Közélet

2009.09.18. 16:56

Holnap mindenütt megnyílnak a templomok és a kultúrházak

Immár másodjára kapja a tematikáját pécsi műemlékek után a Kulturális Örökség Napjai (KÖN) országos akció. 2003-ban a Zsolnay házdíszek adták a központi témát, most pedig a Pécsi Püspökség ezer éve után a szakrális terekre figyelnek mindenütt.

Mészáros B. E.

Ez pedig nem kis dolog, mert szeptember 19–20-án hazánkban templomok, kolostorok, zsinagógák, kápolnák, kálváriák, kegyhelyek nyílnak meg több mint 370 település 800 helyszínén.

Az idei rendezvénysorozat egyik újdonsága, hogy építészek magyarázzák el alkotásaik különlegességeit: Baranyában Palkonyán Grátz Antal fog ily módon beszámolni a Szent Bertalan-kápolna sajátosságairól. Természetesen ismét megtekinthetők máskor nem nyilvános műremekek is: Pécsett a Vasváry-villa, az MTA-székház tárja ki így most kapuit, de látható lesz egy magángyűjtő, Berghauer Tibor botanikus kertje, valamint a Váradi Antal utcai antikvárium udvara, tetőtere, padlása, és a Középkori Egyetem feltárt eredményei is.

Ingyen elérhetők az ókeresztény síremlékek, a Dómmúzeumban a pécsi bazilikáról hatalmas méretű fotókból készül tárlat, a Várostörténeti, a Néprajzi, a Csontváry, a Zsolnay Múzeum szakvezetéssel várja az érdeklődőket. Séták indulnak a pécsi barokk műremekeket felfűzve, a bőrgyári kastélyt bemutatva, továbbá bel- és külvárosi templomokhoz is. Bólyba is érdemes leruccanni: itt a Batthyány-Montenuovo-mauzóleumtól a malomig tart a séta, melynek során útba ejtik a magtárat, a kastélyudvart, a helytörténeti kiállítást, a Historia Hallt.

A KÖN-höz csatlakozik a Baranya Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központ is. A József Attila utca 10.-ben szombaton a kultúrák kertje nyílik, ahol délután a római kori örökségünkről hangzanak el előadások, a Kobrajazz és a Dutar ad hangversenyt, a Misina táncházzal, Zayzon Zsolt Radnóti-esttel várja az érdeklődőket.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!