Közélet

2016.08.12. 11:15

Hivatalos: eladta Pécs a Ledina Kerámiát

Mint megírtuk tegnap, sajtóértesülés szerint eladta a pécsi önkormányzat az ellen-Zsolnay cégként ismert Ledina Kerámia Kft.-t. Az önkormányzat pénteken délelőtt megerősítette a hírt.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

A Hír Tv információja volt, hogy eladja a pécsi önkormányzat a pár hónapja a város közgyűlése által alapított, eddig száz százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Ledina Kerámia Kft.-t. Azt is írták, hogy közvetve ugyan, de egy offshore-hátterű vállalkozás veszi meg az ellen-Zsolnay cégként ismert Ledina Kerámiát. Lapunk is utánajárt az ügynek tegnap, s azt tudtuk meg, hogy valóban tárgyaltak egy budapesti székhelyű céggel, amelynek egy másik vállalkozás a tulajdonosa, de amelynek tulajdonosai közt már találunk egy, az egyik európai adóparadicsomnak is nevezett Ciprusra bejegyzett, vagyis feltehetően on-shore-nak mondható céget.

Megírtuk azt is, hogy a pécsi városvezetést is kerestük tegnap az ügyben. Onnan pénteken délelőtt kaptunk választ, és a Ledina eladását megerősítették. Arra kérdésünkre, hogy miért adta el a város a Ledina Kerámiát, azt írták, hogy a város a Ledina Kerámia Kft.-t azért alapította, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra dolgozóinak munkahelyét és munkáját biztosítsa. Az új tulajdonossal ez a cél és ez a vállalás erősödik meg a gyakorlatban.

Rákérdeztünk arra is, hogy mi az oka annak, hogy legalább két napot csúszik a Ledina dolgozói fizetésének a kifizetése, amire az volt a válasza az önkormányzatnak, hogy a Ledina dolgozóinak a bérét az új tulajdonos finanszírozza meg, ehhez pedig szükség van az új tulajdonossal való szerződéskötés lebonyolítására, ami jelenleg folyamatban van.

Megerősítették azon értesülésünket is, hogy a Ledina dolgozói tíz százalékos béremelést kapnak: „az új tulajdonos arról tájékoztatott minket, hogy 10%-os béremelést kíván érvényesíteni minden egyes munkavállalónál”, közölték. Végül arra a kérdésre, hogy miképpen talált egymásra a pécsi önkormányzat, illetve a Ledina, valamint a céget megvásárló társaság, úgy feleltek, hogy Pécs városa számos külföldi és hazai befektetővel van kapcsolatban, ilyen kapcsolatok révén tett ajánlatot az új tulajdonos.

Szavaztak az eladásról

Pécsi képviselőként és az MSZP városi elnökeként tiltakozik a Ledina Kerámia Kft. eladása, az oda csábított dolgozók kijátszása ellen, közölte lapunkkal Gulyás Emil. Hozzáttette: Páva Zsolt polgármester önkormányzati hátteret ígért, nem ciprusit.

A baloldali képviselő elmondta, hogy a Ledina Kerámia eladásáról most szerdán, zárt ajtók mögött, átruházott hatáskörben a jogi és ügyrendi bizottság döntött, de a város gazdasági bizottsága, amelynek ő is tagja, előzetesen, szintén aznap állást fogalalt az ügyben.
Annyit elmondhatott, hogy ő a döntés ellen szavazott, de mindkét testület végül megszavazta az értékesítést. Azt is nehezményezte, hogy a Ledina Kerámia eladásáról egy helyben kiosztott anyag után, az ülés után azonnal elrendelt, újra megnyitott zártajtós ülésen kellett szavazniuk. Vagyis az előzetesen kiküldött meghívóban ez a napirend nem szerepelt, így például a sajtó sem szerezhetett róla előzetesen tudomást, holott, nyilvánvaló az, hogy lett volna rá érdeklődés, illetve hogy egy ilyen megállapodáshoz nem hirtelen döntések vezethetnek.

Közölte, hogy egy budapesti székhelyű társaság, az Anidel Projekt Kft. ajánlatát fogadta el a város, amely hárommillió forintért vásárolta meg a Ledina Kerámiát.

Szerinte blöffölni próbálta a városvezetés, a dolgozókkal folytatott hazárdjátékot, de mostanra kiderült, hogy az nem jött be. Szerinte nem elfedni, átpasszolni, utólag jóváhagyatni kell a vélelmezhető jogsértéseket, hanem menteni a város becsületét, a felelősöknek pedig vállalni a tetteik következményeit. Szerinte ugyanis arról van szó, hogy a város vezetői most így, utólagosan próbálják menteni a bőrüket, menekülni és kibújni a felelősségvállalás és a jogi felelsősségre vonás elől.


Másik szakszervezet: nem mondanak fel a ledinások

Az Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (EPADSZSZ) alá tartozó, a korábban Zsolnay, most már Ledina dolgozókat tömörítő szakszervezet sajtóközleményt juttatott el lapunkhoz pénteken. Stocker Zoltán, EPADSZSZ főtitkára azt mondta, a Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ)  semmilyen módon nem kereste meg, vagy tárgyalt a Ledina Kerámia Kft. dolgozóival, és a cég dolgozói sem kívánják igénybe venni az FDSZ kínálta lehetőségeket.
Közölte, hogy a Ledina Kerámia alkalmazottai nem kívánnak felmondani jelenlegi munkáltatójuknál, s visszatérni korábbi munkaadójukhoz.

Továbbá elmondta, hogy 2013 óta nem volt számottevő szakszervezeti képviselet a Zsolnay-gyárban. Éppen a Zsolnay jelenlegi tulajdonosai voltak, akik annak ellenére mondták fel érdemi tárgyalások nélkül, egyoldalúan 2013 decemberében a kollektív szerződést, hogy a munkavállalói érdekképviselet az egyeztetés lehetőségét kérte, s szerinte a felmondással komolyan csorbították a dolgozók jogait.

Mivel a Ledina Kerámia Kft. dolgozói létszáma szerintük most jelenleg meghaladja a százhúsz főt, a Zsolnay porcelán, pirogránit és eozin üzemi fizikai dolgozóinak és szakmai vezetőinek kilencven százalékát, így kétségesnek tartják, hogy a továbbra is a Zsolnay alkalmazásában lévő, és korábban elsősorban nem a termelésben tevékenykedő kollégák létszáma a gyár által közölttel megegyezik. Továbbá aggályosnak tartják, hogy a valós létszám dolgozói összetétele szakképesítés és munkakör tükrében alkalmas-e a gyár szabályos működtetésére, a szerződött megrendelések teljesítésére és tényleges termelésre.

Babos Attila (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!