Közélet

2015.08.15. 15:00

Hoppál Péter: fel sem merült, hogy nem jönnek vissza a Csontváry-képek

Hoppál Péter kulturális államtitkárt, pécsi országgyűlési képviselőt, az Europa Cantat fővédnökét kérdeztük a kórusfesztiválról, első államtitkári évéről, a lehetséges folytatásról, a Csontváry-képekről, a Zsolnay-negyed jövőjéről, valamint arról, hogy lehet-e belőle pécsi polgármester.

Babos Attila – Gűth Ervin

– Elégedett az Europa Cantat fesztivállal?
– Fantasztikus élmény és nagy siker volt, ami megerősíti Pécs helyét a földrész kulturális térképén. A 2007 és 2013 közötti európai uniós forrásaink zömét a kulturális infrastruktúrába fektettük, nyilván nem csak egy évadra terveztünk. Örülhetünk annak, hogy öt évvel az EKF után tíz napig ismét Pécsre figyelt a világ.

– Pont most szállították el Pécsről a Csontváry-képeket, ez sokak szerint bosszantó, ahogyan az is, hogy előtte meg éppen 2010-ben, az EKF évében vitték el a képeket. Nem lehetett volna most legalább a fesztiválig itt tartani őket?
– Aki azt keresi, min kesereghet, mindig talál rá okot. Másrészt a pécsi Csontváry-képek három hét alatt tízezer látogatót vonzottak a budapesti kiállításra, és még sokkal többet fognak. A Pécsre látogatók pedig nem panaszkodhattak az elmúlt hetekben arra, hogy szűkös a városban a kulturális kínálat. A fesztiválszezont követő csendesebb téli napokban talán éppen a Csontváry-képek visszatérése fogja azt üzenni a világnak, hogy újra érdemes Pécsre jönni.

– Mert visszajönnek a képek?
– Fel sem merült, hogy ne így lenne.

– Mit kap cserébe Pécs és a múzeum?
– A múzeum 10, 20 vagy akár 30 millió forintot, attól függően, hogy hány látogatója lesz a kiállításnak. Pécs pedig hatalmas promóciós felületet a fővárosban. Másrészt én vezetem azt a munkabizottságot, amelynek a pécsi kulturális intézményrendszer fenntartásának nagyobb állami szerepvállalásáról kell koncepciót kidolgoznia. Városunk kulturális kisugárzása miatt a miniszterelnök úr évek óta amellett érvel, hogy Pécs a déli országok felé mutató kulturális övezet centruma legyen. Ehhez az államnak a lényegesen nagyobb támogatást kell nyújtania. Ezen dolgozik a ZSÖK-munkacsoport.

– Elkészült már az erről szóló kormány-előterjesztés?
– Dolgozunk rajta, az egyeztetések lezajlottak a Kulturális Államtitkárságon Péccsel, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Belügyminisztériummal és a Miniszterelnökséggel. Tízéves időintervallumban gondolkodunk, amelyben a hatodik évtől – az új ipari parkból származó reménybeli iparűzési adóbevételből – erősebb lehet a helyi önkormányzati finanszírozás.

– Mondana erről többet?
– Az első öt évben a filharmonikus zenekart és a Zsolnay Örökségkezelőt a város jelképes, az állam pedig sokszoros mértékben finanszírozná. Ugyanakkor az NGM elvárja, hogy a bevételi oldal emelkedését többletbevétellel igazoljuk. Ehhez azonban világsztárok és nagyobb fesztiválok szükségesek.

– Mennyivel nőhet az állami rész?
– A ZSÖK-öt jelenleg az állam 500, a város 600 millióval, a Pannon Filharmonikusokat az állam 200, a város 350 millióval támogatja. A pécsi önkormányzati támogatás terveink szerint a mostani 950 millióról 200 millióra menne vissza. Minimálisan azt szeretném elérni, hogy 500 millióról egymilliárdra nőjön a ZSÖK-nél az állami rész, de a számok még nem véglegesek. Szeretnénk, ha a PFZ is többet kapna az államtól a korábbinál, és nyithatnának egy kicsit jobban a nemzetközi porond felé is. A kormánytól azt várjuk, hogy a PFZ jelenlegi 550 millió forintos büdzséje 600–700 millióra nőjön, az 1,1 milliárdos ZSÖK-támogatás pedig 1,3–1,4 milliárdra. Vagyis szerencsés esetben akár 1700 milliót adna a pécsi kulturális társaságok működtetésére az állam a mostani 700 millió helyett.

– Meglepő volt, hogy a bizottság vizsgálata és javaslatai előtt már új vezetőt nevez ki a város a ZSÖK élére. Ezek összhangban lesznek?
– A vezető kinevezése a fenntartó kompetenciája. A tervek szerint ebbe a kulturális tárcának a jövőben sem lesz beleszólása. Mikor Pécs városa jelezte a tárgyalásokon, hogy Márta István elérte a nyugdíjkorhatárt, a Miniszterelnökségnek az volt a kérése, hogy az állami szerepvállalást erősítő döntésig rendezze a város a személyi kérdéseket.

– Tehát az állami szerepvállalás növekedése már eldőlt?
– Még nem, erről a kormány fog dönteni.

– Most zajlik az államtitkárok munkájának értékelése, cserék is várhatóak. Az ön széke inog?
– Balog miniszter úr áttekintette és nagyon jónak minősítette az elmúlt egyéves tevékenységemet a kulturális államtitkárság élén. A miniszterelnök értékelése augusztus végén esedékes. Nem számítok arra, hogy felmentenek, de akkor sem fogok megrendülni, ha „csupán” országgyűlési képviselőként kell folytatnom. Arról nem is beszélve, hogy a feleségem és a gyerekeim kifejezetten boldogok lennének.

– Szeptemberben elölről kezdődik a Bajnai–Hoppál-per, aminek az oka még egy sajtószóvivőként tett nyilatkozata. Ha mégis úgy alakul, hogy megszűnik a mostani megbízatása, lenne megint szóvivő? Vagy inkább pécsi polgármester?
– Az első kérdés a múltra vonatkozik, a másik kérdés pedig csak 2019-ben lesz aktuális, és közben még egy országgyűlési választás is esedékes. A minisztériumban végzett munkám mellett folyamatosan dolgozom a pécsi és baranyai feladatokon, és heti rendszerességgel találkozom a választópolgárokkal, civilekkel, önkormányzatokkal, intézményekkel, cégekkel a fogadóóráimon, rendezvényeken. A választókerület fejlesztését tekintem elsődleges feladatomnak, mert ezzel az itt élők tízezrei bíztak meg.

Újra kettős ügyvezetés lehet a Zsolnay Örökségkezelőnél

Nem lesz-e feszültség abból, hogy Vincze Balázst nevezte ki a ZSÖK új vezetőjének Páva Zsolt polgármester? Azért kérdeztünk erre rá az államtitkárnál, mivel úgy tudjuk, hogy Orbán Viktor gazdasági szakembert szeretett volna az intézmény élére. Hoppál Péter szerint a miniszterelnök operatív szinten nem vesz részt a folyamatban. A kormányzat irányából valóban érkezett ilyen jelzés, de Budapesten is művész áll a legtöbb kulturális intézmény élén. A közgazdász-menedzser vezetésre hasznos lenne országosan átállni, de ez hosszabb folyamat. Ugyanakkor meg kell jegyezni: a Zsolnay-­negyed működése eddig is sikeres volt.

Hogy akkor miért is van szükség az állami szerepvállalásra? Az államtitkár szerint a mai elvárási szinten jól működik, de új fokozatra kapcsolnának, és még szélesebb program- és fesztiválkínálatot szeretnének. Ezt nem lehet önerőből finanszírozni.

Azon információnkra, hogy a menedzserszemléletet Móczár Gábor, az Europa Cantat főigazgatója hozhatja el, és vele újra egyfajta kettős vezetés lesz a ZSÖK élén, Hoppál Péter úgy reagált, Páva Zsolt polgármester érthetően arra törekszik, hogy pécsiek érjék el a sikereket. Ő javasolta Vinczét is, és „ugyanilyen zseniális ötlete az is”, hogy ha már a kiváló nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező Móczár Gábor itt dolgozik a városban, építsünk rá. Márta István hazai kapcsolatai után Móczár Gábor nemzetközi kapcsolati hálója a Zsolnay és a Kodály hasznára válhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!