Közélet

2016.04.24. 09:02

Horgászat: még idény eleji a forma

Majdnem minden horgász túl van már az első idei zsinóráztatáson, Orfűn már 19 kilós ponty is akadt.

K. Mayer András (DN)

Kezd egyre jobban beindulni a horgászszezon: most már nemcsak a bátrabbak vannak kint a vízpartokon, mint februárban, márciusban. Nem csoda, hogy egyre többen elővették már a horgászcuccokat, s túl vannak az idei első pecán. Az idő ugyanis sokszor valóban csábító, és bizony nem rosszak a tavakról érkező hírek sem. Orfűn, a Pécsi-tavon például a múlt héten horogra csaltak egy 19 kilós pontyot – a szép nagyra nőtt bajszos szerencséje, hogy az ekkorákat már vissza kell engedni. Persze jönnek a halászlébe való méretűek, a két-három kilósak is, vagyis tényleg érdemes már belevágni.

– Egyelőre amolyan idény eleji a forma – mondta futballhasonlattal élve lapunknak Richárd (a testvére játszik is a megyebajnokságban), aki évek óta bojlizik a Pécsi-tavon, s gyönyörű pontyokat csalt már horogra a mély vízben. – Négy-öt kilósakat már sokat fogtunk, de a nagyobbak még váratnak magukra.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A legtöbb horgászt már a vízpartokra csábította a barátságos időjárás (Fotó: Laufer László)
[/caption]

Természetesen megkérdeztük tőle, hogy mi a nyerő csali ilyenkor, milyen ízesítésű bojlikat használ.
– Azt használom, ami éppen van, de a büdös, fűszeres, halas bojlikra esküszöm. Azt mondják, tavasszal és ősszel inkább az édes jön be, nyáron pedig a büdös, de én az édeset nem szeretem. Így hát tőlem nem is kapnak – árulta el. Mindez tehát azt jelenti, hogy Richárd csak olyan halakat fog, amelyeknek hasonló az ízlésük, mint az övé...

A versenyzők ezt természetesen nem engedhetik meg maguknak, nekik a halak minden apró rezdülésére, vágyára figyelniük kell, hiszen az nyer, aki a legtöbbet horogra csalja. A versenyszezon is elkezdődött már Baranyában, a megyei egyéni bajnokság első fordulóját a szőkei tavon rendezték meg, ahol eleinte a sneci ment, aztán mindenhová kiállt a keszeg, s szépen lehetett fogni. Az első helyezettek: Tanics Dominik (7160 gramm), Tóth László (13.700 gramm), Békési Richárd (11.280 gramm). A Pécsi-tavon a feederbajnokság első fordulóján vannak túl a résztvevők, amelyen a keszegek és a kárászok mellett szép számmal akadtak horogra pontyok is. Az első helyezettek: Berkics Balázs (B szektor, 12.400 gramm), Horváth Péter (A szektor, 3900 gramm).

A harcsák, a csukák is beindulnak

A tavasszal melegedő vízben nemcsak a békés halak, a pontyok, a keszegek indulnak be, s kezdenek táplálékot keresni, hanem a rájuk vadászók is. Ilyenkor érdemes egy bottal ragadozózni, mert igen kellemes meglepetésekben lehet részünk. Könnyen elcsíphetünk ebben az időszakban egy-egy harcsát a víz tetején felkínált csábító keszeggel, de horogra akadhat kapitális csuka is. Persze a ragadozókat is ott keressük, ahol a zsákmányok ilyenkor tartózkodnak, vagyis a tavaszi időszak első szakaszában elsősorban a sekélyebb, gyorsabban melegedő vizekben – aztán később a mélyebb területekre is átruccanhatunk.

Ritkán megyünk balinra, noha megéri

Kevesen horgásznak rá, pedig az egyik legjobb sporthalnak számít, ráadásul gyakran szinte a lábunk alatt, a stég mellett úszkál és rabol eszeveszetten: ez a balin. Idegesíti is a pecást, hogy látja a gyakran szép, három-négy kilós halat, ám amilyen mohónak és bohónak tűnik a ragadozó őn, annyira nem egyszerű horogra csalni. Sok pecásnak el is megy a kedve hamar, sőt meg sem próbálja. Pedig a pergetés mellett akad egy bevált módszer, amit talán kevesebben ismernek, én azonban korábban rengeteg balint vertem át vele. Nem kell hozzá semmi, csak az üres zsinór (lehetőleg ne túl vastag, a 20-as épp elég), valamint egy nagyobb keszegező­horog. Ha ezt a hátúszó alatt a küszbe tűzzük, a csalihalunk gyönyörűen tempózik majd a víz tetején, minden mozdulatát látni fogjuk. De nemcsak mi, a balin is, amely ritkán hagyja ki az ilyen sebesült célpontot: iszonyú hevesen ront rá, fröcsög a víz, s ha elkapta a csalihalunkat, sokszor több tíz méteren keresztül rohan vele. Ilyenkor engednünk kell a zsinórt, a kis horog miatt ugyanis meg kell várni, amíg beforgatja, s elkezdi benyelni. Utána érdemes bevágni – nagy élményben lesz részünk, remek küzdő az őn.

Ráadásul nem is rossz a húsa. Paprikás lisztben érdemes kisütni, mint a keszeget. Szálkásnak szálkás, de ha elég nagyot fogunk, ez sem okozhat nagy kellemetlenséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!