Közélet

2014.11.09. 20:05

Hónapokat csúszik a kertvárosi elkerülő átadása az időjárás miatt

Az építkezés kezdetekor idén december vége volt a megcélzott dátum a kertvárosi elkerülő átadására, később már a jövő márciust is meglebegtették, míg a mostani állás szerint csak júniusban vehetik a birtokba az utat a közlekedők. A több hónapos csúszásért az időjárást okolják.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Várhatóan még fél évet várni kell a kertvárosi elkerülő átadására, az út már biztosan nem készül el idén. Korábban arról beszéltek a beruházás irányítói, hogy még az év végéig végeznek a kivitelezők, aztán már a márciusi átadás is szóba került, míg most júniust jelölték meg az új út forgalomba helyezésére.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, a kertvárosi elkerülő út kivitelezésének előrehaladása függ az időjárási viszonyoktól. Szeptemberben az elmúlt száz év átlagos csapadékmennyiségét meghaladó eső esett, ezért a munkaterületen a vállalkozó nem tudott megfelelő ütemben haladni a földmunkával.

A kommunikációs vezető arról is beszámolt, hogy a főpálya teljes szakaszán a vízelvezetést szolgáló műtárgyak elkészültek, a kétszer kétsávos részen az úgynevezett szivárgó réteg építését végzik, míg a kétszer egysávos szakaszon a beton útalap készül.

A körfogalmi csomópont pályaszerkezete még idén kész lesz, csakúgy mint a főpályán a teljes szakaszon a beton útalap, és az aszfalt alaprétegét is leterítik. Loppert Dániel szerint az elkerülőt 2015 júniusától használhatják a közlekedők.

A beruházás 3,2 milliárd forintba kerül, a költségek jelentős részét uniós forrásokból fedezik. Tulajdonképpen a város határában véget érő sztráda továbbépítéséről van szó az 58-as és a Kökényi út között. A két és fél kilométeres szakaszból egy kilométeren kétszer kétsávos lesz az új út, a már említett körforgalmat a Kökényi úton alakítják ki.

A több évtizede várt építkezés befejezésével a pécsieket és a városon átutazókat érintő régi probléma oldódik meg. Az út megépítése azért is fontos, mert a majdan talán benépesülő új, déli ipari park autópálya-kapcsolatában is segíthet. Az elkerülőre akkor is szükség van, ha a kertvárosiak ma nem érzékelnek sokat az autópályáról érkező forgalomból – ez egyrészt gyér, másrészt a teherkocsikat más útvonalra irányítják.

Utána csak a 6-oson

Miután az autópálya egyelőre csak Pécsig vezet, az elkerülő megépítése után továbbra is a 6-os főút marad a legfőbb közlekedési útvonal Szigetvár és a barcsi határátkelő felé. Az út régen megérett a felújításra, azonban erre csak egy-egy kisebb részen került sor. Teljes felújításáról tudomásunk szerint – bár ezért régóta lobbiznak a baranyai kormánypárti képviselők – sajnos továbbra sincs szó, jövőre is legfeljebb csak szakaszosan kerülhet sor a burkolat cseréjére az ország egyik legforgalmasabb és legveszélyesebb főútján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!