatták a hisztihez kapcsolható „színházi előadás” repertoárt is. Ahogy a szakember rávilágított: a gyerek ebben az esetben elkezd hangosabban, magasabb hangon kiabálni, sírni vagy zokogni, csúnyán beszélni, belecsíp az öccsébe. A skála végtelen, és másként szól apának, másként anyának és megint másként a nagyszülőknek. Ehhez társul hozzá a megfelelő helyszínválasztás, például a bolt kellős közepe.

– Alapszabály, hogy el kell dönteni, hogy mit engedünk meg és mit nem – világított rá Pécsi Rita. – Előtte megbeszéljük ezt saját magunkkal, aztán a gyerekkel is. Tudatosítjuk, hogy a gyeplő nálunk van, és tartjuk magunkat a megállapodáshoz. És akkor hatékonyak leszünk.

Unalom

Fontos tudnivalóként hangzott el: a gyerek idegrendszerének egyszerűen fáj az unalom. Ezért is kezelik nehezen például a pénztárnál a sorban állást. Pécsi Rita szerint azonban ilyenkor nem kell bezárni vagy büntetni őket, mert fontosabb a segítségnyújtás abban, hogy az apróság túljusson a problémán, kikerüljön a gödörből. És természetesen a hisztivel ne érje el azt, amit annyira szeretett volna. Következetességre bátorította a jelenlévőket és az úgynevezett kihatás magatartásra. Ez utóbbi szerint ha nem erősítünk meg egy magatartást, az megszűnik. Javaslatként az érintést, a szemkapcsolatot, a finom hangszínt és a közeledést fogalmazta meg.


Életszerű példákat kaptak a neveléshez

Naponta többször találkozik a foglalkozáson elhangzott hisztirohamokkal a háromgyerekes Sári. Ahogy kérdésünkre megfogalmazta: jól esik hallani, hogy máshol is akadnak ilyen problémák, és érdekes tapasztalat új megoldásokat megismerni, majd kipróbálni. Sári a kivárásra, érintésre és a figyelemelterelésre esküszik.

– Nagyfokú tudatosság kell ahhoz, hogy jól tudjam kezelni a dühkitöréseket, de ha kipihent vagyok, akkor jön zsigerből – mesélte a Dunántúli Naplónak. – Sokszor van lelkiismeret-furdalásom attól, ha kiabálok az épp ordító gyerekkel. Mert jogos: hogyan várhatnék el tőle más magatartást, ha én is ezt teszem? Néha kell a hideg víz. Nem neki, hanem nekem.

Nem egyformán tombolnak a gyerekek

Marcsi négy gyermekkel a nagycsaládosok köréhez tartozik. A 3, 6, 8 és 10 éves apróságok mellett még egy pocaklakóval érkezett a foglalkozásra. Tapasztalatai szerint minden gyereke másként és másként hisztizik, de még az életkor is eltérő, amikor először találkozott a jelenséggel.

– Két gyerekem másfél, a másik kettő hatévesen kezdte, a tízévesnél a mai napig kitart – mondta mosolyogva. – Sokszor nehéz az elszakadási helyzet, egyre nagyobb a hangerő és sajnos rosszak a megoldó kulcsok, hiszen ami az egyiknél beválik, az a másiknál már nem.

Náluk a legjobban Marcsi férjének a módszere a hatékony, aki türelemmel kivárja a történéseket, és csak azután cselekszik.

Olvasson tovább!

Legolvasottabb

1
Nyitva volt a sorompó, miközben jött a vonat
2
Teljes útlezárás az M60-as autópályán
3
Elütöttek két gyalogost a baranyai Cserdiben
4
Elhunyt az egykori C’est La Vie énekesnője
5
Egy focicsapatnyi migránst kaptak el Bóly közelében
a magyar zeneművészet népszerűsítéséért
A Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki Ennio Morriconét
időjárás / 1 órája
Csütörtökön délutánra kisüthet a Nap
A legmagasabb hőmérséklet 20 és 24 fok között alakul.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy MALMOS IMRE volt Zsolnay gyár dolgozója 80 éves korában családja körében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása október 24-én 12.30 órakor lesz a pécsi köztemetőben. A gyászoló család
A sors akaratát mély fájdalommal fogadva tudatjuk azokkal, akik ismerték és szerették, hogy ZSOLDOS JENŐ 61 éves korában váratlanul eltávozott közülünk. Temetése 2017. október 24-én a 12.30 órakor kezdődő szentmisét követően 13 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájából. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesapánk, nagypapánk, KÓKÁNY JENŐ 71 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. október 24-én 15 órakor lesz a pécsi köztemető dísztermében. Kérjük csak egy szál virággal búcsúzzanak tőle. A gyászoló család
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyám, nagymamánk, dédikénk, BODÁN FERENCNÉ Körösztös Anna életének 86. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. október 26-án 14 órakor kezdődő gyászmise után lesz a pécsi köztemető kápolnájában. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyám, nagymamánk, VARGA NÁNDORNÉ Varga Mária 76 éve korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2017. október 24-én, 11 órakor lesz a szentlőrinci temetőben. A gyászoló család
Megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett férjem, vejem, KRISZT JÓZSEF volt DÉDÁSZ dolgozó szigetvári, volt teklafalui lakos 68 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2017. október 21-én 11 órakor lesz a teklafalui temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
kosárlabda / 12 órája
Kikapott a PEAC-Pécs a DVTK otthonában
K. Mayer András
Közgyűlési előzetes / 13 órája
Növelik az idősotthoni férőhelyek számát Pécsen
HLB
sebesség-ellenőrzés / 14 órája
Ezeken a helyeken les ránk a traffipax csütörtökön
bama.hu
bűnüldözés / 15 órája
Drónnal lesik a tolvajokat a szigetvári zsaruk
bama.hu (Forrás: Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság)
Szigetvár / 15 órája
Kérik, hogy figyeljünk az otthonunkra
J.G.
Beruházás / 15 órája
Hamarosan megújul a Pécsi utca
Zsigmond József